Muğla
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA' DA 5 NİSAN AVU­KAT­LAR GÜNÜ KUT­LAN­DI

DATÇA' DA 5 NİSAN AVU­KAT­LAR GÜNÜ KUT­LAN­DI
Sebiha ARSLAN :Cum­hu­ri­yet Mey­da­nı'nda dü­zen­le­nen tö­ren­de, Datça Baro Tem­sil­ci­si Aydın Balcı, Ata­türk Anıtı'na çiçek çe­lenk'i sundu. Tö­ren­de, saygı du­ru­şu­nun ar­dın­dan İstik­lal Marşı okun­du.

Tüm zorlu ko­şul­la­ra rağ­men, ada­le­tin ger­çek­leş­me­si için ge­ce­si­ni gün­dü­zü­ne katan, fe­da­kar­ca görev yapan, ba­ğım­sız sa­vun­ma­nın tem­sil­ci­si, hak arama öz­gür­lü­ğü­nün te­mi­na­tı olan de­ğer­li mes­lek­taş­la­rım,
Ba­sı­nı­mı­zın çok de­ğer­li tem­sil­ci­le­ri.
Biz­le­re onur­lu mes­le­ği­mi­zi ya­pa­bi­le­ce­ği­miz bir vatan ve cum­hu­ri­yet bı­ra­kan başta Büyük Önder Gazi Mus­ta­fa Kemal Ata­türk ve silah ar­ka­daş­la­rı­na, va­ta­nı için ca­nı­nı feda et­me­yi göze alan aziz şe­hit­le­ri­mi­ze, ül­ke­mi­zin hukuk dev­le­ti ol­ma­sı yo­lun­da öm­rü­nü ada­yan ve bu uğur­da ya­şa­mı­nı yi­ti­ren hu­kuk­çu­la­rı­mı­za; bir kez daha min­net, rah­met ve say­gı­la­rı­mı­zı su­nu­yo­ruz.
De­mok­ra­tik top­lu­mun temel di­re­ği ada­let; ada­le­te eri­şi­min gü­ven­ce­si avu­kat­tır. Avu­kat yal­nız­ca mü­vek­ki­li­nin değil, sa­vun­ma hak­kı­nın tem­sil­ci­si ve hak sa­vu­nu­cu­su­dur. Avu­kat ol­ma­dan adil yar­gı­lan­ma olmaz. Adil yar­gı­lan­ma ol­ma­dan, top­lum­sal barış ve güven tesis edi­le­mez, hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü ko­ru­na­maz. Sa­vun­ma hak­kı­nın gü­ven­ce­si ola­rak avu­kat, hukuk dev­le­ti­nin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si­ni sağ­lar. Biz­ler, yük­len­di­ği­miz bu onur­lu gö­re­vi, kut­sal­lı­ğı­na ya­kı­şır şe­kil­de özen, doğ­ru­luk ve onur­la ye­ri­ne ge­tir­me­nin ça­ba­sı içe­ri­sin­de­yiz.
Ada­le­te eri­şim hakkı için güçlü avu­kat, güçlü avu­kat için güçlü Baro ge­re­kir. Yurt­ta­şın hak­la­rı­nın sa­vu­nu­cu­su avu­kat, avu­ka­tın sa­vu­nu­cu­su Baro’dur. Baro yal­nız­ca mes­lek ör­gü­tü değil, yurt­taş­la­rın başta adil yar­gı­lan­ma olmak üzere, hak ve öz­gür­lük­le­ri­nin ta­kip­çi­si­dir. Baro ve avu­kat zayıf dü­şer­se, bun­dan en büyük za­ra­rı yurt­taş­lar ve hukuk dü­ze­ni görür.
Bunu dile ge­tir­mek için bu­gü­ne kadar hep “Güçlü Baro Güçlü Avu­kat”, “Her­kes için ada­let, ada­let için avu­kat” dedik. Ancak ül­ke­miz­de avu­kat­la­rın sos­yo­eko­no­mik so­run­la­rı her geçen gün arttı. Mes­le­ği­mi­zin ve Ba­ro­la­rın eko­no­mik sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği ta­ri­hi­mi­zin en alt dü­ze­yi­ne inmiş du­rum­da­dır. Yal­nız­ca eko­no­mik değil, aynı za­man­da hu­ku­ki ve fi­zi­ki şid­det­le de karşı kar­şı­ya­yız. Avu­kat­lar, mü­vek­ki­liy­le öz­deş­leş­ti­ri­li­yor, yar­gı­la­nı­yor, darp edi­li­yor, ya­ra­la­nı­yor ve öl­dü­rü­lü­yor.
