Muğla
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA’DA TÜRKİYE’NİN İLK UYDU FIRLATMA RAMPASI KURULUYOR

0
Baş­ba­kan Ahmet Da­vu­toğ­lu Tür­ki­ye'nin ilk uzay ajan­sı ku­ru­la­ca­ğı ve bu kap­sam­da uzay ve ha­va­cı­lık kap­sa­mın­da­ki tüm ça­lış­ma­la­rın tek elden yü­rü­tü­le­ce­ği­ni bil­dir­di.

Geç­ti­ği­miz hafta sonu bir açık­la­ma­da bu­lu­nan Baş­ba­kan Ah-met Da­vu­toğ­lu Uzay ajan­sı­nın An­ka­ra'nın Kazan İlçe-si'nde yer ala­ca­ğı­nı ve en geç 3 ay içe­ri­sin­de hazır ola­ca­ğı­nı bil­dir­di.

Baş­ba­kan Ahmet Da­vu­toğ­lu Ül­ke­mi­zin böyle bir uzay araş­tır­ma ve ha­va­cı­lık ajan­sı­na ih­ti­ya­cı ol­du­ğu­nu bil­di­rir­ken Tür­ki­ye Ta­ri­hin­de ilk­le­rin ya­şa­na­ca­ğı­nı be­lirt­ti.

Açık­la­ma­la­rı­nın de­va­mın­da şun­la­rı be­lir­ten Baş­ba­kan şöyle devam etti:

” Uzay Ajan­sı ile Tür­ki­ye, uzay ve ha­va­cı­lık ala­nın­da­ki ça­lış­ma­la­rı tek elden yü­rü­tecek. Ajans An­ka­ra'nın Kazan İlçesi'nde yer ala­cak. 
Datça'ya da uydu fır­lat­ma ram­pa­sı ku­rul­ma­sı gün­dem­de”dedi.

Datça'ya Uydu fır­lat­ma Ram­pa­sı Ku­ru­la­bi­lir 
Türk tipi NASA An­ka­ra'nın Kazan İlçesi'nde ku­ru­la­cak. 

Baş­ba­kan Ahmet Da­vu­toğ­lu'nun 3 ay için­de ku­ru­la­ca­ğı­nı açık­la­dı­ğı Uzay Ajan­sı ile Tür­ki­ye, uzay ve ha­va­cı­lık ala­nın­da­ki ça­lış­ma­la­rı tek elden yü­rü­tecek. 

NASA'nın Tür­ki­ye ver­si­yo­nu­na ben­ze­ti­len Türk Uzay 

Ajan­sı; uydu fır­lat­ma sis­tem­le­ri, uzay is­tas­yon­la­rı ve mo­dern tek­no­lo­ji­le­rin ge­liş­ti­ril­me­si ko­nu­la­rın­da ça­lı­şa­cak.
An­ka­ra'da ku­ru­la­cak Ajan­sın, “derin uzay” ça­lış­ma­la­rı da yap­ma­sı he­def­le­ni­yor. 

Tah­min­le­re göre Türk usulü Nasa ola­ca­ğı ve Sa­de­ce uydu fır­lat­mak için değil de uzay ça­lış­ma­la­rı­nın ya­pı­la­bi­le­ce­ği de tah­min edi­li­yor.

Ulaş­tır­ma, De­niz­ci­lik ve Ha­ber­leş­me Ba­kan­lı­ğı, Ha­va­cı­lık ve Uzay Tek­no­lo­ji­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğü'nün ar­dın­dan Tür­ki­ye Uzay Ajan­sı'nı kur­mak için kol­la­rı sı­va­dı. 

Ha­zi­ra­na kadar ku­rul­ma­sı plan­la­nan Uzay Ajan­sı için Ge­nel­kur­may Baş­kan­lı­ğı, Milli Sa­vun­ma ile Bilim, Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji ba­kan­lık­la­rı ortak ça­lış­ma ya­pa­cak. 

