Muğla
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KIZIL Kİ­RAZ­KU­ŞU, KA­NAT­LA­RI­NI ORMAN YAN­GIN­LA­RI İÇİN ÇIRPIYOR

KIZIL Kİ­RAZ­KU­ŞU, KA­NAT­LA­RI­NI ORMAN YAN­GIN­LA­RI İÇİN ÇIRPIYOR
Sebiha ARSLAN :Datça'da ya­şa­yan 9-14 yaş gru­bun­da­ki ço­cuk­la­ra, orman yan­gın­la­rı­ ve ya­rat­tı­ğı tah­ri­bat­la­rın far­kın­da­lı­ğı­nı gös­ter­mek amacıyla hazırlanan ve adına “Kızıl Ki­raz­ku­şu'' verilen projenin ilk etkinliği , Cumartesi günü (24 Ara­lık 2022) Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi (UKKSA) Ses Atöl­ye­sinde ,Yeşim Tez­gö­ren tarafından gerçekleşecek.Projenin paydaşları ise, Datça İlçe Milli Eği­tim Mü­dür­lü­ğü, Dat­ça - Eme­cik Orman İşlet­me Şef­li­ği, Datça Dağ­cı­lık ve Doğa Spor­la­rı Ku­lü­bü (DA­DA­DOSK) , Datça Be­le­di­ye­si ve Datça Ma­hal­le Afet Gö­nül­lü­le­ri. (MAG-AME/SAR) Projenin Fa­ali­yet­leri 2023 yı­lı­nın Kasım ayına kadar devam edecek.

Kızıl Ki­raz­ku­şu Projesi nedir?

Paydaşlar tarafından Proje hakkında yapılan açıklama şu şekilde ''Kızıl Ki­raz­ku­şu, 24 Ara­lık'ta ger­çek­leş­ti­re­ce­ği ilk atöl­ye ça­lış­ma­sıy­la, Datça'da ya­şa­yan 9-14 yaş gru­bun­da­ki ço­cuk­lar ara­sın­da orman yan­gın­la­rı­nın far­kın­da­lı­ğı­nı sanat yo­luy­la sağ­la­ma­yı he­def­li­yor.

Kızıl Ki­raz­ku­şu: Datça'da Orman Yan­gın­la­rı Far­kın­da­lı­ğı Sanat Atöl­ye­le­ri” pro­je­si Cul­tu­re­CI­VIC: Kül­tür Sanat Des­tek Prog­ra­mı kap­sa­mın­da Av­ru­pa Bir­li­ği ta­ra­fın­dan fi­nan­se edil­mek­te ve Özge Çiğ­dem De­niz­ci ta­ra­fın­dan ko­or­di­ne edil­mek­te ve asis­tan­lı­ğı Yiğit Gürol ta­ra­fın­dan ya­pıl­mak­ta­dır. Proje iş­ti­rak­çi­le­ri ara­sın­da Datça İlçe Milli Eği­tim Mü­dür­lü­ğü, Datça Be­le­di­ye­si, Dat­ça- Eme­cik Orman İşlet­me Şef­li­ği, Datça Dağ­cı­lık ve Doğa Spor­la­rı Ku­lü­bü (DA­DA­DOSK) ve Datça Ma­hal­le Afet Gö­nül­lü­le­ri (MAG-AME/SAR) bu­lu­nu­yor.

Pro­je­nin Di­na­mik­le­ri
Datça Ya­rı­ma­da­sı ve için­de ba­rın­dır­dı­ğı en­de­mik yapı yan­gın­lar­la teh­dit al­tın­da­dır. Yan­gın­la­rın %88'i insan kay­nak­lı çık­mak­ta­dır. Orman yan­gın­la­rı­nın ol­ma­sı­nı en­gel­le­mek ve çı­ka­bi­lecek yan­gın­la­ra önlem almak da yine in­san­la­rın elin­de­dir. Bal ve badem üre­ti­miy­le ge­çi­mi­ni sağ­la­yan Datça hal­kı­nın kay­nak­la­rı her yan­gın­la azal­mak­ta ve tü­ken­me­ye yüz tut­mak­ta­dır. Ge­çi­mi­nin diğer kıs­mı­nı tu­rizm­le ka­za­nan Dat­ça­lı­lar, son yıl­lar­da çıkan orman yan­gın­la­rıy­la eko­no­mik ola­rak da zarar gör­mek­te­dir­ler. Ta­ri­hi ve­ri­le­re göre, dün­ya­da ilk tıp okulu olan Kni­dos Tıp Okulu'nun (M.Ö.700) böl­ge­de ku­rul­ma­sı­na sebep ol­du­ğu dü­şü­nü­len şi­fa­lı otlar da gi­de­rek azal­mak­ta ve hatta yok olma teh­li­ke­siy­le karşı kar­şı­ya kal­mak­ta­dır.
Gür se­siy­le şa­kı­ma­ya ha­zır­la­nan ve mavi pe­le­ri­ni­ni ku­şa­nan Kızıl Ki­raz­ku­şu, Datça'da ya­şa­yan 9-14 yaş gru­bun­da­ki ço­cuk­la­ra orman yan­gın­la­rı­nı ve ya­rat­tı­ğı tah­ri­bat­la­rın far­kın­da­lı­ğı­nı gös­ter­me­yi he­def­le­mek­te­dir.
4'ü Datça 4'ü Betçe olmak üzere top­lam 8 sanat atöl­ye­si, bir doğa yü­rü­yü­şü ve bir de tar­tış­ma et­kin­li­ği ger­çek­leş­ti­re­cek­tir.
Datça di­na­mik­le­ri­ne hakim ve daha önce yine Datça'da ve Datça dı­şın­da ço­cuk­lar­la atöl­ye­ler ger­çek­leş­ti­ren Yeşim Tez­gö­ren, Deniz Kı­rım­soy, Ay­şe­gül Çelik, M. Özgür Mutlu, İlker Gör­gü­lü ve Hakan Po­la­can­lı gibi ala­nın­da yet­kin isim­ler­le atöl­ye­le­ri­ni yü­rü­tecek olan proje tüm proje bo­yun­ca kayıt al­tı­na alan gö­rün­tü­ler­le, Mayıs ayın­da Ba­ha­dır Ci­han­gir Genç ve İmre Öze­rim yö­net­men­li­ğin­de bir de bel­ge­sel film ya­pı­la­cak.
İşti­rak­çi­ler ara­sın­da bu­lu­nan Datça Dağ­cı­lık ve Doğa Spor­la­rı Ku­lü­bü 16 Nisan 2023 ta­ri­hin­de “Hı­zır­şah Kan­yo­nu”nda bir yü­rü­yüş dü­zen­le­yecek.
Diğer iş­ti­rak­çi­ler ara­sın­da yer alan Dat­ça- Eme­cik Orman İşlet­me Mü­dür­lü­ğü ve Datça MAG-AME/SAR'dan gö­nül­lü­ler ise 7 Mayıs 2023 ta­ri­hin­de Bü­lent Ece­vit Kül­tür Mer­ke­zi'nde ka­tı­lım­cı ço­cuk­lar­la bir araya ge­le­rek on­la­ra bir tar­tış­ma ze­mi­ni ha­zır­la­ya­cak. Bu­luş­ma sı­ra­sın­da ço­cuk­lar ol­duk­la­rı do­kü­man filmi iz­le­ye­bi­lecek, orman yan­gın­la­rı hak­kın­da akıl­la­rı­na ta­kı­lan so­ru­la­rı yet­ki­li­le­re so­ra­bi­le­cek­ler.
Ka­tı­lım­cı 40 çocuk atöl­ye ça­lış­ma­la­rı ve diğer be­lir­ti­len et­kin­lik­le­rin ar­dın­dan okul­la­rın­da yü­rü­te­cek­le­ri fa­ali­yet­ler­le de orman yan­gın­la­rı far­kın­da­lı­ğı ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­re­cek­ler.
Fa­ali­yet­ler, 2023 yı­lı­nın Kasım ayına kadar devam edecek.
Ins­tag­ram: https://?www.?ins­tag­ram.?com/?ki­zil­ki­raz­ku­su/?
Kızıl Ki­raz­ku­şu Proje Tak­vi­mi
24 Ara­lık 2022 Ses Atöl­ye­si UKKSA Yeşim Tez­gö­ren
25 Ara­lık 2022 Ses Atöl­ye­si Bü­lent Ece­vit Kül­tür Mer­ke­zi Yeşim Tez­gö­ren
14 Ocak 2023 Ede­bi­yat Atöl­ye­si UKKSA Ay­şe­gül Çelik &
M. Özgür Mutlu
15 Ocak 2023 Ede­bi­yat Atöl­ye­si Bü­lent Ece­vit Kül­tür Mer­ke­zi Ay­şe­gül Çelik &
M. Özgür Mutlu
4 Şubat 2023 Çöp­ten Hey­kel Atöl­ye­si UKKSA Deniz Kı­rım­soy
5 Şubat 2023 Çöp­ten Hey­kel Atöl­ye­si Bü­lent Ece­vit Kül­tür Mer­ke­zi Deniz Kı­rım­soy
4 Mart 2023 Ha­re­ket ve Ses Atöl­ye­si UKKSA Hakan Po­la­can­lı &
İlker Gör­gü­lü
5 Mart 2023 Ha­re­ket ve Ses Atöl­ye­si Bü­lent Ece­vit Kül­tür Mer­ke­zi Hakan Po­la­can­lı &
İlker Gör­gü­lü
16 Nisan 2023 Doğa Yü­rü­yü­şü Hı­zır­şah Kan­yon DA­DA­DOSK
7 Mayıs 2023 Tar­tış­ma & Film gös­te­ri­mi Bü­lent Ece­vit Kül­tür Mer­ke­zi Dat­ça- Eme­cik Orman İşlet­me Şef­li­ği
MAG-AME/SAR
Ha­zi­ran 2023 Okul fa­ali­yet­le­ri Okul­lar Ka­tı­lım­cı ço­cuk­lar
Eylül 2023 Okul fa­ali­yet­le­ri Okul­lar Ka­tı­lım­cı ço­cuk­lar
Ekim 2023 Okul fa­ali­yet­le­ri Okul­lar Ka­tı­lım­cı ço­cuk­lar
Kasım 2023 Okul fa­ali­yet­le­ri Okul­lar Ka­tı­lım­cı ço­cuk­lar

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!