Bugün “Avu­kat İçin de Ada­let!” diye hay­kır­mak zo­run­da ka­lı­yo­ruz. Ya­şa­dı­ğı­mız so­run­lar, mes­le­ği­mi­zin ic­ra­sı­nı im­kan­sız hâle ge­ti­rir­ken ada­le­tin te­si­si önün­de bir engel oluş­tu­ru­yor. 5 Nisan Avu­kat­lar Gü­nün­de mes­le­ği­mi­zin so­run­la­rı­nın çö­zü­mü­ne yö­ne­lik ta­lep­le­ri­mi­zi bir kez daha ka­mu­oyu­nun dik­ka­ti­ne su­nu­yo­ruz:
- Ni­te­lik­li bir hukuk eği­ti­miy­le hem mes­le­ği­miz­de hem de ada­let hiz­met­le­rin­de ni­te­li­ğin ar­tı­rıl­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
- Yal­nız­ca Hukuk Mes­lek­le­ri­ne Giriş Sı­na­vı değil, staj son­ra­sın­da Avu­kat­lık Mes­lek Sı­na­vı is­ti­yo­ruz.
- Avu­ka­ta yö­ne­lik şid­de­tin son bul­ma­sı­nı, şid­det fa­il­le­ri­nin en ağır yap­tı­rım­lar­la ce­za­lan­dı­rıl­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
- Kamu avu­kat­la­rı­nın özlük hak­la­rı­nın ka­nun­la dü­zen­len­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
- CMK Ücret Ta­ri­fe­si­nin avu­ka­tın emek ve me­sa­isi­ni kar­şı­la­ya­cak dü­zey­de ol­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
- Mes­le­ki fa­ali­ye­ti­mi­zin te­me­li ola­rak yargı ba­ğım­sız­lı­ğı­nın te­si­si­ni, hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü il­ke­si­ne uygun ha­re­ket edil­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
- Mes­le­ği­mi­zin iti­ba­rı­nın ko­run­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
- Staj­yer avu­kat­lar için Ha­zi­ne’den kar­şı­la­nan ücret is­ti­yo­ruz.
- Adli yar­dım öde­nek­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
- Başta CMK ve adli yar­dım öde­me­le­rin­de olmak üzere, avu­kat­lık hiz­met­le­ri için KDV in­di­ri­mi is­ti­yo­ruz.
- Avu­kat­lık mes­le­ği­nin iş alan­la­rı­nın da­ral­tıl­ma­sı­nın önüne ge­çil­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
- Ki­şi­sel ve­ri­le­rin ko­run­ma­sı vb. ge­rek­çe­ler­le mes­le­ki fa­ali­yet­le­ri­mi­zin en­gel­len­me­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
- Ba­ro­la­rın ge­lir­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak hu­ku­ki me­ka­niz­ma­la­rın ha­ya­ta ge­çil­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
- Bağlı ça­lı­şan avu­kat­la­rın hu­ku­ki sta­tü­le­ri­nin gü­ven­ce al­tı­na alın­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
- Avu­ka­tın tekel hak­kı­nı ol­du­ğu kadar yurt­ta­şın adil yar­gı­lan­ma hak­kı­nı da ihlal eden hu­ku­ka ay­kı­rı fa­ali­yet­le­re son ve­ril­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
- Yar­gı­nın ku­ru­cu un­sur­la­rı ara­sın­da eşit­lik, sa­vun­ma ma­ka­mı için adil bir tem­sil gücü is­ti­yo­ruz.
Tür­ki­ye’nin 81 ilin­de, 190 bin avu­ka­tın ka­yıt­lı ol­du­ğu mes­lek ör­güt­le­ri ola­rak, avu­kat için ada­le­tin sağ­lan­ma­dı­ğı bir 5 Nisan Avu­kat­lar Günü daha ge­çir­me­yi kabul et­mi­yo­ruz. Yurt­taş­la­rın hak arama öz­gür­lü­ğü­nün te­mi­na­tı olan sa­vun­ma­yı tem­sil eden avu­kat­lar, on­la­rın ör­güt­lü gücü Ba­ro­lar ve Tür­ki­ye Ba­ro­lar Bir­li­ği ola­rak; 27 Nisan 2024 Cu­mar­te­si günü An­ka­ra’da “Avu­kat İçin de Ada­let” demek, mes­le­ği­mi­zin çözüm bek­le­yen so­run­la­rı­nı bir kez daha hay­kır­mak, şid­de­te ve eko­no­mik so­run­la­rı­mı­za karşı mes­lek onu­ru­mu­zu ve eme­ği­mi­zi sa­vun­mak için bu­lu­şu­yo­ruz.
Ada­let için so­rum­lu­luk yük­le­nen her avu­kat­la bir­lik­te,“avu­kat için de ada­let” mü­ca­de­le­sin­de ka­rar­lı­lık­la iler­le­yecek, onur­lu mes­lek mi­ra­sı­mı­zı ge­le­ce­ğe ta­şı­ya­ca­ğız.
Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin 2. Yüz­yı­lı­na gir­di­ği­miz bu gün­ler­de; hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü­nün tesis edil­di­ği, başta adil yar­gı­lan­ma hakkı olmak üzere hak ve öz­gür­lük­le­rin gü­ven­ce al­tı­na alın­dı­ğı bir hukuk dü­ze­ni için sa­vun­ma hak­kı­na ve avu­kat­lık mes­le­ği­ne say­gı­nın ge­rek­le­ri­nin ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si di­lek­le­rim­le, Avu­kat­lat Gü­nü­mü­zü kut­lu­yor, he­pi­ni­ze say­gı­lar su­nu­yo­rum.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!