Ajans bün­ye­sin­de­ki tek­no­lo­ji­ler, te­rör­le mü­ca­de­le­den ta­rı­ma, ma­den­ci­lik­ten, doğal afet­le­re kadar pek çok alan­da kul­la­nı­la­cak.
Ülke ge­ne­lin­de Ta­rım­da fay­da­lan­ma doğal ener­ji,ma­den­ci­lik ve arama kur­tar­ma ça­lış­ma­la­rı gibi bir çok alan­da etkin ola­rak fa­ali­yet gös­te­ri­le­bi­le­ce­ği bil­di­ril­di.

Her türlü doğal afet ve ta­rım­da kul­la­nı­la­bi­lir
Bakan Yıl­dı­rım: NASA ka­nu­nu in­ce­len­di Ulaş­tır­ma , De­niz­ci­lik ve Ha­ber­leş­me Ba­ka­nı Bi­na­li Yıl­dı­rım, ajan­sın ku­rul­ma­sı­na yö­ne­lik kanun tas­la­ğı­nı ta­mam­la­dık­la­rı­nı be­lir­tir­ken, “Bu kanun tas­la­ğı­nı önü­müz­de­ki gün­ler­de Ba­kan­lar Ku­ru­lu'na su­na­ca­ğız.

 Ha­zi­ran ayın­da da il­gi­li kanun ta­sa­rı­sı Mec­lis'e gön­de­ril­miş ola­cak. 
Dü­zen­le­me­yi ya­par­ken, Ame­ri­kan Uzay ve Ha­va­cı­lık İda­re­si NASA'nın, Japon, Alman ve Fran­sız uzay ajans­la­rı­nın il­gi­li ku­ru­luş ka­nun­la­rı­nı in­ce­le­ye­rek, ül­ke­miz için en uygun ola­cak bir mo­de­li be­lir­le­dik” dedi.

‘GÖK­TÜRK-1 UY­DU­SU YIL SO­NUN­DA FIR­LA­TI­LA­CAK’
 Yıl­dı­rım, ba­kan­lı­ğın Uydu Test Mon­taj ve En­teg­ras­yon Mer­ke­zi'ni de kur­du­ğu­nu anım­sa­tır­ken, “Kazan'da bu­lu­nan bu mer­kez­de uy­du­la­rı­mı­zı test edi­yo­ruz. 

Ül­ke­mi­ze metre altı gö­rün­tü alma ka­bi­li­ye­ti ka­zan­dı­ra­cak Gök­türk-1 uy­du­mu­zun test­le­ri bu­ra­da devam edi­yor. 
Yıl so­nun­da uzaya gön­de­ril­me­si he­def­le­ni­yor. 

Türk­sat 6-A ola­rak bi­li­nen, milli ha­ber­leş­me uy­du­mu­zun ya­pı­mı da büyük öl­çü­de bu mer­kez­de ger­çek­le­şecek” diye ko­nuş­tu.

RAMPA İÇİN DATÇA ÖNE ÇI­KI­YOR
Ajan­sın en önem­li gö­rev­le­rin­den biri fır­lat­ma ram­pa­sı ku­rul­ma­sı ola­cak. Milli fır­lat­ma ram­pa­sı ile Tür­ki­ye, uy­du­la­rı­nı ken­di­si fır­la­ta­bi­lecek. 

TSK ile iş­bir­li­ği ya­pı­la­rak ger­çek­leş­ti­ri­lecek proje için KKTC ve Datça gibi lo­kas­yon­lar üze­rin­de du­ru­lu­yor.

Fır­lat­ma alan­la­rı için uygun ol­du­ğu dü­şü­nü­len il­çe­miz fır­lat­ma ram­pa­la­rı­nın ku­ru­la­bi­le­ce­ği yer­ler ara­sın­da ilk sı­ra­lar­da ol­du­ğu be­lir­til­di.(DATÇA HABER)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!