© DATÇA HABER

DATÇA'DA ÇÖPLER TOPLANMIYOR MU?

 Orhan KESKİNSOY : (Her Atık Çöp müdür?) Sorunun yanıtını vermeden bazı bilgileri vermek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde Datça Belediyesi ilgili birimlerine sorduk. Ve şu yanıtları aldık;

   
-Şu anda Datça'da temizlik işlerinde çalışan(çöp toplayan, süpüren dahil) kaç eleman var?
BELEDİYE: -3 şef, 12 şoför, 23 araç arkasında çöp toplayan eleman, 12 sokak süpüren personel. Toplamda 50 kişi…
-Sadece çöp toplama işlerinde kullanılan kaç araç var?
BELEDİYE:10 adet çöp kamyonu, 1 adet açık kasa çöp toplama kamyonu
-Datça'nın tüm mahallelerinin(eskiden köy olanlar dahil) çöpü toplanıyor mu?
BELEDİYE: Eksiksiz tüm mahallelerde her gün çöpler toplanıyor.
-Kaç büyük caddemizin çöpü toplanıyor?
BELEDİYE: En büyük mahallemiz olan ve 22 büyük caddesi bulunan İskele Mahallesinin çöpleri her gün toplanıyor.
-Bir günde ortalama kaç ton çöp toplanıyor?
BELEDİYE: 2024 yılında günlük ortalama 73 ton çöp, 16 ton bahçe atığı toplanmıştır.
(Küçük bir hesap yaptım; bir temizlik işçisi, çalışanı bir günde 1,5 ton çöp topluyormuş, sizin anlayacağız.
-Konteyner yanlarına atılan ev eşyaları, bitki atıkları (artık değil) çöp müdür? Eğer yasal olarak atılmaması gerekiyorsa bu kişiler hakkında bu zamana kadar kaç işlem yapılmıştır?
BELEDİYE: 2024 yılında 5326 sayılı kabahatler kanunu gereğince toplamda 34 adet İdari yaptırım uygulanmıştır. En düşüğü 313 TL'den başlayarak en çoğu 100 bin TL aralığındadır. 2024 yılı toplam ceza olarak yazılan  840 bin TL olmuştur. 
Soruşturmam sonucu Datça'da irili ufaklı , çıkmaz sokaklar dahil, 700 ün üzerinde sokak varmış. Bunu abartı desek, yarıya indirsek bile 350 sokağa her gün girip çıkmayı bir düşünün.
Yukarıdaki bilgileri , sorduğumuz sorulara gayet açık ve net bilgi veren Datça Belediyesine ve ilgililerine teşekkür ederim
Birkaç önemli bilgiyi vererek, yazımıza devam edelim;
-2024 yılı sonu itibariyle Datça'nın yerleşik nüfusu 25,866 dır(%50,29). Bunun 13.007 si erkek, 12,859 (%49,71) kadındır.
-Datça'nın yüzölçümü 459 kilometrekaredir. Yazlık nüfusun ortalama olarak 80 bin ile 100 bin arasında olduğu tahmin ediliyor
-Kış nüfusu da yaklaşık olarak 35 bin-40 aralığındadır-Datça Belediyesi devletten katkı payı olarak 22.500 kişiye göre pay almaktadır.
Özet olarak söylersek; Verilen hizmetin yarısı kadar bedel ancak alınmaktadır. 
Buraya kadar her gün çuvaldızı batırdığımız Belediyeden kendimize gelelim . Ve iğneyi de kendimize batıralım! Bir kez olsun!
Öncelikle kışın da burada kalan veya yılın yarısından çoğunu burada geçiren vatandaşlarımıza söylüyorum; asıl eğleştiğiniz yer burasıdır. Eğer Datça'da kışın da kalan 35-40 bin kişinin yarısı bile Datça'da ikamet ediyor gözükse, daha fazla yardım alınacak, belki de çöp hizmetinde çalışanların sayısı 80-90 olacak. O zamanda o gördüğünüz çöp yığınları oluşmayacak..
-Gördüğünüz fotoğraflar çok yenidir,100 metre çevremde çektim bunları. Bir bakın yığınlara. Orada çöp denilebilecek artık yok. Konteyner yakınlarında, hatta yanlarında bolca ATIK var. Eski karyoladan, sandığa, çürümüş suntalardan, bozulmuş cihazlara kadar. Eyy arkadaş onlar çöp değildir. Onlar oraya atılmaması gereken atıktır. 
-Sokaklara sigara izmaritlerini belediye mi atıyor? Ya o plastikler, gofret atıklarını sokaklara belediye mi atıyor?
-Sayın vatandaş, o begonvillerden arta kalan atıkları, dalları evinin hemen yakınındaki çöp konteynerinin önüne koyma. Atıklar oluşunca onları oradan kaldır…
-Yıllar öncesinde, dile getirmiştim. Yaz sezonlarında , Datça gibi yoğunlaşan yerlere hiç değilse birkaç aylık geçici işçi alma hakkı verilmelidir. Bunu demokratik haklarımızı kullanarak biz istemeliyiz. 
-Sitelerden her gün değil. Çöplerin yoğunluğunda çöpler toplanmalıdır. 
-Bitki atıklarını bahçenize gömün, onlar çöp ve atık değildir. Organik artıklardır…
Başka çözüm önerileri de  bulunabilir. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER