Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DEP­REM GER­ÇEĞİYLE YA­ŞA­MAK!.

07 Aralık 2020, Pazartesi 17:00

Benim der­le­di­ğim ka­da­rıy­la bu top­rak­lar­da; ta­rih­sel an­lam­da­ki dep­rem­le­rin sa­yı­sı 15 dir. İlk tes­pit edi­len Ana­do­lu dep­re­mi de MS, 115 yı­lın­da­ki An­tak­ya dep­re­mi­dir.
Bu top­rak­la­rın en büyük dep­re­mi 1509 yı­lın­da olmuş, ona (Küçük Kı­ya­met) adı ve­ril­miş­tir. 130 bin kişi öl­müş­tür o dep­rem­de. Ki, şe­hir­leş­me­nin bu güne göre çok zayıf ol­du­ğu yıl­lar­dır…
1900-1999 yıl­la­rı ara­sın­da Tür­ki­ye'deki dep­rem sa­yı­sı; 34 dür. En bü­yü­ğü de Er­zin­can dep­re­mi­dir.
2000-2020 yıl­la­rın­dan gü­nü­mü­ze kadar da 14 dep­rem tes­pit edil­miş. Bun­la­rın için­de de, 1999 Göl­cük dep­re­mi en büyük dep­rem­ler­den bi­ri­dir. Ve en son İzmir(Bay­rak­lı-Bor­no­va) dep­re­mi­dir.
Cum­hu­ri­yet dö­ne­mi­nin ilk büyük dep­re­mi Er­zin­can 1939 dep­re­mi­dir.
26-27 Ara­lık 1939 Er­zin­can'da mey­da­na gelen dep­re­min yüzey dalga bü­yük­lü­ğü 7,9 Rich­ter öl­çe­ği­ne göre ise 7,2 şid­de­tin­de­dir. 52 sa­ni­ye kadar uzun sür­müş­tür.
32,962 kişi öl­dü­ğü bil­di­ril­miş­tir. Bu­ra­da bir nok­ta­nın al­tı­nı çiz­mek is­ti­yo­rum; ka­yıt­la­ra göre Er­zin­can dep­re­min­den de daha yı­kı­cı olan Göl­cük dep­re­mi, resmi ka­yıt­la­ra göre 17 bin 118 ki­şi­dir. Ancak, bu ra­ka­ma kimse inan­ma­mak­ta­dır. Hala Göl­cük dep­re­min­de kaç ki­şi­nin öl­dü­ğü belli de­ğil­dir. Ki­mi­le­ri­ne göre 50 bine ya­kın­dır. Göl­cük dep­re­mi 45 sa­ni­ye sür­müş­tür…
İlk tsu­na­mi(dep­rem dal­ga­sı) bu dep­rem­de ol­muş­tur. Çar­şam­ba il­çe­si­nin ku­ze­yi ile Gi­re­sun ara­sın­da 15-100 metre kadar deniz çe­kil­me­si olmuş, sonra da Ordu'nun Fatsa il­çe­sin­de tsu­na­mi(Dep­rem dal­ga­sı )mey­da­na gel­miş­tir.
Her ne kadar dep­rem Er­zin­can'da ol­muş­sa da, Ka­ra­de­niz'de bir­çok şehri et­ki­le­miş­tir. Ordu, Gi­re­sun, Sam­sun , Tokat..​Bun­la­rın için­de Tokat'ın Re­şa­di­ye il­çe­si en çok et­ki­le­nen il­çe­ler­den bi­ri­dir. Hatta bu­ra­da (Re­şa­di­ye Ir­ma­ğı) adlı bir türkü de söy­len­mek­te­dir. Tür­kü­yü Sevda Gül adlı bir sa­nat­çı­mız ses­len­dir­mek­te­dir.
Her dep­rem­de ol­du­ğu gibi yö­ne­ten­ler ve si­ya­set­çi­ler, nutuk at­mış­lar,hal­kın gö­zü­ne baka baka yalan söy­le­miş­ler­dir. Tıpkı dün ol­du­ğu gibi bu gün bile…En fazla yalan da gü­nü­müz­de ko­nu­şul­mak­ta­dır. Çünkü, ka­pi­ta­lizm in­sa­na değer ver­mez. Onun gör­dü­ğü altın, döviz, daha çok kar­dır…O kadar Müs­lü­man, din­dar ge­çi­nen kimi mal mülk sa­hip­le­ri de yalan ko­nuş­mak­ta­dır­lar…
Ül­ke­min ay­dın­la­rı, ya­zar­la­rı, umur sa­hi­bi in­san­la­rı ve şa­ir­le­ri bu halka hiç­bir zaman yalan söy­le­me­di­ler. Gö­nül­le­ri­ni ver­di­ler.
Hiç­bir şa­iri­mi­zin bir daha böyle KKara Ha­ber­li şi­ir­ler yaz­ma­sı­nı is­te­me­ye­ce­ğim ama…Di­ye­mi­yo­rum. Nazım Hik­met'in KARA HABER şiiri…(Er­zin­can Dep­re­mi üze­ri­ne)


Okunma Sayısı: 3837

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.