© DATÇA HABER

ÇANAKKALE RUHU DATÇA’DA YENİDEN CANLANDI 18 Mart’ta Anlamlı Program: Duygu Dolu Anlar Yaşandı

Simge AYBEY: Datça’da 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında düzenlenen program, geniş katılım ve duygu yüklü anlarla gerçekleştirildi. Protokol üyeleri, gaziler, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte, Çanakkale ruhu bir kez daha hissedildi.

GÜN BOYU SÜREN ANMA ETKİNLİKLERİ
18 Mart kapsamında ilçede düzenlenen programlar sabah saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen çelenk sunma töreni ile başladı. Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından program kültür merkezinde devam etti. Programa; Kaymakam Refiki Birkan Göktaş, Garnizon Komutanı Ersan Şimşek, Belediye Başkanı Aytaç Kurt, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Oğuz Kapusuz, İlçe Emniyet Müdürü Başkomiser Dursun Turan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal, gaziler, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Anma programı kapsamında sinevizyon gösterimi yapılırken, öğrenciler tarafından şiirler okundu, “Kınalı Hasan ve Vedalaşma” adlı canlandırma sahnelendi ve “Çanakkale Zaferi” oratoryosu izleyiciyle buluştu. Program sonunda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı, Şehit Ersoy Yorulmaz Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Nuray Keleş yaptı. Keleş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Yeryüzünün ve gökyüzünün şahit olduğu, yüzümüzü ağartan muazzam bir destanın, yüz akımız olan muhteşem bir kahramanlığın 111. yıl dönümünde, 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni ve aziz şehitlerimizi anmak için burada toplandık. Hepiniz hoş geldiniz.
Saygıdeğer Konuklar, sevdalısını geride bırakıp, anasının nasırlı ellerini öpüp, 111 yıl önce bizler için kavgaya tutuşanları, istikbalimiz için istiklal mücadelesi verenleri, cumhuriyetimize önsöz yazanları anmaya geldik.
Değerli Konuklar, müsaadenizle aziz şehitlerimize hitap etmek, onların manevi ruhlarına seslenmek istiyorum. Ve Seyit Onbaşı’ya seslenmek istiyorum. Sen sadece 215 kiloyu değil Koca Seyit, sen vatan yükünü de sırtlayıp kaldırdın. Sen Yahya Çavuş, 63 kişilik birliğinle kenetlenip 2000 kişiye karşı destanlar yazdın. Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Atatürk! Sen muhteşem askerî zekânla bu savaşın yüce komutanı, büyük dehasısın.
Biz sizlerden çok şey öğrendik. Çanakkale’de küllerinden yeniden doğmayı, prangaları kırıp yeniden ayağa kalkmayı sizlerden öğrendik.
Ey analarının goncagülleri, babalarının koç yiğitleri… Huzur içinde uyuyunuz. Size söz; Meriç kıyısındaki minicik bir kum tanesinden, Ağrı Dağı’nın yamacındaki yabani bir ota kadar; Sinop’ta şu anda sahile vuran bir dalganın köpüğünden, Hatay’ın Kızılçat köyünde açan çiçeğe kadar bayrağımız özgürce dalgalanacak ve 1915 Çanakkale ruhunu daima yaşatacağız. Bir olacağız, birlik olacağız.
Ey aziz şehitlerimiz; bükülmez bileklerinize, korku bilmez yüreklerinize selam olsun. Özgürlük için toprağa düşen siz şehitlerimizin ruhları şad olsun.
Saygıdeğer Konuklar, konuşmama burada son verirken bizlere bağımsız, başı dik bir ülkeyi, özgürlükçü bir ruhu miras bırakan başta Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları olmak üzere, ülkemizin varlığı ve bütünlüğü için hiç düşünmeden canını vermiş Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, Emniyet Teşkilatımızın şehitlerini ve bütün şehitlerimizi rahmet; gazilerimizi minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.”
Programda konuşan Kaymakam Refiki Birkan Göktaş ise şunları söyledi:
“Kıymetli garnizon komutanım, kıymetli belediye başkanım, sayın gazilerim, şehit yakınlarımız, sevgili misafirler, sevgili çocuklar; hepiniz Çanakkale Zaferi’nin 111. yıl dönümünü kutladığımız bu anlamlı güne hoş geldiniz, hepinizi saygı ile selamlıyorum.
Çanakkale ruhu bir milli duruş, milli birlik ruhudur. Çanakkale, Mustafa Kemal’in askerlerine taarruzu değil ölmeyi emrettiği, çok anlam yüklü ve destansı kahramanlıkların yazıldığı bir yerdir. Çanakkale, İstiklal Harbi’nin en önemli kilometre taşıdır. Bizlere vermiş olduğu milli ruh ve milli bilinçle bütün düşmanı yurdumuzdan atmamıza vesile olan ilk adımımızdır.
Çanakkale, bu milletin tarihine yazılmış en destansı kahramanlık mücadelesidir. Bu uğurda mücadele eden başta Cevat Çobanlı Paşa olmak üzere, dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa, Anafartalar’da, Conkbayırı’nda, Arıburnu’nda verdikleri mücadelelerle bugünü bizlere kurup veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum.
Önümüzdeki günlerde kutlayacağımız Ramazan Bayramınızı da şimdiden tebrik ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Program sonunda İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen atletizm yarışmalarında dereceye giren öğrencilerimize ödülleri takdim edildi. Etkinlikler, saat 11:30’da İskele Mahallesi Mezarlığı’nda şehit kabirlerinin ziyaret edilmesi ve duaların edilmesiyle devam etti. Şehitler Haftası münasebetiyle ise saat 12:45’te Fatih Camii’nde mevlit programı düzenlendi.
Datça’da gerçekleştirilen anma programı, 18 Mart’ın anlam ve önemine yakışır şekilde tamamlandı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER