Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

COVİD'DEN DAHA TEHLİKELİ!

28 Eylül 2021, Salı 12:54
*Küçük bir haberdi. Ama etkisi büyük. İnsanları öldüren bir haber…
*Şu ana kadar COVİD 19 dan 60 bine yakın insanımızı kaybettiğimiz söyleniyor. Ama tarım ilaçlarından bunun on katı, belki de yüz katı insanı kaybedebiliriz.
*Sayın Tarım ve Orman Bakanı, gıda denetimi, bu arada tarım ilaçlarının denetimi de sizin görevleriniz arasında…
14 Eylül 2021 tarihinde ulusal basında birinci sayfalarda küçük bir haber, ikinci üçüncü sayfalarda da çok ayrıntı yoktu. Şu kadarını öğrendik."Kayseri'de Çakır ailesi iki yıl önce akşam yemeğinden sonra nar yedi. Bir süre sonra baba Mustafa(67),eşi Keser (61),oğulları Osman(26), Üzeyir(36) ve kızı Saliha Çakır(4) rahatsızlandı. 6 kişilik aile karın ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Rahatsızlanan minik Saliha tüm çabalara karşın kurtarılamadı. 
Küçük kızın ölümüyle ilgili Adli Tıp raporu önceki gün açıklandı. Saliha'nın iddia edildiği gibi yediği nara sıkılan tarım ilacından öldüğü kesinleşti. ..
Haber bu kadar. Diyeceksiniz ki, daha ne olsun? 
Türkiye garip ülke, bir yakınımız ölmeden, başımıza bir şey gelmeden hiç kımıldamıyoruz. 
Sabah falan ittifak tartışması, akşam filan ittifak tartışması
Aşı karşıtları..mutasyonlar…Covid ölümleri, alınamayan önlemler vs. tartışıyoruz.
Bu haber Covid'den daha tehlikeli bir durumda olduğumuzu gösteriyor. Minik Saliha'nın bünyesi kaldırmamış ölmüş. Ya bünyesi kaldırıp, şimdilik ölmeyen, ama ölüme adım adım giden yüz binler, belki de milyonlar…
Tarım ilaçlarında şu anda, dünyanın en denetimsiz ülkesiyiz diyebilirim. 
Saliha'nın yediği nar, olasılıkla çatlaktı. İlaç verilince çatlaktan içeri kolay girdi. Peki çatlak olan öteki meyveler. Mesela karpuz, kavun gibi. Ya çatlak olmayan ama üzerinde tarım ilacı bulunan üzüm, elma, armut, kiraz, ayva, şeftali ne olacak? İlla birçok Saliha'nın ölmesini mi bekleyeceğiz?
Yeri gelmişken sizlere yıllar önce  yazılmış bir kitaptan söz etmek istiyorum: SAKLI SEÇİLMİŞLER, Soner yalçın
Oradan bununla ilgili küçük bir alıntı yapmak istiyorum:
"…1980 yılında tarımsal ilaç kullanımı 8 bin ton iken, şimdi bu 60-70 bin ton. Tabii bu kayıtlı olan!...Enfazla böcek ilacı kullanılan ürünler ise şöyle: Çilek, ıspanak, nektarin, elma, şeftali, armut, kiraz, üzüm. Az kullanılan sebze ve meyveler: Nar, karpuz, kavun, ananas,  İlaç kullanmayı gerektirmeyenler.(bunun altını çizmek istiyorum; Karnabahar, brokoli, lahana, patlıcan, soğan…
-Sayın Tarım bakanına soruyorum; Saliha'nın yediği nara sıkılan ilaç hala piyasada mıdır?
-Pestisit, ilaç kalıntılarının denetimi hangi birimlerce, hangi periyotta yapılmaktadır?
-Halk pazarlarında, marketlerde satılan sebzeler ve meyveler ne kadar güvenlidir?
-İnsana etkisi olmayan, ancak çok pahalı olan ilaçların üreticiye dağıtılması; hiç değilse belirli bir destek yapılması mümkün değil midir?
-Gıda denetimlerinin Tarım müdürlüklerinden alınıp, ya da eş güdümlü olarak zabıtayla birlikte yapılması düşünülemez mi?
Daha onlarca soru sorulabilir.
Değerli dostlarım; Salgın derken, sağlığınızdan olmayın. Hiç değilse pazardan aldığınız meyveleri 15-20 dakika karbonatlı suda bekletin. Sonra durulayın…Küçük de olsa bir önlemdir.
Yeri gelmişken, ilaca gereksinim duyulmayan Karnabahar, Lahana, Patlıcan, Brokoli, Soğanı istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Tabii bazıları hala bu sebzelere de ilaç atmıyorsa…
Tarım bakanına ve yetkililerine kalırsa daha binlerce Saliha'yı kaybederiz. Ama yavaş yavaş. 
Yeri gelmişken, şu aşı karşıtı olanlara tam yerine geldi soralım: Bu ilaçlar mı daha tehlikeli, yoksa kovid aşıları mı? Ne dersiniz?

Okunma Sayısı: 5771

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.