© DATÇA HABER

2 Bin Yıl­lık Liman Ka­lın­tı­la­rı­nın Gün Yü­zü­ne Çıktı söy­len­ti­le­ri­ne, Uz­man­lar­dan açık­la­ma geldi.'' Zaman zaman ya­şa­nan olası bir durum''

Sebiha ARSLAN : ‘'Datça'da Ulu­sal ba­sın­da çıkan ''Deniz çe­kil­di, 2 bin yıl­lık Li­ma­nın ka­lın­tı­la­rı gö­rün­dü'' tar­zın­da­ki ha­ber­le­re, Kazı Baş­kan­lı­ğın­dan açık­la­ma geldi. Uz­man­lar Liman'ın yü­ze­ye zaten yakın ol­du­ğu, zaman zaman ya­şa­nan, olası bir durum ol­du­ğu­nu be­lir­ten, ya­zı­lı bir açık­la­ma pay­laş­tı. Kni­dos, Bur­gaz Ören Yeri ve Eme­cik Apol­lon Kut­sal Alanı Kazı Baş­kan­lı­ğın­ca ya­pı­lan açık­la­ma­ya göre ; Bur­gaz Ören Yeri'ndeki 2 bin yıl­lık ta­ri­hi Antik Ken­tin Liman ka­lın­tı­la­rı­nın, yağış ve deniz ha­re­ket­li­li­ği, kı­yı­da­ki eroz­yon ve deniz çe­kil­me­le­ri­ne bağlı ola­rak zaman zaman tek­rar gün yü­zü­ne çık­tı­ğı­nı be­lirt­ti.

Olası bir durum ol­du­ğu­nu be­lir­ten Kazı Baş­kan­lı­ğı açık­la­ma­sı­nın de­va­mın­da '' Bur­gaz Ören Yeri'nde ta­ri­hi antik ken­tin, 2 bin yıl­lık liman ka­lın­tı­la­rı, deniz çe­ki­lin­ce or­ta­ya çık­mak­ta­dır. Fakat kış ik­li­mi­nin yoğun geç­ti­ği 2022 dö­ne­min­de yağış ve deniz ha­re­ket­li­li­ği, kı­yı­da­ki eroz­yon ve deniz çe­kil­me­le­ri­ne bağlı ola­rak zaman zaman tek­rar gün yü­zü­ne çıkan bu yapı ka­lın­tı­la­rı daha iyi gö­rü­nür hale gel­mek­te­dir. Özel­lik­le kıyı ke­si­min­de yer alan 4 li­ma­nı ve bu liman ya­pı­la­rı­na ait ka­lın­tı­lar gü­nü­müz­de yer yer gö­rü­le­bil­mek­te­dir. Yine bu li­man­la­rın çev­re­sin­de inşa edil­miş Geç Antik Dö­ne­me ta­rih­le­nen üre­tim atöl­ye­le­ri ve do­li­alar (de­po­lar) kıyı şe­ri­di bo­yun­ca gö­rül­mek­te­dir. Antik dö­nem­de kı­yı­ya yakın nok­ta­la­ra inşa edi­len bu ya­pı­lar, yüz­yıl­lar içe­ri­sin­de ger­çek­le­şen deniz se­vi­ye­sin­de­ki yük­sel­me­ye bağlı ola­rak kıs­men deniz içe­ri­sin­de kal­mış­lar­dır. Fakat kış ik­li­mi­nin yoğun geç­ti­ği 2022 dö­ne­min­de yağış ve deniz ha­re­ket­li­li­ği, kı­yı­da­ki eroz­yon ve deniz çe­kil­me­le­ri­ne bağlı ola­rak zaman zaman tek­rar gün yü­zü­ne çıkan bu yapı ka­lın­tı­la­rı daha iyi gö­rü­nür hale gel­mek­te­dir. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de deniz çe­kil­me­si­ne bağlı ola­rak tek­rar gün yü­zü­ne çıkan bu ka­lınt­ılar­sa, T.C. Muğla Va­li­li­ği des­tek­le­riy­le, böl­ge­de kazı ve araş­tır­ma­la­rı yü­rü­ten Kni­dos, Bur­gaz Ören Yeri ve Eme­cik Apol­lon Kut­sal Alanı Kazı Baş­kan­lı­ğın­ca bel­ge­le­me ça­lış­ma­la­rı yü­rü­tül­mek­te­dir'' de­nil­di.
Liman ile ilgilide  bilgi veren Kazı Baş­kan­lı­ğı  açıklamasının devamında ''Modern Burgaz yerleşimi olan antik Stadia Kenti, Datça İlçe merkezinin yaklaşık 2 km kuzeydoğusunda yer alır. Deniz seviyesinden 12 metre yüksekliğe sahip Dalacak Burnu ve bu burnun devamındaki kıyı hattı boyunca yaklaşık 400 metre devam eden Burgaz yerleşim yeri tahmini olarak 45 hektarlık bir alana yayılmıştır. En erken yerleşim evresinin MÖ 8. yüzyıla kadar gittiği önerilen Burgaz, MÖ 4.yüzyıl ve sonrasında yerleşim görmeye devam etmiştir. Antik Dönem' de Knidos yarımadasının en büyük üretim merkezlerinden biri olan Burgaz'da konut, üretim ve depolama yapılarının dışında, Dalacak Burnu etrafında görülebilen sur ve liman duvarları gözle görülebilen en dikkat çekici kalıntılardır’’

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER