© DATÇA HABER

DATÇALI ÇOCUKLAR BRİÇ OYNARSA NE OLUR? Datça Şim­di­kin­den Daha Güzel Olur…

Orhan Keskinsoy (Özel Haber) Dat­ça­lı ço­cuk­la­rın da briç öğ­ren­me­si ve oy­na­ma­sı için uzun za­man­dır bir ça­lış­ma ve dü­şün­ce için­de olan,Datça Briç Ku­lü­bü'nün İkinci baş­ka­nı Hasan Kap­tan'la bir rö­por­taj yap­tık. Benim için çok öğ­re­ti­ci ve he­ye­can­lan­dı­rı­cı olan bu rö­por­taj­dan bö­lüm­le­ri aşa­ğı­da su­nu­yo­ruz. HASAN KAP­TAN KİMDİR? İlk,Orta ve Lise öğ­re­ni­mi­ni Sam­sun'da gören Hasan Kap­tan,An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Hukuk Fa­kül­te­si­ni 1978 yı­lın­da bi­tir­di. Bit­lis ili mer­kez­de,Ka­ğız­man'da ha­kim­lik yaptı. 30 yılı aşkın süre Sam­sun'da ser­best avu­kat­lık ya­par­ken,Sam­sun Ba­ro­su yö­ne­ti­min­de altı yıl görev al­mış­tır.Datça'ya yer­le­şen Hasan Kap­tan,şu anda Datça Briç,Sat­ranç ve Tenis Ku­lü­bü Der­ne­ği İkinci baş­ka­nı­dır.


Orhan Kes­kin­soy - Briç sev­gi­si ne­re­den ge­li­yor?
Hasan Kap­tan - Lise çağ­la­rın­da(1970 lerin ilk ya­rı­sı) bazı ar­ka­daş­lar­dan öğ­ren­dim. Öğ­ren­dik­le­ri­mi tüm ma­hal­le­li ar­ka­daş­la­ra da öğ­ret­tim. Pişti ve okey oy­na­yan ma­hal­le­li ar­ka­daş­la­rım briç oy­na­ma­ya baş­la­dı.
O.K-Sa­yın Kap­tan,ço­cuk­la­rın briç öğ­ren­me­si,hatta on­la­ra briç öğ­re­til­me­si çok id­di­alı bir gi­ri­şim. Bu ne­re­den kay­nak­lan­dı?
H.K-Ge­liş­miş uygar ül­ke­le­re bat­kı­mız zaman,ora­lar­da 10 ya­şın­dan iti­ba­ren ço­cuk­lar briç öğ­ren­me­ye ve oy­na­ma­ya baş­lı­yor­lar. Hatta ora­lar­da Briç ku­lüp­le­ri,briz­le il­gi­li bir çok sivil top­lum ku­ru­lu­şu var. Okul­lar­da eğit­sel kol­lar­dan bi­ri­si­dir briç kolu…
O.K-Pe­ki Tür­ki­ye'de ço­cuk­la­ra dönük briç eği­ti­mi veren yer­ler var mı?
H.K:Var.Çiv­ril(De­niz­li),Os­ma­ni­ye,Ka­ra­de­niz Ereğ­li­si benim bil­di­ğim ör­nek­ler. Ora­lar­da,ço­cuk­la­rı­nın briç öğ­ren­me­si için tor­pil is­te­yen ve­li­le­rin ol­du­ğu­nu da bi­li­yo­ruz. Say­dı­ğım yer­le­rin yerel yö­ne­ti­ci­le­ri,kay­ma­kam­la­rı,sivil top­lum ör­güt­le­ri bu işin or­tak­la­rın­dan­dır. Çiv­ril'deki ken­di­ne Briç Ku­lü­bü değil de,AKIL OYUN­LA­RI KU­LÜ­BÜ adını ver­miş. Tam ye­rin­de bir isim. Bu­ra­lar­da ta­nı­dı­ğım ço­cuk­lar ve genç­ler var. Av­ru­pa dü­ze­yin­de briç oy­nu­yor­lar.
O.K-Briç oy­na­yan ço­cuk­lar­da,brici öğ­ren­dik­ten de­ği­şim­ler olu­yor mu?
H.K-Çok fazla. Çiv­ril'de,Os­ma­ni­ye'de ve diğer yer­ler­de te­mas­ta bu­lun­du­ğum ki­şi­le­re bu du­ru­mu sor­dum. Bazı ço­cuk­la­rın briç eği­ti­mi­ne gel­me­den önce,ko­nuş­ma en­gel­li olan bazı ço­cuk­la­rın ko­nuş­ma­la­rı­nın dü­zel­di­ği,bi­rin­ci dönem ma­te­ma­tik­ten zayıf alan kimi ço­cuk­la­rın,ikin­ci dönem briç kur­su­na git­tik­ten sonra ma­te­ma­ti­ği­nin dü­zel­di­ği gö­rül­müş­tür.Böyle bir­çok örnek ve­re­bi­li­riz.
O.K-O zaman briç bir ma­te­ma­tik­tir di­ye­bi­lir miyiz?
H.K-Ha­yır. Briç sa­de­ce ma­te­ma­ti­ğe in­dir­ge­nir­se,brice hak­sız­lık yap­mış olu­ruz. Briç çağ­daş dü­şün­me­yi,akıl yü­rüt­me­yi ge­liş­ti­rir.Briç sa­de­ce bir oyun de­ğil­dir. Top­lum­sal­laş­ma­nın bir par­ça­sı­dır! Ço­cuk­la­rın okul eği­tim­le­ri­nin de­va­mı ola­rak dü­şü­nü­yo­rum.Briç dü­şün­ce spo­ru­dur. Ana­li­tik dü­şün­ce­yi ge­liş­ti­rir.
O.K-Dat­ça'da olma ola­sı­lı­ğı var mı? Yani po­tan­si­yel demek is­ti­yo­rum..
H.K- Bel­ki de Tür­ki­ye'de po­tan­si­yel ola­rak Datça'yı bi­rin­ci sı­ra­da sa­ya­bi­li­riz. Yu­ka­rı­da söy­le­di­ğim tüm bilgi ve bi­ri­kim Datça'da var. Ama gizil ola­rak kal­mış. Bi­ri­si­nin açığa çı­kar­ma­sı ge­re­ki­yor. Dün­ya­nın en zen­gin ma­den­le­ri top­rak­la­rı­nız­da ola­bi­lir. Bunu çı­kar­ma­dık­tan sonra neye yarar? Devam eder­sek,Datça'da bu var. Çok id­di­alı bir şey söy­le­mek is­ti­yo­rum;Datça ge­le­cek­te bı­ra­kın Tür­ki­ye'yi,dün­ya­nın en önem­li Çocuk Briç mer­ke­zi ola­bi­lir.
O.K-Pe­ki bunu ha­ya­ta ge­çir­mek için neler ya­pı­la­bi­lir?
H.K-Biz­ler Briç se­ver­ler ola­rak ha­zı­rız. Ve­li­le­rin de hazır ol­du­ğu­nu sa­nı­yo­rum. On­lar­la bir iki gö­rüş­me yeter. Bazı bü­rok­ra­tik iş­le­ri aş­ma­mız ge­re­ki­yor. Da­ha­sı,Hü­kü­met(Kay­ma­kam­lık),Yerel Yö­ne­tim(Be­le­di­ye),Milli Eği­tim Mü­dür­lü­ğü,Sivil Top­lum Ör­güt­le­ri(başta Kent Kon­se­yi) ile gö­rüş­me­le­ri­miz ola­cak­tır. Çünkü id­di­alı bir eği­tim yap­mak is­ti­yo­ruz. Bu arada,ço­cuk­lar için eği­tim­ler,kurs­lar ver­me­yi dü­şü­nü­yo­ruz.
O.K-Te­şek­kür ede­riz sayın kap­tan,zaman zaman siz­ler­le bu konu hak­kın­da tek­rar gö­rüş­mek is­te­riz.
H.K-Ben te­şek­kür ede­rim. Her zaman ka­pı­mız açık­tır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER