Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA BELEDİYESİNİN ARTIK BİR VETERİNERİ VAR! SOKAK HAY­VAN­LA­RI İÇİN MAMA' da ÜRE­TECEK.

DATÇA BELEDİYESİNİN ARTIK BİR VETERİNERİ VAR! SOKAK HAY­VAN­LA­RI İÇİN MAMA' da ÜRE­TECEK.
Sebiha ARSLAN :Datça Be­le­di­ye­si Sokak Hay­van­la­rı İçin İno­va­tif Mama Üre­tim Pro­je­si ile Datça'daki sokak hay­van­la­rı için mama üre­tim ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­dı. Ve­te­ri­ner Hekim Hakkı Ka­fa­lı pay­daş­lı­ğın­da yıl­lar­dır ça­lış­ma yapan be­le­di­ye, artık bün­ye­si­ne, yak­la­şık 3 ay önce ve­te­ri­ner hekim Cansu Öz­türk' ü aldı. Fakat şuan mu­aye­ne ve ça­lış­ma alanı ol­ma­dı­ğı için, be­le­di­ye bi­na­sın­da bu­lu­nu­yor. Be­le­di­ye­den ya­pı­lan açık­la­ma­da '' Ve­te­ri­ne­ri­miz kı­sır­laş­tır­ma ve çip­le­me sü­reç­le­ri­ni ko­or­di­ne edi­yor. Isı­ran ve sal­dı­ran hay­van­la­rın ra­por­lan­ma­sı ve MBB Ge­çi­ci ba­kı­me­vin­de re­ha­bi­li­tas­yon sü­reç­le­ri­ni ve ba­rı­nak yapım sü­re­ci­ni yö­ne­ti­yor" de­nil­di. Ve­te­ri­ner Hekim Hakkı Ka­fa­lı ise paydaşlığına devam ediyor.

De­niz­li Mer­ke­ze­fen­di Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan, pet dost­lar için özel ola­rak üret­ti­ği mama ma­ki­ne­le­ri, Be­le­di­ye Baş­ka­nı­nın ka­tı­lı­mıy­la geç­ti­ği­miz hafta resmi ola­rak ta­nı­tıl­dı. Yeni edi­ni­len ma­ki­ne­le­rin kısa bir süre için­de üre­ti­me geç­me­si bek­le­ni­yor. Bu ma­ki­ne­ler, evcil hay­van­lar için ka­li­te­li ve gü­ve­ni­lir bir mama kay­na­ğı sağ­la­ma­yı amaç­lı­yor.
Pro­je­yi ilk adı­mın­dan beri yü­rü­ten Çevre Ko­ru­ma ve Kont­rol yet­ki­li­si İlke Cu­ra­cı ko­nuy­la il­gi­li yap­tı­ğı açık­la­ma­da
"De­niz­li Mer­ke­ze­fen­di Be­le­di­ye­si Çevre Ko­ru­ma ve Kont­rol Mü­dür­lü­ğü'den alı­nan bu ma­ki­ne­ler, top­lam­da dört fark­lı ci­haz­dan olu­şu­yor. Kom­post (pi­şir­me) ma­ki­na­sı, pelet ma­ki­na­sı, ku­rut­ma fı­rı­nı ve vakum am­ba­laj­la­ma ma­ki­na­sı, bu pro­je­nin temel bi­le­şen­le­ri ola­rak be­lir­ti­li­yor.
Bu ma­ki­ne­ler, günde tek var­di­ya­da yak­la­şık 100 ki­log­ram mama üre­te­bil­me ka­pa­si­te­si­ne sahip. Üre­tim sü­re­cin­de, gıda iş­let­me­le­rin­den elde edi­len yemek ar­tık­la­rı ana ham­mad­de ola­rak kul­la­nı­la­cak. Üret­ti­ği­miz ma­ma­la­rın 3 aya yakın raf ömrü ol­ma­sı bek­le­ni­yor.
Toplu yemek üre­tim yer­le­rin­den, fı­rın­lar­dan ve ka­sap­lar­dan top­la­nan gıda ar­tık­la­rı, kom­post yön­te­mi kul­la­nı­la­rak ma­ma­ya dö­nüş­tü­rü­lecek. Bu çev­re­ci ve ye­ni­lik­çi yön­tem­le hem is­ra­fın önüne ge­çi­lecek hem de sokak hay­van­la­rı­mı­za ka­li­te­li ve gü­ven­li mama sağ­lan­ma­sı he­def­le­ni­yor" dedi.

AYRICA; Datça belediyesi yaptığı yazılı açıklamada; 

Datça Be­le­di­ye­si ola­rak, sokak hay­van­la­rı­na yö­ne­lik önem­li bir ko­nu­yu siz­ler­le pay­laş­mak is­ti­yo­ruz!
He­pi­mi­zin göz­lem­le­di­ği gibi, güzel il­çe­miz Datça'da bir­çok hay­van­se­ver va­tan­da­şı­mız, tak­di­re şayan bir ça­lış­ma yü­rü­tü­yor. Her gün kendi ara­ba­la­rı­na, mo­to­sik­let­le­ri­ne, bi­sik­let­le­ri­ne, sırt çan­ta­la­rı­na mama ve su yük­le­ye­rek, sokak hay­van­la­rı­nı bes­le­mek ve on­la­ra yar­dım etmek için bir­çok so­kak­ta emek har­cı­yor­lar. Ancak ne yazık ki, bazı va­tan­daş­la­rı­mı­zın bu güzel ve an­lam­lı fa­ali­ye­ti­ne olum­suz tep­ki­ler ver­di­ği­ni duy­duk. Biz de bu du­ru­ma çok üzül­dük.

Bu va­tan­daş­la­rı­mı­zın yap­tı­ğı iş sa­de­ce sokak hay­van­la­rı­nı do­yur­mak­la sı­nır­lı değil; aynı za­man­da bir­çok ki­şi­nin yak­la­şa­ma­dı­ğı sa­hip­siz kedi ve kö­pek­le­rin kı­sır­laş­tı­rıl­ma­sı ko­nu­sun­da da büyük bir so­rum­lu­luk üst­le­ni­yor. Bu sü­reç­te, Çevre Ko­ru­ma ve Kont­rol Mü­dür­lü­ğü­müz de hay­van­se­ver dost­la­rı­mız ile da­ya­nış­ma için­de ça­lı­şı­yor, kı­sır­laş­tır­ma, te­da­vi ve hay­van­la­rın ta­şın­ma­sı gibi ko­nu­lar­da yar­dım­cı olu­yor. Bu iş­bir­li­ği sa­ye­sin­de, sokak hay­van­la­rı­nın sa­yı­sı­nı azalt­ma­ya ve on­la­rın sağ­lık­lı bir şe­kil­de ya­şam­la­rı­nı sür­dür­me­le­ri­ne kat­kı­da bu­lu­nu­yo­ruz.

Bu ko­nu­da bazı yan­lış an­la­şıl­ma­lar ol­du­ğu­nu fark ettik. Bu yan­lış an­la­şıl­ma­la­rın ba­şın­da, bu bes­le­me fa­ali­yet­le­ri­nin sokak hay­van­la­rı­nın art­ma­sı­na sebep ol­du­ğu dü­şün­ce­si ge­li­yor. Ancak ger­çek şu ki, bes­le­me fa­ali­ye­ti ile bir­lik­te yap­tık­la­rı kı­sır­laş­tır­ma ça­lış­ma­la­rı sa­ye­sin­de sokak hay­van­la­rı­nın po­pü­las­yo­nu­nu kont­rol al­tı­na alı­yo­ruz. Kı­sır­laş­tır­ma iş­le­mi, sokak hay­van­la­rı­nın ço­ğal­ma­sı­nı en­gel­le­mek­te ve on­la­rın daha sağ­lık­lı bir yaşam sür­me­le­ri­ni sağ­la­mak­ta­dır.

Bu nok­ta­da, tüm va­tan­daş­la­rı­mı­zı bi­linç­len­dir­mek ve doğru bil­gi­ler­le do­nat­mak büyük önem ta­şı­yor. Sokak hay­van­la­rı­nın yaşam hakkı ol­du­ğu­nu, on­la­rın da birer canlı ol­du­ğu­nu unut­ma­ma­lı­yız. On­la­rın yap­tı­ğı gibi fe­da­kar­ca ça­lı­şan ve on­la­ra yar­dım eli uza­tan in­san­la­ra des­tek ol­ma­lı, on­la­rın emek­le­ri­ni tak­dir et­me­li­yiz.

Datça Be­le­di­ye­si ola­rak, hay­van­se­ver dost­la­rı­mı­za olan des­tek­le­ri­mi­zi sür­dü­re­ce­ği­mi­zi ve sokak hay­van­la­rı­nın re­fa­hı için eli­miz­den ge­le­ni ya­pa­ca­ğı­mı­zı ta­ah­hüt edi­yo­ruz. Aynı za­man­da, tüm va­tan­daş­la­rı­mı­zı sokak hay­van­la­rı­na karşı an­la­yış­lı ol­ma­ya, on­la­rı sev­giy­le ku­cak­la­ma­ya ve Eva'nın ça­ba­la­rı­na des­tek ver­me­ye ça­ğı­rı­yo­ruz.

Unut­ma­ya­lım ki, sokak hay­van­la­rı da bu güzel il­çe­nin bir par­ça­sı­dır ve on­la­rın hu­zur­lu bir yaşam sür­me­le­ri­ne kat­kı­da bu­lun­mak he­pi­mi­zin so­rum­lu­lu­ğu­dur. Bir­lik­te, sokak hay­van­la­rı için daha iyi bir ge­lecek inşa ede­lim!

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!