Muğla
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DO­ĞA­LA ÖZDEŞ...!(1) YA DA HAV­YAR,AYAK­KA­BI,GÖM­LEK,PEYNİR YO­ĞURT VS.

06 Mayıs 2019, Pazartesi 17:39

Bir ar­ka­da­şı­mız ge­çen­ler­de bir mar­ke­tin balık re­yo­nun­da gör­dü­ğü­nü an­la­tı­yor.:
“Bi­len­ler bilir,hav­yar(siyah) ku­tu­su özel­dir.Bak­tım,Rusça ve Kiril harf­le­ri­nin tak­li­di İngi­liz­ce CHAVİAR ka­pak­ta. Bir de mer­sin Ba­lı­ğı resmi.?Altında da”ori­gi­nal pro­duct of Rus­sia”yaz­mış­lar.Ka­ra­de­niz'de mer­sin ba­lık­la­rı­nı bi­tir­dik çok şükür! Rus­lar,Aze­ri­ler ve İran­lı­lar uya­nık­lık yap­tı­lar,Hazar De­ni­zi'nde ba­lı­ğı ya­ka­la­yıp ame­li­yat­la yu­mur­ta­sı­nı alıp,ba­lı­ğı geri bı­rak­tı­lar.Biz bizim usul ça­lış­tık,yani Türk usulü. Ba­lı­ğı da,yu­mur­ta­yı da yedik(bo­ğa­zı­nız­dan gel­sin!)Hatta yu­murt­la­ma er­gin­li­ği­ne gel­me­miş ba­lık­la­rı da yedik.?Neyse,ka­va­noz­dan gör­dü­ğüm ka­da­rıy­la siyah inci ta­ne­le­ri par­lı­yor,tıpkı havyar.?Satıcıya sor­dum:
-Bu mer­sin ba­lı­ğı hav­ya­rı mı?
-Evet,abi,dedi.
-Ne­den ucuz?
-Rus­ya'dan ge­li­yor abi,Hazar hav­ya­rı.
Şöyle elime alıp,ka­va­no­zun al­tın­da­ki eti­ke­ti zorda olsa oku­dum”İÇİNDEKİLER:Ok­ya­nus balık bul­yo­nu(us­kum­ru),tuz,zey­tin­ya­ğı,pek­tin E211,sod­yum ben­zo­at,E202,po­tas­yum sor­bat,doğal renk E153”Ne güzel değil mi?
Sen us­kum­ru­yu al,par­ça­la,minik top­lar yap,si­ya­ha boya,ko­ru­yu­cu kim­ya­sal­lar­la har­man­la ve el aleme “do­ğa­la özdeş hav­yar” diye kakala.?Satan ada­mın ha­be­ri bile yok!
Bak­tım mar­ket­te zen­ce­fil­li gazoz da var,ithal etmiş bü­yük­le­ri­miz el­le­rin­den öpe­riz! İçinde zen­ce­fil var mı?yok. Aro­ma­sı da,rengi de yapay.?Ama ken­di­si do­ğa­la özdeş!
Mev­si­min­de ol­ma­sa da bazı çi­çek­çi­le­rin ya­kı­nın­dan ge­çer­ken(tabii Datça dı­şın­da) mis gibi ko­ku­lar ge­li­yor.”Ben de bun­lar ne çi­çe­ği di­yor­dum” Sonra öğ­ren­dim,se­ra­da gül ye­tiş­ti­ren bir ar­ka­daş an­lat­tı,bu sera gül­le­ri kok­mu­yor üze­ri­ne koku sı­kı­yo­ruz Do­ğa­la özdeş gül! Za­val­lı bül­bül”
Kay­se­ri'de ünlü man­tı­cı KA­ŞIK­LA diye bir yer.?Yer değil,en­teg­re iş­let­me mü­ba­rek. Bir ka­pı­dan 80 kilo giren,öbür ka­pı­dan 100 kilo çı­kı­yor.”EN ka­li­te­li ve iyi Kay­se­ri man­tı­sı bu­ra­da”ya­zı­yor cam­lar­da,ka­pı­lar­da. Ben man­tı­yı sev­mem ar­ka­da­şın biri almış iki kutu ge­tir­miş eve.?Atmış don­du­ru­cu­ya,hazır yemek ne de olsa. Bir ay sonra ye­me­ye kalk­mış­lar bak­mış­lar mantı acı­laş­mış. Niye ki? Et mi bo­zul­du? Etin bo­zul­ma­sı müm­kün değil,çünkü et yok ki,et ye­ri­ne soya kıy­ma­sı kul­la­nı­yor­lar.İçinde et olan mantı ne­re­dey­se kal­ma­dı. Acı­lı­ğın ne­re­den gel­di­ği­ni bu kö­şe­yi oku­yan tü­ke­ti­ci­ler bi­le­cek­ler­dir,aylar ön­ce­si gıda ga­zın­dan bah­set­miş­tim. Raf ömrü uza­sın diye, pa­ket­le­me aşa­ma­sın­da ,içine ko­nu­lan azot gazı za­man­la gıda ze­hir­len­me­si­ne yol açı­yor. Aman haaaa!..?Bunların hepsi do­ğa­la özdeş gaz­lar.!
Azot gazı da, ok­si­jen de is­ten­me­yen du­rum­lar­da inert at­mos­fer oluş­tu­ra­rak gı­da­la­rın kısa sü­re­de bo­zul­ma­sı­nı ön­lü­yor. Me­se­la taze et­le­re de gıda gazı ve­ri­yor­lar ki,hep taze kıp­kır­mı­zı gö­rün­sün ci­ci­li bi­ci­li raflarda.?Yasal bun­lar,girin in­ter­ne­te “gıda gazı” diye yazın görün neler ye­de­ği­ni­zi!
Mar­ke­te üzüm gel­miş(gidin bakın man­da­li­na bü­yük­lü­ğün­de ta­ne­le­ri var) Kır­mı­zı,iri,dip­di­ri şey­ler.Ne­re­den ge­li­yor bun­lar?
-Şili'den.-Şile'den mi,Şili'den mi. Evet Abi,Şili'den
-Kaç gün­dür bu­ra­da­lar?
-3-5 gün oldu.
Dü­şü­nün Şili'nin bir kö­yün­de top­lu­yor­lar bun­la­rı.Uzun yol­cu­luk­lar so­nun­da Datça'ya kadar geliyor.?Bir süre raf­lar­da bekliyor.?Alıyor­sun eve ge­ti­ri­yor­sun,evde de 3-5 gün bana mısın
Demiyor.?Hala kütür kütür.İyi ama nasıl?Şa­ha­ne şey­ler var,adına ilaç di­yor­lar. Gelin bu ilaç ko­nu­su­nu da ge­lecek ya­zı­mız­da an­la­ta­lım..


Okunma Sayısı: 5657

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.