Muğla
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DEV­LET MİLLET EL ELE 85 MİLYON TEK YÜREK!

DEV­LET MİLLET EL ELE 85 MİLYON TEK YÜREK!
Sebiha ARSLAN :Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Ülke ve mil­let ola­rak bir­lik ve be­ra­ber­lik için­de bu fe­la­ket gün­le­ri­ni ge­ri­de bı­ra­ka­ca­ğız. Gün 85 mil­yon tek yürek olma gü­nü­dür'’Kah­ra­man­ma­raş'ın Pa­zar­cık il­çe­sin­de dün sabah 04.17 'de mey­da­na gelen 7,7 bü­yük­lü­ğün­de­ki dep­re­min ar­dın­dan, böl­ge­de art­çı­lar ya­şa­nır­ken, saat 13.24'te yine Kah­ra­man­ma­raş'ın El­bis­tan il­çe­sin­de 7.6 bü­yük­lü­ğün­de bir dep­rem daha mey­da­na geldi. Şid­det­li sar­sın­tı Ga­zi­an­tep, Ma­lat­ya, Di­yar­ba­kır, Şan­lı­ur­fa ve An­ka­ra'da da his­se­dil­di.Dep­re­min ar­dın­dan açık­la­ma yapan AFAD Dep­rem ve Risk Azalt­ma Genel Mü­dü­rü Orhan Tatar, "İkisi de bir­bi­rin­den ba­ğım­sız, bir­bi­ri­ni te­tik­le­yen dep­rem­ler. Kah­ra­man­ma­raş'ta böl­ge­de ciddi bir dep­rem ak­ti­vi­te­si var. 6,5 - 6,7 bü­yük­lük­le­re kadar artçı sar­sın­tı­lar devam ede­cek­tir" dedi.Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan, dep­rem­ler­le il­gi­li dün öğ­le­den sonra yap­tı­ğı basın açık­la­ma­sın­da ''2 bin 818 bina yı­kıl­dı, can kay­bı­nın ne­re­ye yük­se­le­ce­ği­ni bil­mi­yo­ruz'' dedi.

Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan, açık­la­ma­sı­nın de­va­mın­da özet­le ''7.7'lik­dep­rem Kah­ra­man­ma­raş, Hatay, Adana, Ga­zi­an­tep, Ma­lat­ya, Kilis, Adı­ya­man, Di­yar­ba­kır, Şan­lı­ur­fa ve Os­ma­ni­ye'de büyük yı­kı­ma neden oldu.Dep­rem mer­ke­zi­ne yakın il­ler­de küçük ha­sar­lar ol­ma­sı­na rağ­men asıl yı­kı­mın bu­ra­lar­da ol­du­ğu an­la­şı­lı­yor. Su­ri­ye'de de ciddi yı­kım­lar ol­du­ğu an­la­şıl­mış­tır. Dev­le­ti­miz tüm ku­rum­la­rıy­la ha­re­ke­te geç­miş­tir. Dep­rem­den et­ki­le­nen 10 ili­mi­ze mev­cut va­li­lik­le­ri­mi­zin yanı sıra on­lar­la bir­lik­te ça­lı­şa­cak 10 vali daha gö­rev­len­di­ril­miş­tir.

"ÜLKEMİZİN DÖRT BİR YA­NIN­DAN DEP­REM BÖL­GESİNE EKİPLER SEVK EDİLDİ"
TSK ve be­le­di­ye­le­ri­miz başta olmak üzere afet ça­lış­ma­la­rın­da eği­ti­me sahip ku­rum­la­rı­mız gö­re­ve çağ­rıl­mış­tır. Hali ha­zır­da 9 bin per­so­nel arama kur­tar­ma ça­lış­ma­sı yü­rüt­mek­te. Yı­kı­lan bi­na­la­rın al­tın­da kalan va­tan­daş­la­rı­mı­zın tes­pi­ti ve kur­tar­ma fa­ali­yet­le­ri ke­sin­ti­siz bir şe­kil­de sü­rü­yor. Biz de dep­re­min ya­şan­dı­ğı andan iti­ba­ren gerek böl­ge­de­ki gerek An­ka­ra'daki ar­ka­daş­la­rı­mız­la ile­ti­şi­me ge­çe­rek ta­ki­be aldık. Ba­kan­la­rı­mız dep­rem böl­ge­sin­de­ki şe­hir­le­re gi­de­rek ça­lış­ma­la­rı ye­rin­de ko­or­di­ne et­me­ye baş­la­dı­lar. Ül­ke­mi­zin 4 bir ya­nın­dan dep­rem böl­ge­si­ne arama kur­tar­ma ekip­le­ri sevk edil­di sevk edi­li­yor. Gön­de­ri­len yar­dım ve arama kur­tar­ma ekip­le­ri­ne va­tan­daş­la­rı­mız­da yar­dım­cı olu­yor.
Şu ana kadar tes­pit­le­re göre 912 va­tan­da­şı­mız ha­ya­tı­nı kay­bet­miş, 5 bin 385 va­tan­da­şı­mız ya­ra­lan­mış­tır. Enkaz al­tın­dan kur­tu­lan va­tan­da­şı­mız 2 bin 470'i bul­muş­tur. Yı­kıl­dı­ğı tes­pit edi­len bina sa­yı­sı 2 bin 818'dir. Dep­rem böl­ge­sin­de­ki pek çok bi­na­da enkaz kal­dır­ma ça­lış­ma­la­rı sür­dür­dü­ğü için ölü ve ya­ra­lı ra­ka­mı­nın ne­re­ye kadar yük­se­le­ce­ği­ni bil­mi­yo­ruz. Böyle dö­nem­ler­de ula­şım ve ile­ti­şi­min sağ­lık­lı yö­ne­til­me­si önem ta­şı­yor.

“GÜN 85 MİLYON TEK BİLEK OLMA GÜ­NÜ­DÜR"
Yar­dım için böl­ge­ye gi­decek kişi ve ku­ru­luş­lar AFAD ile ko­or­di­ne­li ça­lış­ma­lı­dır. Böl­ge­ye gön­de­ri­len yar­dım­lar kar­ga­şa­ya yol aç­mak­ta­dır. Ülke ve mil­let ola­rak bir­lik ve be­ra­ber­lik içe­ri­sin­de bu gün­le­ri de ge­ri­de bı­ra­ka­ca­ğız. Gün 85 mil­yon tek bilek olma gü­nü­dür."
4. SEVİYE ALARM VERİLDİ
Dep­rem son­ra­sı açık­la­ma­lar­da bu­lu­nan İçiş­le­ri Ba­ka­nı Sü­ley­man Soylu, 4. se­vi­ye alarm ve­ril­di­ği­ni be­lir­te­rek "Saat 04.17'de Kah­ra­man­ma­raş Pa­zar­cık'ta bir fay üze­rin­de dep­rem mey­da­na geldi. Arama kur­tar­ma ekip­le­ri­mi­zi se­fer­ber ettik. Şu ana kadar 6'nın üze­rin­de 6 dep­rem var, en bü­yü­ğü 6,6. Bütün ekip­le­ri­miz te­yak­kuz ha­lin­de. Dör­dün­cü se­vi­ye alarm or­ta­ya koy­duk. Bu, ulus­la­ra­ra­sı yar­dı­mı da içe­ren bir alarm­dır. TSK, Jan­dar­ma, Em­ni­yet, AFAD alarm du­ru­mun­da. Fark­lı şe­hir­ler­den böl­ge­le­re ekip­ler gön­de­ri­yo­ruz." dedi.

BAKAN AKAR: 3 ŞEHİDİMİZ VAR
Milli Sa­vun­ma Ba­ka­nı Hu­lu­si Akar ise dep­rem ne­de­niy­le 3 şe­hi­di­mi­zin ol­du­ğu­nu du­yur­du. Akar, "Si­lah­lı Kuv­vet­ler ola­rak hasar ve za­yi­at be­lir­le­me ça­lış­ma­la­rı­mı­zı sür­dü­rü­yo­ruz. Ma­ale­sef 3 şe­hi­di­miz, ya­ra­lı­la­rı­mız var. Bir­lik­le­ri­miz­de tek­rar yok­la­ma­la­rı alı­yo­ruz. Sağ­lık ve arama kur­tar­ma ekip­le­ri­ni, araç­la­rı­nı dep­rem böl­ge­si­ne sevk etmek için uçak­la­rı­mı­zı se­fer­ber ettik. Uçak­la­rı­mı­zın ha­zır­lık du­ru­mu­nu en yük­sek se­vi­ye­ye çı­kar­dık." dedi.

TSK da DEV­RE­YE GİRDİ
Milli Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı'ndan ya­pı­lan açık­la­ma­da, "TSK İnsani Yar­dım Tu­ga­yı un­sur­la­rı ile AFAD ta­lep­le­ri kap­sa­mın­da nak­li­ye uçak­la­rı gö­re­ve ha­zır­dır. Ta­lep­le­rin kar­şı­lan­ma­sı için ko­or­di­nas­yo­na baş­lan­mış­tır. Millî Sa­vun­ma Ba­ka­nı Hu­lu­si Akar be­ra­be­rin­de Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı ve Kara Kuv­vet­le­ri Ko­mu­ta­nı ile böl­ge­ye git­mek­te­dir. Tüm va­tan­daş­la­rı­mı­za geç­miş olsun." de­nil­di.
KI­ZI­LAY' dan KAN BA­ĞI­ŞI ÇAĞ­RI­SI
Türk Kı­zı­lay Genel Baş­ka­nı Kerem Kınık, dep­rem son­ra­sı böl­ge­ye ilk etap sev­ki­yat için ulu­sal kan stok­la­rı­nın mev­cut ol­du­ğu­nu ancak iler­le­yen sa­at­ler­de ola­bi­lecek ilave ih­ti­yaç­lar için, va­tan­daş­la­rı tüm Tür­ki­ye'de kan ba­ğı­şı­na davet etti.

EMNİYET' ten SOS­YAL MED­YA­DAKİ YAR­DIM ÇAĞ­RI­LA­RIY­LA İLGİLİ AÇIK­LA­MA
Em­ni­yet Genel Mü­dür­lü­ğü, sos­yal med­ya­dan yar­dım çağ­rı­sın­da bu­lu­nan­la­ra iliş­kin şu pay­la­şı­mı yaptı: "Dep­rem son­ra­sın­da, sos­yal medya plat­form­la­rı üze­rin­den yar­dım çağ­rı­sın­da bu­lu­nan va­tan­daş­la­rı­mı­zın adres bil­gi­le­ri ive­di­lik­le tes­pit edi­le­rek il­gi­li bi­rim­ler­le ko­or­di­nas­yon ku­ru­lu­yor. Ay­rı­ca pro­vo­ka­tif pay­la­şım­da bu­lun­du­ğu de­ğer­len­di­ri­len 13 hesap yö­ne­ti­ci­si tes­pit edil­di."

DATÇA' dan DA­YA­NIŞ­MA ÇAĞ­RI­SI
Datça'da da dep­rem böl­ge­si­ne yar­dım kam­pan­ya­la­rı baş­la­tıl­dı. Datça Be­le­di­ye­si yap­tı­ğı pay­la­şım­la, ih­ti­yaç mal­ze­me­si, el­bi­se, bat­ta­ni­ye, ısı­tı­cı, mont, yağ­mur­luk, pa­ket­li gıda, su, ayak­ka­bı, çorap, el fe­ne­ri, mat, çocuk bezi, ped ve ıslak havlu, ta­le­bin­de bu­lun­du. Hij­yen ge­re­ği sa­de­ce sıfır mal­ze­me­ler kabul edil­mek­te­dir no­tuy­la, yardımları  Bü­lent Ece­vit Kül­tür mer­ke­zi­ne bı­ra­kıl­ma­sı is­ten­di. Datça MAG-AME/SAR Arama Kur­tar­ma eki­bin­den 17 kişilik ekip  iki araç­la Kah­ra­man­ma­raş'taki arama kur­tar­ma ça­lış­ma­la­rı­na ka­tıl­mak üzere yola çıktı.
Muğla Türk Kı­zı­layı da il ve ilçe genelinde , Afet böl­ge­si­ne ile­til­mek üzere, ısı­tı­cı, bat­ta­ni­ye, yor­gan, mont atkı el­di­ven ve ben­ze­ri mal­ze­me­le­ri bize ile­te­bi­lir­si­niz pay­la­şı­mı yaptı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!