Muğla
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA HA­SAR­LI Bİ­NA­LAR YI­KI­LIP, YE­Nİ­DEN YA­PI­LA­CAK

DATÇA'DA HA­SAR­LI Bİ­NA­LAR YI­KI­LIP, YE­Nİ­DEN YA­PI­LA­CAK
Gö­ko­va Kör­fe­zi'nde 21 Tem­muz'da mey­da­na gelen dep­rem sı­ra­sın­da, İlçemiz Re­şa­di­ye Ma­hal­le­si'nde ağır hasar gören 28 bi­na­nın yı­kıl­ma­sı­na karar ve­ril­di.

Datça'nın en eski yer­le­şim yer­le­rin­den biri olan ve SİT ala­nın­da bu­lun­ma­sı ne­de­niy­le ona­rı­la­ma­yan eski taş ya­pı­la­rın bu­lun­du­ğu Re­şa­di­ye Ma­hal­le­si'nde, ağır hasar tes­pit edi­len bi­na­lar yı­kı­la­rak, ye­ri­ne ye­ni­le­ri ya­pı­la­cak.

CHP'li Datça Be­le­di­ye Baş­ka­nı Gür­sel Uçar, be­le­di­ye mec­li­si­nin eylül ayı ola­ğan top­lan­tı­sın­da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, yıkım ile il­gi­li ge­rek­li ça­lış­ma­la­rın sür­dü­rül­dü­ğü­nü söy­le­di.

Gö­ko­va Kör­fe­zi mer­kez­li dep­rem­de, il­çe­de en fazla et­ki­len yer­le­rin ba­şın­da Re­şa­di­ye Ma­hal­le­si'nin gel­di­ği­ni ha­tır­la­tan Uçar, "Muğla Afet ve Acil Durum Mü­dür­lü­ğü (AFAD) ekip­le­ri ta­ra­fın­dan bu­ra­da ya­pı­lan ilk in­ce­le­me­ler so­nu­cu, 13 yapı için ağır ha­sar­lı ra­po­ru ve­ril­miş­ti.

Kül­tür Var­lık­la­rı Ko­ru­ma Ku­ru­lu'nca ya­pı­lan in­ce­le­me­de ise, ağır ha­sar­lı bina sa­yı­sı 28 ola­rak ke­sin­leş­ti. Bu bi­na­la­rın, yı­kı­la­rak ye­ri­ne ye­ni­le­ri­nin ya­pıl­ma­sı­na karar ve­ril­di" dedi.


BÖL­GENİN RÖ­LÖ­VESİ HA­ZIR­LA­NA­CAK

Ağır ha­sar­lı bi­na­la­rın yı­kı­la­rak, ye­ri­ne ye­ni­le­ri­nin ya­pı­la­bil­me­si için, Kül­tür Var­lık­la­rı Ko­ru­ma Ku­ru­lu'nca is­te­nen ko­şul­la­rın ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çeken Uçar, "Bir ha­ri­ta­cı ta­ra­fın­dan böl­ge­nin rö­lö­ve­si­nin ha­zır­lan­ma­sı ve ha­sar­lı bi­na­la­rın her yön­den çe­ki­len fo­toğ­raf­la­rı­nın dos­ya­da yer al­ma­sı ge­re­ki­yor. Kurul, ya­pı­la­cak olan bu ça­lış­ma­lar son­ra­sı bel­ge­ler doğ­rul­tu­sun­da, bi­na­la­rın yı­kıl­ma­sı­na izin ve­recek. Kı­sa­ca, bi­na­la­rın yı­kı­mın­dan sonra ye­ni­den yapım aşa­ma­sın­da kont­ro­lün sağ­lan­ma­sı için bu ça­lış­ma­la­ra ih­ti­yaç var.

Her bina için 5-6 bin TL ci­va­rın­da para ge­re­ki­yor. Yak­la­şık 150 bin TL'yi bu­lu­yor. Datça Be­le­di­ye­si'nin büt­çe­sin­den bu pa­ra­yı kar­şı­la­ya­mam. Muğla Va­li­li­ği'ne du­ru­mu bil­dir­dim. Bu so­ru­nu bir an önce çöz­me­miz ge­re­ki­yor.

Va­tan­daş­la­rın bu pa­ra­yı ödeme im­kan­la­rı yok. Dev­le­tin elin­den gelen des­te­ği yap­ma­sı ge­re­ki­yor. Aksi halde, çoğu top­rak bi­na­la­rın hepsi, yağ­mur­lar­dan sonra yere iner" dedi.dha

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!