Muğla
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

AĞUSTOS BÖCEĞİ - NAZIM HİKMET- SOKAK ÇALGICILARI

10 Ağustos 2023, Perşembe 17:25

Ağustos böceği artisttir,Bütün bir yaz sıcak sarı kırları, ılık yaldızlı geceleri sevinç türküsüyle doldurur.Kırlarda çalışanlar, yıldızların altında yorgunluk çıkaranlar, onun aydınlık sesinden tat alırlar.
    Ağustos böceği artisttir.Şarkısını söylemek için soluk tüketir, yüreğini parça parça damlalar gibi ses biçimine sokarak havalara dağılır. Yorulur,didinir. Yalnız kendisi için değil, bütün kendini dinleyenler için. O bu işe başkaları için türkü söylemeye öyle alışmıştır ki, kendini düşünmez, bütün bir yaz, kendi özel yararını bir kerecik olsun aklına getirmez.
    Kara kış gelmiştir. Ağustosböceği aç. Ağustosböceği donuyor soğuktan. Gider karıncanın kapısını çalar. Karınca bütün bir yaz yalnız kendini, yalnız özünü düşünerek kışlık yiyeceğini düzmüş, ambarlarını doldurmuştur. Şimdi buğday çuvalları arasında Kafdağı'nda oturmaktadır.Bütün bir yaz taneleri birbiri peşinden kendi evine sürüklerken Ağustosböceğinin türkülerinden hız aldığını, o türkülerle yazın  güzelliğini bir parçacık anlayabildiğini çoktan unutmuştur. Şimdi kapısını çalan Ağustosböceğini, üstüne üstlük kendi aklınca bir de alay ederek kovar…
    Ben bu masaldaki karıncadan tiksinirim, iğrenirim. Ağustosböceğine gelince, ona bütün bir yaz kendini, özünü düşünmeden türkü çığırdığı için değil, hayır, bu onun en güzel, en  kahraman yanıdır, hayır, ben Ağustosböceğine gidip karıncanın kapısını çalacak kadar budalalaştığı, en sonunda yüreğinin gücünü böylece kaybettiği için kızarım.
        NAZIM HİKMET RAN( 18 Nisan 1935 Akşam Gazetesi)

    Nazım Hikmet Ağustosböceğinden bir sanatçı çıkarır. Hem de ne güzel anlatır. Ama , kendine karınca süsü veren bazı kara sinekler, sokak çalgıcılarını istemez. Niye? Onlar, bu kasabanın eşrafı, mütegallibesi…Ne derlerse o olur…Karınca kutsanır. Ağustosböceği ölmeli. Cırcır edip durmasın!
    Ama Nazım'ın dediği gibi, o karınca bile o buğday tanelerini o sanatçılarla daha iyi taşır yuvasına . Bunu unutmayın.
    Çalın çocuklar… Çalın dediysek alın teri çalmayın! bir şey olursa beni arayın…


Okunma Sayısı: 356

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.