Muğla
18 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

HACI BEKTAŞ VELİ KÜLTÜR VAKFI DATÇA ŞUBESİ 2015 YILI ANNELER GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

0
An­ne­ler günü do­la­yı­sıy­la İlçe­miz hacı Bek­ta­şi Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Baş­ka­nı Murat Yıl­dı­rım Bir Basın açık­la­ma­sın­da bu­lun­du.

Yıl­dı­rım et­kin­lik kap­sa­mın­da yap­tı­ğı açık­la­ma­da şun­la­rı be­lirt­ti: 
“Mayıs ayı­nın ikin­ci pazar günü An­ne­ler Günü'dür. An­ne­ler Günü ev­ren­sel bir gün­dür. Dün­ya­da mil­yon­lar­ca ana bugün ço­cuk­la­rı ta­ra­fın­dan sevgi ve saygı ile anı­lır. An­ne­ler Günü ül­ke­miz­de 1955 yı­lın­dan bu yana kut­la­nı­yor. 
Türk Ka­dın­lar Bir­li­ği ül­ke­miz­de her yıl ço­cuk­la­rı için büyük fe­da­kar­lı­ğa kat­la­nan an­ne­ler­den bi­ri­ni yılın an­ne­si seçer. Yılın an­ne­si­nin ki­şi­li­ğin­de tüm an­ne­le­re iyi di­lek­ler su­nu­lur.
Ame­ri­ka'nın Fi­le­del­fi­ya eya­le­tin­de 9 Mayıs 1966 günü Jar­vis isim­li bir kızın an­ne­si öldü. 
An­ne­si­ni çok seven Jar­vis'in üzün­tü­sü ay­lar­ca sürdü. Ha­yat­la kim­se­si kal­ma­yan Jar­vis ölüm ola­yı­na bir türlü alı­şa­ma­dı. Ya­şa­ma küstü. Can­lı­lı­ğı­nı, ya­şa­ma se­vin­ci­ni yi­tir­di. Ye­me­di, iç­me­di bir ara öl­me­yi bile dü­şün­dü. 

Jar­vis'in bu du­ru­mu­nu ya­kın­dan iz­le­yen kom­şu­su Jar­vis'le ar­ka­daş oldu. Bir gün yaşlı komşu söy­le­şi sı­ra­sın­da Jar­vis'e «İnsan­lar doğar, yaşar, ölür. Bu bir doğa ka­nu­nu­dur.» dedi. Bu iki cümle, Jar­vis'i çok et­ki­le­di. Ölü­mün de doğ­mak, ya­şa­mak gibi bir doğa olayı ol­du­ğu­nu dü­şün­dü.
 Ancak bu doğ­ru­yu bul­mak Jar­vis'in an­ne­si­ne olan sev­gi­si­ni azalt­ma­dı. Ara­dan geçen süre 

için­de ölüm söz­cü­ğü­nün so­ğuk­lu­ğu gitti. Ye­ri­ne anne sev­gi­si­nin sı­cak­lı­ğı geldi. Artık Jar­vis an­ne­si­ni göz­yaş­la­rı ile değil se­ve­rek. an­ma­ya baş­la­dı. Acı­la­rı azal­dı. İçinde arı, duru bir sevgi oluş­tu.
Ara­dan bir yıl geçti. Bu süre için­de Jar­vis, hemen her gün an­ne­si­nin me­za­rı­na çi­çek­ler gö­tür­dü. Jar­vis'in an­ne­si­nin ölüm yıl­dö­nü­mün­de bütün ar­ka­daş­la­rı eve geldi. O gün Jar­vis ar­ka­daş­la­rı­na: Geçen bir yıl için­de çek­ti­ğim acı­lar bana şunu öğ­ret­ti «Dün­ya­da anne sev­gi­si­nin ye­ri­ni dol­du­ra­cak hiç­bir sevgi yok­tur. Yılın bir gü­nü­nü an­ne­le­re ayı­ra­lım. O günü an­ne­le­ri­miz­le il­gi­li anı­lar­la dol­du­ra­lım. Böy­le­ce an­ne­le­ri­mi­ze olan sevgi bor­cu­mu­zu öde­ye­lim.» dedi.

Ar­ka­daş­la­rı Jar­vis'in öne­ri­si­ni çok be­ğen­di­ler. Bir­lik­te hemen ken­tin Be­le­di­ye Baş­ka­nı­na git­ti­ler. Baş­kan on­la­rı din­le­di. Öne­ri­yi iç­ten­lik­le be­nim­se­di. Daha sonra bu öneri ga­ze­te­le­re, ya­zar­la­ra an­la­tıl­dı. Jar­vis ve ar­ka­daş­la­rı­nın ça­lış­ma­la­rı kısa sü­re­de sonuç verdi. Ame­ri­ka Bir­le­şik Dev­let­le­ri Kong­re­si mayıs ayı­nın ikin­ci pazar gü­nü­nün An­ne­ler Günü ola­rak kut­lan­ma­sı­nı ka­rar­laş­tır­dı. An­ne­ler günü ilk kez 1908 yı­lın­da kut­lan­dı. Daha sonra bütün uygar ül­ke­ler­de kut­lan­ma­ya baş­lan­dı. 
Her yıl mayıs ayı­nın ikin­ci pazar günü ga­ze­te­ler­de an­ne

­ler­le il­gi­li ya­zı­lar, anı­lar, şi­ir­ler ya­yın­la­nır. Radyo ve te­le­viz­yon­da ana sev­gi­si­ni konu eden ko­nuş­ma­lar ya­pı­lır. Türk Ka­dın­lar Bir­li­ği'nin şu­be­si olan il­ler­de yılın an­ne­le­ri se­çi­lir. 
Okul­la­rı­mız­da ay­rı­ca An­ne­ler Günü ne­de­niy­le top­lan­tı­lar dü­zen­le­nir. Bu top­lan­tı­lar­da oku­nan şi­ir­ler, söy­le­nen tür­kü­ler, şar­kı­lar, an­ne­le­re ar­ma­ğan edi­lir. Fi­lim­ler gös­te­ri­lir. Ser­gi­ler dü­zen­le­nir. 

An­ne­ler Gü­nün­de an­ne­mi­ze bir demet kır çi­çe­ği ar­ma­ğan ede­rek, bir güzel söz­cük­le ya­na­ğın­dan öpe­rek onu çok mutlu ede­riz.” Şek­lin­de açık­la­ma­lar­da bu­lun­du .Açık­la­ma­la­rın ar­dın­dan der­nek üye­le­rin­den olan an­ne­le­re çiçek ve­ril­di. 
Der­nek­te dü­zen­le­nen or­ga­ni­zas­yo­na çok sa­yı­da va­tan­daş ka­tıl­dı.Sıcak ve sa­mi­mi geçen da­ki­ka­la­rın ar­dın­dan ge­le­nek­sel ola­rak alevi ge­le­nek­le­ri­ne uy-gun şe­kil­de cem ya­pıl­dı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!