s
Muğla
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA BADEM HASADI BAŞLADI

DATÇA'DA BADEM HASADI BAŞLADI
Simge AYBEY: İç kuru bademlerin yanı sıra buzlu bademlerin de ilk fiyatı belli oldu. Buzlu bademlerin kilogram fiyatı yaklaşık olarak 500-600 TL civarında açıldı.

Datça'da yıllık badem hasadı, Haziran ayının gelmesiyle birlikte başladı. Bölgenin kendine özgü iklimi ve toprak yapısı, üstün kalite ve lezzetteki bademlerin yetişmesine olanak tanıyor. Ancak, bu yıl badem üreticileri iklim krizinin etkilerini hissettiklerini belirtti.

EKONOMİYE CANLILIK GETİREN HASAT

Datça'da badem üreticisi olan Dor Datça’nın sahibi Hazal ve Hayal Kayan kardeşler, badem sezonu hakkında şu açıklamalarda bulundu, ''Datça bademleri, hem yerel hem de ulusal pazarda büyük ilgi görüyor. Yıllık badem hasadı, bölge ekonomisine canlılık katıyor. Hasat edilen bademler, taze tüketimin yanı sıra badem sütü, badem yağı ve badem ezmesi gibi ürünlere dönüştürülerek de satılıyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan hasatta, köylüler ağaç dallarını uzun sırıklarla sallayarak bademleri yere düşürüyor. Daha sonra, toplanan bademler kurutulmak üzere seriliyor. Büyük üreticiler ise mekanik sarsıcılar kullanarak daha hızlı ve verimli bir hasat yapıyor. Taze (buzlu) badem hasadı Haziran'ın ilk haftasında başlıyor ve Temmuz'un sonuna kadar devam ediyor. Normal bademde ise Temmuz ortasında başlayıp Ağustos ayının son haftalarına kadar devam ediyor. Bu yılki badem rekoltesi Datça genelinde iç badem olarak 350-400 ton civarında bekleniyor. Bu sene iç kuru bademler henüz çıkmadı, fiyatları belli değil henüz. Buzlu bademlerin ise ilk fiyatı 500-600 TL civarından açıldı. Tabii ki bademin çeşidine göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. En büyük sıkıntılarımızdan biri, son yıllarda çok daha fazla yaşanan bademlerin çiçeklenme zamanlarında olan hava şartları. "Şubat ayında don veya dolu yağması gibi durumlar, sonrasında ise kuraklık yaşanması gibi etmenler rekolteyi olumsuz etkiledi. Açıkçası iklim krizi bademlerdeki rekolteyi etkiledi. Yazın bademleri toplamak çok zorlu oluyor ve çalışacak insan da bulamıyoruz. Bizim için önemli olan, bademi hem doğal işlenmemiş haliyle müşterilerimize ulaştırmanın yanında, ona katma değer katarak işlemek aynı zamanda. Ağaçlarımızdan topladığımız bademlerin kalitesi de oldukça iyi." şeklinde konuştu. Kayan, en çok badem hasadının Palamutbükü bölgesin de olduğunu belirtti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!