© DATÇA HABER

SAHİL GÜ­VEN­LİK KO­MU­TAN­LI­ĞI DATÇA'DA MÜL­TE­Cİ­LE­RİN 'KAFES' TE TU­TUL­DU­ĞU İD­Dİ­ASI­NI YA­LAN­LA­DI

Sebiha ARSLAN : Sahil Gü­ven­lik Ko­mu­tan­lı­ğı, Datça'da mül­te­ci­le­rin bir haf­ta­dır kafes ben­ze­ri 25 met­re­lik bir alan­da tu­tul­du­ğu id­di­ası­nı ya­lan­la­dı T.C. İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı Sahil Gü­ven­lik Ko­mu­tan­lı­ğı, Datça'da mül­te­ci­le­rin 'kafes' te tu­tul­du­ğu id­di­ası­na iliş­kin yap­tı­ğı basın açık­la­ma­sın­da, göç­men­le­rin tu­tul­du­ğu yer 'kafes' değil. İddi­alar Sahil Gü­ven­lik Ko­mu­tan­lı­ğı'nı de­rin­den üzdü, de­nil­di.

29 Mayıs 2022 ta­ri­hin­de, bazı medya ku­ru­luş­la­rı ile sos­yal medya he­sap­la­rın­da, “Datça'da Mül­te­ci­ler Bir Haf­ta­dır Ka­fes­te Tu­tu­lu­yor” baş­lı­ğı ile yer alan; “Muğla'nın Datça İlçe­sin­de yak­la­şık 25 göç­me­nin 25 met­re­ka­re­lik kafes bi­çi­min­de bir ya­pı­nın için­de tu­tul­du­ğu” şek­lin­de id­di­ala­rın ileri sü­rül­dü­ğü haber ve pay­la­şım­lar ya­yın­lan­dı.
Sahil Gü­ven­lik Ko­mu­tan­lı­ğı'nca ko­nu­ya iliş­kin ya­pı­lan açık­la­ma­da, bahse konu ala­nın göç­men­le­rin İl Göç İda­re­si Mü­dür­lü­ğü­ne tes­lim edil­mek üzere Jan­dar­ma ve Em­ni­yet bi­rim­le­ri­ne tes­lim edil­me­den önce ge­çi­ci ak­tar­ma alanı ola­rak kul­la­nı­lan bir alan ol­du­ğu ve id­di­ala­rın ger­çek dışı ol­du­ğu kay­de­dil­di.
“GEÇİCİ AK­TAR­MA ALANI OLA­RAK KUL­LA­NI­LAN BİR ALAN­DIR”
Sahil Gü­ven­lik Ko­mu­tan­lı­ğı'nca ya­pı­lan açık­la­ma­da şu ifa­de­le­re yer ve­ril­di:
“26 Mayıs 2022 ta­ri­hin­de Datça il­çe­si Ge­re­me ve Mer­sin­cik Koyu açık­la­rın­da 2 ayrı dü­zen­siz göç­men gru­bun­da top­lam 163 dü­zen­siz göç­men kur­ta­rıl­mış­tır. Datça Sahil Gü­ven­lik Kol­luk Des­tek Tim Ko­mu­tan­lı­ğı ta­ra­fın­dan, nö­bet­çi Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı­nın ta­li­ma­tı ile, göç­men grubu adli ve idari iş­lem­le­ri ya­pıl­mak üzere Sahil Gü­ven­lik İske­le­si­ne ge­ti­ril­miş­tir. Bahse konu göç­men gru­bu­nun, İl Göç İda­re­si Mü­dür­lü­ğü­ne tes­lim edil­mek üzere, Jan­dar­ma ve Em­ni­yet bi­rim­le­ri­ne tes­lim edil­me­den önce, kont­rol­lü ve uygun bir bölge olan eski hudut ka­pı­sı yolcu bek­le­me ye­rin­de tüm in­sa­ni ih­ti­yaç­la­rı kar­şı­lan­mış ve sağ­lık kont­rol­le­ri ya­pıl­mış­tır. Bahse konu alan, göç­men­le­rin İl Göç İda­re­si Mü­dür­lü­ğü­ne tes­lim edil­mek üzere Jan­dar­ma ve Em­ni­yet bi­rim­le­ri­ne tes­lim edil­me­den önce ge­çi­ci ak­tar­ma alanı ola­rak kul­la­nı­lan bir alan­dır.
“İDDİALAR KESİNLİKLE GER­ÇEK DI­ŞI­DIR”
Dü­zen­siz göç­men gru­bu­nun bek­le­til­di­ği alan­da bu­lu­nan ve söz ko­nu­su haber/pay­la­şım­la­ra yan­sı­yan fo­toğ­raf­lar­da yer alan tel ör­gü­ler, bahse konu ma­hal­de­ki dış sınır tel ör­gü­le­ri­dir. Kafes ben­ze­ri her­han­gi bir yapı ol­ma­yan alana ait açık fo­toğ­raf aşa­ğı­da ka­mu­oyu­nun bil­gi­si­ne su­nul­muş­tur. Fo­toğ­raf­tan da an­la­şı­la­ca­ğı üzere bahse konu göç­men gru­bu­nun kafes ben­ze­ri bir yapı içe­ri­sin­de bek­le­til­di­ği­ne ya da alı­ko­nul­du­ğu­na dair id­di­alar ke­sin­lik­le ger­çek dı­şı­dır.
De­niz­de ya­şa­nan bir­çok geri itme ola­yın­da in­san­lık dışı mu­ame­le­le­re maruz kalan dü­zen­siz göç­men­le­rin yar­dı­mı­na zaman gö­zet­mek­si­zin koşan Ko­mu­tan­lı­ğı­mı­zın kur­tar­dı­ğı göç­men­le­ri uy­gun­suz ko­şul­lar­da alı­koy­du­ğu yö­nün­de­ki ha­ber­ler ta­ma­men asıl­sız­dır.
Bahse konu haber ve pay­la­şım­lar, uzun bir sü­re­dir de­ği­şik şe­kil­ler­de zulme uğ­ra­yan dü­zen­siz göç­men­le­rin ka­yıt­sız şart­sız ya­nın­da olan Ko­mu­tan­lı­ğı­mı­zı de­rin­den üz­müş­tür. Ka­mu­oyu­na say­gıy­la du­yu­ru­lur''

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER