© DATÇA HABER

KNİDOS ANTİK KENTİ ÇALIŞMALARINA DESTEK

Sebiha ARSLAN : İlçemizde Ege ile Akdenizin buluştuğu noktada bulunan , ta­ri­hi ve kül­tü­rel var­lık­la­rı­n ta­nı­tı­mı­nı sağ­la­mak, tarih ve kül­tür de­ğer­le­ri­ni sev­dir­mek, gerek ulu­sal ge­rek­se ulus­la­ra­ra­sı ta­nı­tı­mı­na ve ge­li­şi­mi­ne katkı sağ­la­mak amacı ile Kni­dos Antik Kenti için ha­zır­la­nan des­tek pro­to­ko­lü im­za­lan­dı.

Vali Orhan Tavlı Baş­kan­lı­ğın­da, İl Jan­dar­ma Ko­mu­ta­nı Tuğ­ge­ne­ral Yusuf Kenan Topçu, İl Sağ­lık Mü­dü­rü Dr. İsken­der Gen­cer, İl Kül­tür ve Tu­rizm Mü­dü­rü Dr. Ze­ke­ri­ya Bin­göl, Tür­ki­ye Se­ya­hat Acen­te­le­ri Bir­li­ği Baş­kan­la­rı Özgen Uysal, Suat Esin, Yük­sel Aslan, Muğla Tu­rist Reh­ber­le­ri Odası Baş­ka­nı Hamdi Tur­han, Mar­ma­ris Müze Mü­dü­rü Şe­hi­me Ata­bey'in yanı sıra Kazı Baş­kan­lı­ğı­nı Prof. Dr. Er­te­kin Dok­sa­nal­tı'nın yü­rüt­tü­ğü Datça il­çe­si­ne bağlı Kni­dos Antik Kenti ile il­gi­li ha­zır­la­nan des­tek pro­to­ko­lü ta­raf­lar ara­sın­da im­za­lan­dı.
Kni­dos Antik Kenti, Bur­gaz Ören Yeri ve Eme­cik Apol­lon Kut­sal Alanı Datça  bu­lun­mak­ta­dır. 3400 yıl­lık köklü bir ta­ri­he sahip olan Kni­dos'un te­ri­tor­yu­mu, Antik Dönem'de tüm Datça Ya­rı­ma­da­sı'nı kap­sa­mak­tay­dı. Dö­ne­mi­nin en ünlü tıp mer­kez­le­rin­den biri olan kent, ast­ro­no­mi, mi­ma­ri ve hukuk ala­nın­da sa­yı­sız ta­ri­hi şah­si­yet ve bilim adamı ye­tiş­tir­miş, Antik Dö­ne­min en önem­li kül­tür ve sanat kent­le­rin­den bi­ri­si­dir. Kente ilk kez 1857-59 yıl­la­rın­da Bri­tish Mü­ze­si adına Ch. Ne­w­ton, 1969- 70 yıl­la­rın­da ABD'li ar­ke­olog Prof. I.C. Love ka­zı­lar yap­mış­tır. İlk Türk ka­zı­la­rı 1988 yı­lın­da Sel­çuk Üni­ver­si­te­si adına Prof. Dr. Ra­ma­zan Özgan ta­ra­fın­dan baş­la­tıl­mış­tır.
Kente iki ti­yat­ro, müzik din­le­ti­le­ri için bir odeon, fes­ti­val tö­ren­le­ri seyri için ha­zır­lan­mış bir that­ron (seyir alanı) bu­lun­ma­sı Kni­dos'un sanat ve Kül­tü­re ver­di­ği önemi gös­te­rir.
Gü­nü­müz­de Kni­dos'ta sür­dü­rü­len kazı, res­to­ras­yon ve kon­ser­vas­yon ça­lış­ma­la­rı 11.10.2013 tarih ve 5739 sa­yı­lı Ba­kan­lar Ku­ru­lu Ka­ra­rı, ve 1.06.2020 tarih ve 2587 sa­yı­lı Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Ka­ra­rı ile kÜl­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı ve Sel­çuk Üni­ver­si­te­si adına Prof. Dr. Er­te­kin M. Dok­sa­nal­tı ta­ra­fın­dan Kni­dos Antik Kenti'nin yanı sıra, Bur­gaz Ören Yeri ve Eme­cik Apol­lon Kut­sal Alanı'nda devam et­mek­te­dir. Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı ve Türk Tarih Ku­ru­mu ta­ra­fın­dan 01.03.2019 ta­ri­hin­de im­za­la­nan pro­to­kol­le, Kni­dos - Bur­gaz - Eme­cik Apol­lon Kut­sal Alanı Kazı ve Araş­tır­ma­la­rı, 12 aylık kazı sta­tü­sü ka­zan­mış­tır.
2012 yı­lın­dan bu yana Kni­dos'ta bu­gü­ne kadar bir­çok anıt­sal ya­pı­nın ka­zı­sı ta­mam­lan­mış­tır. T.C. Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı Kül­tür Var­lık­la­rı ve Mü­ze­ler Genel Mü­dür­lü­ğü, Türk Tarih Ku­ru­mu, Güney Ege Kal­kın­ma Ajan­sı, Emlak Katkı Payı (KVMGM Res­to­ras­yon Daire Baş­kan­lı­ğı) gibi kurum ve ku­ru­luş­lar­dan sağ­la­nan büt­çe­ler­le; Küçük Ti­yat­ro, Liman Cad­de­si He­ro­onu, Liman Çeş­me­si, Güney Liman Ku­le­si, Sym­mac­hos He­ro­on'u gibi bir çok anıt­ta res­to­ras­yon ve ko­ru­ma uy­gu­la­ma pro­je­si ha­ya­ta ge­çi­ril­miş­tir. Kazı Baş­kan­lı­ğı­mız kazı, res­to­ras­yon ve kon­ser­vas­yon ça­lış­ma­la­rı­nın yanı sıra kül­tü­rel mi­ra­sın ta­nı­tı­mı ve ge­lecek ne­sil­le­re ak­ta­rı­mı ama­cıy­la, Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı Telif Hak­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü'nden sağ­la­nan büt­çey­le "Kül­tü­rel Ge­le­ce­ğin Mi­ras­çı­sı Minik Ar­ke­olog­lar" pro­je­si­ni sür­dür­mek­te­dir. Ay­rı­ca Tür­ki­ye ve Dünya'daki kül­tü­rel mi­ra­sın ulus­la­ra­ra­sı dü­zey­de ta­nı­tıl­ma­sı ve bu alan­da far­kın­da­lık ya­ra­tıl­ma­sı ama­cıy­la, "Jo­ur­nal of In­ter­na­ti­onal Cul­tu­ral He­ri­ta­ge" adlı sü­re­li yayın ile il­gi­li pro­je­miz, yine Telif Hak­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü'nden sağ­la­nan büt­çey­le sür­dü­rül­mek­te­dir.
2020 yı­lın­da "Kni­dos Deniz Fe­ne­ri Yolu ile Roma Antı'nın Kül­tür ve Doğa Tu­riz­mi­ne Ka­zan­dı­rıl­ma­sı" baş­lık­lı pro­jey­le Güney Ege Kal­kın­ma Ajan­sı'na baş­vu­ru­da bu­lu­nul­muş­tur.
2021 yılı içe­ri­sin­de ha­li­ha­zır­da sür­dü­rü­len kazı, res­to­ras­yon ve kon­ser­vas­yon pro­je­le­ri­nin ta­mam­lan­ma­sı, Bur­gaz Ören Yeri ve Eme­cik Apol­lon Kut­sal Alanı'na yö­ne­lik ko­ru­ma, ona­rım ve kül­tür tu­riz­mi­ne ka­zan­dı­rıl­ma­sı­na yö­ne­lik proje ha­zır­lık aşa­ma­la­rın­da sona gel­me­yi he­def­le­mek­te­dir.
Vali Orhan Tavlı, Muğla'daki ta­ri­hi kül­tü­rel de­ğer­le­rin öne­mi­ne vurgu ya­pa­rak im­za­la­nan pro­to­kol ile antik kent­le­rin Muğla İl Kül­tür Tu­rizm Mü­dür­lü­ğü­nün yanı sıra diğer ku­rum­lar­la da iş bir­li­ği için­de yü­rü­tü­lecek ça­lış­ma­lar­la daha aktif hale ge­ti­ril­me­si­ni he­def­le­dik­le­ri­ni ifade etti.
Top­lan­tı­nın so­nun­da Kazı Baş­kan­la­rı da yap­tık­la­rı ka­zı­lar­la il­gi­li kısa bil­gi­ler su­na­rak bil­gi­len­dir­me yaptı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER