Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA HALK PAZARINDA YİNE AYNI ŞEYLER(2)

12 Kasım 2021, Cuma 11:14
 
(Adın Ne , Reşit/Kendin Söyle Kendin İşit…)
Gürsel Uçar, Datça Belediye Başkanı,
Sayın Başkan;
22 Ekim 2021Cuma günü neler olduğunu anlattım. Sanıyorum siz okumadınız, biri de size anlatmadı. 
Aslında olay, çok basit gibi görünse de öyle değil. 
Birincisi; gerçek yerli üretici çok rahatsız. Size gelip anlatamıyorlar, “Bize müzevir derler” diyorlar. Tüketici zaten çaresiz, onun öyle şikayet etme gibi, hak arama gibi bir derdi yok. Olsaydı, Türkiye bu durumda olmazdı.
İkincisi anlattığım gibi , tüketici gerçek üreticiden daha ucuza alacağı ürünü alamıyor. Bu hem tüketiciyi, hem de üreticiyi zor durumda bırakıyor.
Şu anda Datça Pazarında bazı ürünler %50 daha pahalı satılıyor…
Olayı bir kez daha anlatayım
*Pazarda bildiğim kadar(gıda olarak) iki türlü tezgah açılıyor. Birisi yerli üreticinin açtığı tezgah, ki onlara bir ayrıcalık dahi tanınıyor bildiğim kadarıyla. Salgından önce,belki salgından sonra da devam edecek, bir gelenek daha vardı, Cuma günü de sadece yerli üretici Pazar açabiliyordu.
Yerli üreticiyi suiistimal ediyorlar(mış) Bunu bana yine aynı köyden, diğer üreticiler anlattı. Dışarıdan birisi bir kamyon ürün getirip yerli üreticiye dağıtıyormuş, onlar da üzerine üç kuruş daha koyup satıyorlarmış. Zaten hemen belli oluyor. Tüm tezgahlarda , aynı ürün aynı fiyatla(tekelci) satılıyor. Örneğin, geçen hafta yerli üreticinin kendi ürettiği brokoli 10 liradan satılıyor, bitince, kamyondan dağıtılanlar devreye giriyormuş. O da ne? Birden 15 lira olmuş.
Zaten başka türlü olamaz. Çünkü , herhangi bir ürün, sadece ikinci bir satıcıya geçerse, orada hemen fiyatı artar. Ülkemizde fiyat artışları da böyle oluyor.
İşte burada Belediye, Zabıta devreye girmelidir. Dışarıdan gelen malını getirip, kendisi satsın! Anlattığım gibi olayları da zabıta engellesin. Buna alet olanlara önce bir hafta, daha sonra iki hafta tezgah açmama cezası veriniz. En sonunda da tezgahını elinden alınız…
Enflasyonla mücadelede yerel yönetimlerin de önemli bir payı vardır. Çok örneği var…Uzağa gitmeye gerek yok. Muğla Büyükşehir bunun iyi örneğidir.
Ben kişisel olarak, tüm Datçalı sebze meyve üreticilerinin aynındayım. Hele hayvan üreticiliğine destek verilse daha da mutlu olacağım. Hayat pahalılığı yerli üreticiye destek verilince önlenir. Datça Belediyesinin gücünü de biliyorum. İstediğim maddi güç değildir. Kullanılmayan güçtür. Zabıtaya küçük bir emir vermeniz bu anlattıklarımı önleyebilir. Daha fazla ayrıntı ve çözüm istiyorsanız, gelip sizinle yüz yüze görüşebilirim…
Üreticileri pazara gidip dinlemeyin, köylerine gidip dinleyin, bakın neler anlatıyorlar…

Okunma Sayısı: 2362

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.