Muğla
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BİLİMSEL GERÇEKLERİ AÇIKLIYORUZ!...SÜT­SÜZ PEYNİR!-ÇIRA GİBİ YANAN KAŞAR!...

20 Mayıs 2019, Pazartesi 19:21

-Pey­nir ye­di­ği­niz­den emin mi­si­niz?
-Süt­süz pey­nir olur mu?
-Pey­nir ile soba tu­tuş­tu­ru­lur mu?
Ger­çek­ten pey­nir ye­di­ği­niz­den emin mi­si­niz? Ye­di­ği­niz pey­ni­rin için­de hiç süt yok desem bana ina­nır mı­sı­nız? İnan­maz­sı­nız. O zaman an­la­ta­yım;
-20 ton bit­ki­sel palm ya­ğı­na(pal­mi­ye ağa­cın­dan üre­ti­len ucuz yağ),15 ton duru madde(ge­nel­lik­le kemik tozu),5 ton ni­şas­ta,5 ton da iade(raf­lar­dan top­la­tıl­mış pey­nir)= 45 ton yeni pey­nir..
Bu­ra­da süt yok. Eğer süt­ten ya­pıl­mış ol­say­dı 450 ton çiğ süt kul­la­nıl­mış ola­cak­tı. Sütün lit­re­si or­ta­la­ma 1,5-2 TL. Yani 45 ton pey­nir üret­mek için 900 bin ile bir mil­yon tl ge­re­ki­yor. Peki süt­süz pey­nir için ne ge­re­ki­yor.?Palm yağı 2 TL(40 bin)+kemik tozu 50 ku­ruş­tan 7,5 TL+ni­şas­ta 5 bin+ iade pey­nir 2-3 li­ra­dan 10 bin TL=60-70 bin TL edi­yor(azami) Ara­da­ki vur­gu­nu varın dü­şü­nün
-Bir başka yön­tem;biraz ka­ze­in(Sütte bu­lu­nan pro­te­in mad­de­si),bir bar­dak soya yağı,biraz soya pro­te­ini,de­ği­şik gam ürün­le­ri(kıvam art­tı­rı­cı­lar),bir mik­tar ka­ro­ten boya ve bir kaşık da mar­ga­rin(bunu bin­ler­ce ki­lo­ya dü­şü­nün…
-Bir­kaç örnek daha ve­re­lim; Ön­ce­lik­le küf­len­miş,bo­zul­muş,raf ömrü geç­miş pey­nir­ler top­la­nır. Eri­ti­lip,krem pey­nir ha­li­ne ge­ti­ri­lir. Bir mik­tar bit­ki­sel yağ ilave edi­le­rek,yeni pey­nir elde edi­lip,pi­ya­sa­ya sü­rü­lü­yor.
SAHTE PEYNİRLE GER­ÇEK PEYNİR NASIL AYIRT EDİLİR?
-Bi­linç­li bir tü­ke­ti­ci olmak ge­re­ki­yor. 30 TL den aşağı pey­nir olmaz(fiyat),ürün üze­rin­de­ki eti­ket okun­ma­lı (Siz­ler Pazar ye­rin­de kalıp ha­lin­de te­ne­ke­den çık­mış pey­nir alı­yor­su­nuz,ya da mar­ket­ten. Eğer pey­nir pa­ket­len­me­miş,pa­ke­tin üze­rin­de ye­ter­li bilgi yoksa,te­ne­ke­nin üze­ri­ne bakın,bu hak­kı­nız var) imal ye­ri­ne bakın,içe­rik­le­ri­ne bakın. Hani mo­bil­ya,oto­mo­bil alı­yor­su­nuz ya,marka ara­yıp. Pey­nir ve bir­çok gı­da­da böy­le­dir.
Beyaz pey­nir için şu testi yapın:
-Az bir iyot ge­re­ki­yor. Pey­ni­rin üze­ri­ne bir iki damla dam­la­tın. Pey­nir mavi bir renk alı­yor­sa ni­şas­ta­lı­dır,eğer kah­ve­ren­gim­si bir renk alı­yor­sa ger­çek­tir.
-Oda sı­cak­lı­ğın­da kalan pey­ni­rin ren­gi­ne dik­kat edin. Sa­ra­rı­yor­sa,içe­ri­si­ne bit­ki­sel yağ ilave edil­miş­tir.
Sahte kaşar nasıl an­la­şı­lır?
Bir ince dilim kaşar alın,çak­ma­ğı çakın,ya­nı­yor­sa sah­te­dir. Yan­mı­yor­sa is­le­ni­yor­sa ger­çek kaşar pey­ni­ri­dir. Kaşar pey­ni­ri ufa­lan­maz! Kı­rı­lır,esner…ken­di­ne özgü sa­rı­dır.


Okunma Sayısı: 7881

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.