Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DOĞALA ÖZDEŞ...!(1) YA DA HAVYAR,AYAKKABI,GÖMLEK,PEYNİR YOĞURT VS.

02 Aralık 2022, Cuma 12:27

Bir  arkadaşımız geçenlerde bir marketin balık reyonunda gördüğünü anlatıyor.:
    “Bilenler bilir, havyar(siyah) kutusu  özeldir. Baktım,Rusça ve Kiril harflerinin taklidi İngilizce CHAVİAR  kapakta. Bir de mersin Balığı resmi.Altında da”original product of Russia”yazmışlar. Karadeniz'de mersin balıklarını bitirdik çok şükür! Ruslar,Azeriler ve İranlılar uyanıklık yaptılar,Hazar Denizi'nde balığı yakalayıp ameliyatla yumurtasını alıp,balığı geri bıraktılar.Biz bizim usul çalıştık,yani Türk usulü. Balığı da,yumurtayı da yedik(boğazınızdan gelsin!)Hatta yumurtlama erginliğine gelmemiş balıkları da yedik.Neyse,kavanozdan gördüğüm kadarıyla siyah inci taneleri parlıyor,tıpkı havyar.Satıcıya sordum:
-Bu mersin balığı havyarı mı?
    -Evet,abi,dedi.
    -Neden ucuz?
    -Rusya'dan geliyor abi,Hazar havyarı.
Şöyle elime alıp,kavanozun altındaki etiketi zorda olsa okudum”İÇİNDEKİLER:Okyanus balık bulyonu(uskumru),tuz,zeytinyağı,pektin E211,sodyum benzoat,E202,potasyum sorbat,doğal renk E153”Ne güzel değil mi?
    Sen uskumruyu al,parçala,minik toplar yap,siyaha boya,koruyucu kimyasallarla harmanla ve el aleme “doğala özdeş havyar” diye kakala.Satan adamın haberi bile yok!
    Baktım markette zencefilli gazoz da var,ithal etmiş büyüklerimiz ellerinden öperiz! İçinde zencefil var mı?yok. Aroması da,rengi de yapay.Ama kendisi doğala özdeş!
    Mevsiminde olmasa da bazı çiçekçilerin yakınından geçerken(tabii Datça dışında) mis gibi kokular geliyor.”Ben de bunlar ne çiçeği diyordum” Sonra öğrendim,serada gül yetiştiren bir arkadaş anlattı,bu sera gülleri kokmuyor üzerine koku sıkıyoruz Doğala özdeş gül! Zavallı bülbül”
Kayseri'de ünlü mantıcı KAŞIKLA diye bir yer.Yer değil,entegre işletme mübarek. Bir kapıdan 80 kilo giren,öbür kapıdan 100 kilo çıkıyor.”EN kaliteli ve iyi Kayseri mantısı burada”yazıyor camlarda,kapılarda. Ben mantıyı sevmem arkadaşın biri almış iki kutu getirmiş eve.Atmış dondurucuya,hazır yemek ne de olsa. Bir ay  sonra yemeye kalkmışlar bakmışlar mantı acılaşmış. Niye ki? Et mi bozuldu? Etin bozulması mümkün değil,çünkü et yok ki,et yerine soya kıyması kullanıyorlar.İçinde et olan mantı neredeyse kalmadı. Acılığın nereden geldiğini bu köşeyi okuyan tüketiciler bileceklerdir,aylar öncesi gıda gazından bahsetmiştim. Raf ömrü uzasın diye,  paketleme aşamasında ,içine konulan azot gazı zamanla gıda zehirlenmesine yol açıyor. Aman haaaa!..Bunların hepsi doğala özdeş gazlar.! 
Azot gazı da, oksijen de istenmeyen durumlarda inert atmosfer oluşturarak gıdaların kısa sürede bozulmasını önlüyor. Mesela taze etlere de gıda gazı veriyorlar ki,hep taze kıpkırmızı görünsün cicili bicili raflarda.Yasal bunlar,girin internete “gıda gazı”  diye yazın görün neler yedeğinizi!
    Markete üzüm gelmiş(gidin bakın mandalina büyüklüğünde taneleri var) Kırmızı,iri,dipdiri şeyler.Nereden geliyor bunlar? 
    -Şili'den.-Şile'den mi,Şili'den mi. Evet Abi,Şili'den
-Kaç gündür buradalar?
-3-5 gün oldu.
Düşünün Şili'nin bir köyünde topluyorlar bunları.Uzun yolculuklar sonunda Datça'ya kadar geliyor.Bir süre raflarda bekliyor.Alıyorsun eve getiriyorsun,evde de 3-5 gün bana mısın  
Demiyor.Hala kütür kütür.İyi ama nasıl?Şahane şeyler var,adına ilaç diyorlar. Gelin bu ilaç konusunu da gelecek yazımızda anlatalım..


Okunma Sayısı: 176

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.