Datça Turizm Müdürü'nden Anılar (8) Sonradan Datçalıdan Datça Hikayeleri…(8) Datça Tanıtma Vakfı… (DATAV)
03 Haziran 2024, Pazartesi 19:10İstanbul ‘dan fuar dönüşümüzde Marmaris’ten sonra ,Datça’ya giden dar ve virajlı yolda ilerlerken Sakıp Sabancı’nın sözlerini hatırlamadan edemedim. Sabancı Holding tarafından fuara katılan turizmcilere verilen kokteylde merhum Sakıp Sabancı’yı, Datça’da yatırım yapmaya davet ettiğimizde, unutulmaz aksanıyla, ’Ağam Datça uzak…Yolu da çok kötü diyorlar, çok virajlıymış..’ demişti.
Fuar dönüşü, Datça Turizmine ivme kazandırmak için acenteler ve yatırımcılar nezdinde girişimlerde bulunacak, sorunların çözümü için çalışmaların hızlandırılması gerekli olduğu ortaya çıkmıştı. Toplantılarda bir araya geliniyordu. Datça’da tanıtım çalışmalarını yürütmek için kamunun mali imkanları yanında turizm sektörünün katkıları, Datça Otelciler Derneği kanalıyla oluyordu. Az sayıdaki konaklama tesisinde yatak başına 1 Dm alınması düşüncesini gündeme getirmiş, ancak çok cüzi bir rakam ortaya çıkmıştı. Turizm sezonuna hazırlık toplantısında, ‘Datça’ya gelen yerli yabancı turist sadece otelciler için gelir kapısı olmuyor, Datça’daki her esnaf, işletmeciye getiriyor, herkesi içine alacak yeni yapı oluşturma’ teklifimiz kabul görünce Datça Tanıtma Vakfı kurulma çalışması başlamıştı. Gerekli tüzük çalışması yapılıp hukuki süreç başlatılmıştı.
Datça Tanıtma Vakfı kurulması çalışmasına start verilmesiyle, Datça Belediyesi’nin her yıl düzenlediği, Datça Badem Festivali’nin sanat dünyasından sanatçıların yoğun katılımının sağlanması ve Festival kapsamında Boğa Güreşlerinin 24 yıl sonra yapılması Datça ve Datça dışında yankı bulmuştu. Datça Kaymakamlığı ile Datça Belediyesi’nin öncülüğünde Datça’da herkes festivale destek oluyordu.
O zamanlar faaliyette olan Dorya Otel, Elite Otel, Öğretmenevi, TURAŞ Öğretmen Kamping, Villa Datça Apart Otel ile Club Datça, Uslu Otel, Mare Otel, Tropicana Otel, Okey Otel başta olmak üzere otel ve pansiyon işletmecileri ücretsiz konaklama veriyorlardı. Datça Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Datça Şoförler Odası ve Datça’da her türden işletmeciler ve Datçalıların destekleriyle başarı büyük olmuştu.
Yer yer yapımı devam eden yol çalışmaları nedeniyle, stabilize yolda tozlu yolda ilerleyip, yeniden dar ama asfalt yola çıktığımda rahatlıyorduk. Turizm Bakanlığı’nın turistik yollar için ayrılan bütçesinden Karayollarına ayrılan ödenek ile yapılıyordu yol iyileştirme çabaları. Ödenek bitince yol yapımı durma noktasına geliyordu. Datça yolunun yapımını gündeme getirmek için basın mensuplarıyla iletişime geçip, haber yapılmasını sağlanmış, Milliyet gazetesinin 13.6.1998 tarihli sayısında ‘Cennete Otoban..’ başlığı ile yer alan haber ses getirmişti.
İnternetin yayılmaya başladığı dikkate alarak, Datça’nın datçainfo adıyla bir websitesinde yer alacak Datça’yı tanıtan bilgiler ile turizm acenta ve otellerle ilgili bilgilerin hazırlanması çalışması Turizm Danışma Müdürlüğü yapılmış, Datça’daki otel ve acentalardan işletmesinin reklam sayfasını verenlerce finanse ediliyordu. Datçainfo websitesi faaliyete geçtiği, 11 Ocak 1999 tarihli hürriyet gazetesinde haber oluyordu, ancak çoğu işletmede internet bağlantısı sonraki yıllarda olabiliyordu.
Datça Tanıtma Vakfı’nın kuruluşu için, tüzüğünde bir takım değişiklerin yapılması koşuluyla onay geldiğinde, mütevelli heyeti üyelerinin bir çoğunun Datça’dan ayrılmış olduğunu görüyorduk. Vakıf kuruluşundan vazgeçilmek zorunda kalınıyor ve kuruluşu için bloke edilen para Muğla’da benzer faaliyette bulunan bir kuruluşa aktarılıyordu. (SÜRECEK)
· 13 Haziran 1998 Tarihli Milliyet gazetesi haberi
Datça'yı dünyaya bağlayan dar, virajlı ve tehlikelerle dolu karayolunu genişletme çalışmaları son aşamaya geldi Yüreklere korku salan Datça yolu genişletiliyor
MUĞLA'nın bakir turizm cennetlerinden Datça'yı dünyaya bağlayan dar, virajlı ve tehlikelerle dolu karayolunu genişletme çalışmaları son aşamaya geldi. Datça ile Marmaris arasındaki, Ege ve Akdeniz'i ayaklar altına seren 65 kilometrelik yolun "otoban" gibi yapılmasıyla bölge halkı turizmde hareketlilik beklentisine girdi.
Yüreklere korku salan yol yüzünden, turizmin gelişmediği yaklaşık 5 bin nüfuslu Datça'da umutla geri sayım başladı. Doğal, tarihi ve arkeolojik SİT kapsamındaki Datça'da, turizm akınıyla güzelliklerin kaybolmayacağı belirtildi. Üç yıl önce başlatılan çalışmalarla Marmaris - Balıkaşıran arası 35 kilometrelik bölümü tamamlanan "Mucize Yol"un, geri kalan 30 kilometrelik etabının genişletilmesi için bu yıl 156 milyar lira ödenek ayrıldı.
Başbakanlık Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından imar planlarının yapıldığını belirten Datça Kaymakamı Hüseyin Ergi, "Yıllardır, Datça denilince akla yolun bozukluğu geliyordu. Artık bu imajdan kurtulacağız, yol tamamıyla genişletilince, yatak kapasitesi ve döviz geliri artacak. Çalışmalar bitmeden imar problemini de çözmek istiyoruz" dedi.
Datça Belediye Başkanı Mustafa Soytok ise, genişletme çalışmalarında en zor olan bölümün tamamlandığını, ikinci kısmın daha hızlı ilerleyeceğini söyledi.
"Mucize Yol"un seyahat acenteleri ve turlar açısından zaman problemi yarattığını vurgulayan İlçe Turizm Müdürü Adil Çulhaoğlu, "Genişleyen yol ile Datça - Marmaris arası 1 saate inecek. 5 bin yataklık kapasitemizi kaliteli şekilde arttırmamız gerekiyor. Yatırımcılara ihtiyacımız var" dedi.
Okunma Sayısı: 408
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.