Muğla
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BAŞ­KA­LA­ŞIM(Me­ta­mor­foz)

04 Temmuz 2019, Perşembe 11:03

Bir türün, aynı tür içe­ri­sin­de, mor­fo­lo­jik, fiz­yo­lo­jik ve ana­to­mik ola­rak bir­bi­rin­den ta­ma­men fark­lı ya­pı­la­ra dö­nüş­me­si de­mek­tir. En bi­li­nen ör­ne­ği ise tır­tı­lın belli bir süre sonra önce koza (pupa) ha­li­ne, sonra ise ko­za­nın fark­lı­la­şa­rak ke­le­be­ğe dö­nüş­me­si­dir.
Yüz yı­lı­nı dol­dur­ma­ya az bir za­ma­nı kalan cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin bu gün­le­ri bana “eksik me­ta­mor­foz” u anım­sat­mak­ta­dır, bunun en güzel ör­ne­ği de ha­mam­bö­cek­le­ri­dir.
Dün bu­lun­du­ğum butik otel­den çıkıp Cum­hu­ri­yet­köy- Boz­ha­ne ek­se­nin­de yü­rür­ken bu duy­gu­la­rı ya­şa­dım.
Yem­ye­şil ortam, ye­şi­li ayrı bir yeşil, ıh­la­mur ağaç­la­rı, ce­viz­ler Riva de­re­si bo­yu­na ser­pil­miş, Ka­ra­de­niz'den gelen nem de on­la­rı bes­le­yin­ce Abi­din'in bile ya­pa­ma­ya­ca­ğı bir tab­lo­yu bize sun­muş RİVA.Köy­lü­ler­le ko­nu­şu­yo­rum;
Neden bu yer­le­ri ko­ru­mu­yor­su­nuz?
-Na­sıl ko­ru­ya­lım, 4-5 yıl önce metre ka­re­si 5-10 bin eden yer­ler 3. Köprü ge­çin­ce bir­den fır­la­dı ve 500-750 bine çıktı, bir de üs­tü­ne dev­let köylü üret­me­sin diye para ve­rir­se kim da­ya­na­bi­lir, değil mi?
Sonra süt­le­ri­ni bo­şal­tan bir man­dı­ra sa­hi­bi ile soh­be­te baş­la­dım,
İşle­ri­niz nasıl?
-İyi değil abi, çünkü artık süt yok. Bun­dan 4-5 yıl önce Cum­hu­ri­yet­köy'de 12 ton/gün olan süt şimdi 700-800 kg , Boz­ha­ne'de ise 4-5 ton/gün olan üre­tim 350-400 kg inmiş du­rum­da. Es­ki­den bu­ra­lar manda ya­ta­ğıy­dı, Kan­lı­ca­nın meş­hur yo­ğurt­la­rı­nın çıkış nok­ta­sı bu köy­ler­di.
Ba­şı­mı öne eğdim.
Üret­mek, üre­ti­mi des­tek­le­mek ya­sak­tı. Muh­te­şem do­ğa­sı ile hay­van­cı­lık için bi­re­bir ör­tü­şen bu yer­ler ranta tes­lim ol­muş­tu, ye­dik­le­ri et bile Ba­lı­ke­sir yö­re­sin­den ge­li­yor­du.
- Bizde yok dedi kasap… yok.
Yirmi yıl­lık bir dö­nem­de ranta tes­lim edi­len güzel va­ta­nım­da üret­mek ya­sak­tı, üre­ti­min yok edil­di­ği bir ortam da ise cum­hu­ri­ye­ti­miz “eksik me­ta­mor­foz” dö­ne­mi­ni ya­şa­ya­rak so­kak­la­rın­da hamam bö­cek­le­ri­nin gez­me­si­ni sey­re­di­yor­du.
Ne di­yor­du büyük ozan Naso( Ovi­dus)
“Kal sağ­lı­cak­la Troya,
Gel­miş ay­rı­lık günü gi­di­yo­ruz.
Gibi söz­ler yük­sel­di Troya'lı top­lu­luk­tan,
Öp­tü­ler top­ra­ğı,
Bı­rak­tı­lar tüten yurdu.”(Me­ta­mor­foz-Dö­nü­şüm­ler)
Troya orda du­ru­yor, yağ­ma­lan­mış, talan edil­miş ve ter­ke­dil­miş du­rum­da.
Bizde mi öyle ola­lım?
Sağ­lı­cak­la ka­lı­nız, say­gı­la­rım­la.
Vehbi Mut­lu­gel­di//29//Ha­zi­ran 19 // Riva.
Not; Hamam bö­cek­le­ri eksik me­ta­mor­fo­zun ürün­le­ri­dir( bi­li­me göre)


Okunma Sayısı: 2072

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.