Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ(15 MART)

15 Mart 2021, Pazartesi 16:43

De­ğer­li Tü­ke­ti­ci­ler;
Bu yılki Dünya Tü­ke­ti­ci­ler Günü sa­de­ce 15 MART'ta değil. Tüm yıl bo­yun­ca çe­şit­li et­kin­lik­ler­le kut­la­na­cak. Kut­la­na­cak değil de, doğru söy­ler­sek, bir çevre mü­ca­de­le­si şek­lin­de ge­çecek.
Tü­ke­ti­ci Hak­la­rı Der­ne­ği'nin de(THD) üyesi ol­du­ğu Ulus­la­ra­ra­sı Tü­ke­ti­ci Ör­gü­tü( Con­su­mers İnter­na­ti­onal) bir yıl­lık et­kin­li­ğin odak nok­ta­sı PLASTİK KİRLİLİĞE KARŞI KÜ­RE­SEL BİR TÜKETİCİ HA­RE­KETİ OLA­RAK be­lir­le­miş­tir..
Bunu bir ku­ru­luş, sa­de­ce bir der­nek ola­rak ba­şar­ma­mız müm­kün de­ğil­dir. Ne yap­ma­mız ge­rek­ti­ği­ni sizin öne­ri­le­ri­niz­le şe­kil­len­di­re­ce­ğiz.
Gelin bu plas­tik­ler­den kur­tu­la­lım.
Tüm can­lı­lar ve doğa için büyük teh­li­ke oluş­tu­ran, kul­la­nıp atı­lan plas­tik­le­re karşı , kü­re­sel ola­rak, önlem alma ko­nu­sun­da yoğun ça­lış­ma­lar ya­pıl­mak­ta­dı. AB ül­ke­le­rin­de kul­la­nıp atı­lan plas­tik­le­rin 1 Tem­muz 2021 ta­ri­hin­den iti­ba­ren ya­sak­lan­ma­sı ka­ra­rı alın­dı.
Yoğun Ola­rak Kul­la­nı­lıp Atı­lan Plas­tik Atık­lar Şun­lar­dır: Plas­tik çatal,kaşık,çatal,bıçak, bar­dak, hazır gıda,yi­yecek ve içe­cek­ler için kul­la­nı­lan plas­tik am­ba­laj­lar,plas­tik ku­tu­lar, şi­şe­ler, kap­lar. Çay ve kahve ka­rış­tır­mak için kul­la­nı­lan plas­tik ka­rış­tır­ma çu­buk­la­rı,plas­tik pi­pet­ler. Plas­tik kulak çöpü, plas­tik balon çu­buk­lar…
Araş­tır­ma­lar So­nu­cun­da Kul­la­nı­lıp Atı­lan Plas­tik­le­rin Be­lir­le­nen Za­rar­la­rı Şun­lar­dır:
*Doğa kat­li­amı­na neden olu­yor;
*İnsan ve hay­van sağ­lı­ğı­na zarar ve­ri­yor;
*Çev­re­de, do­ğa­da, akar­su­lar­da,ır­mak­lar­da, göl­ler­de,de­niz­ler­de,top­rak­ta ya­şa­yan tüm can­lı­la­ra ve bi­yo­çe­şit­li­li­ğe zarar ve­ri­yor. Bu or­tam­la­rın kir­len­me­si­ne neden olu­yor;
*İnsan­lar­da kan­se­re neden olu­yor. Her yıl bir mil­yon­dan fazla kuşun ve çe­şit­li hay­van­la­rın ölü­mü­ne neden olu­yor;
*Bir mil­yon­dan fazla deniz kuşu,kul­la­nı­lıp atı­lan plas­tik kir­li­li­ği ne­de­niy­le ölü­yor;
*Böyle gi­der­se, de­niz­le­ri­miz­de ba­lık­tan çok plas­tik atık­lar ola­cak­tır.
*Bu plas­tik­ler ,ye­di­ği­miz gı­da­la­ra, iç­ti­ği­miz suya etki edi­yor .Ha­va­mı­za zarar ve­ri­yor;
*Kul­la­nı­lıp atı­lan bu plas­tik­ler, bi­yo­lo­jik ola­rak ay­rış­mı­yor ve do­ğa­da­ki çö­zün­me sü­re­ci 400 yıl­dan daha uzun bir zaman alı­yor. Yine de tam ola­rak yok ol­mu­yor. Yal­nız­ca mikro ve nano plas­tik de­ni­len küçük küçük ve çok küçük par­ça­la­ra ay­rı­lı­yor.
Bu mikro ve nano plas­tik­ler, kü­re­sel öl­çek­te, en çok kir­le­ti­ci ola­rak bi­li­ni­yor. Tü­ket­ti­ği­miz gı­da­lar, iç­ti­ği­miz su, so­lu­du­ğu­muz hava, mikro ve nano plas­tik kir­li­li­ği içer­mek­te­dir.Böyle olun­ca bunu yi­yo­ruz, içi­yo­ruz, so­lu­yo­ruz.
Bun­lar­dan kur­tul­ma­nın bi­rin­ci yolu, üre­ti­mi­nin, tü­ke­ti­mi­nin, ih­ra­ca­tı­nın, it­ha­la­tı­nın ya­sak­lan­ma­sı­dır.
Kul­la­nı­lıp atı­lan plas­tik­le­rin ye­ri­ne, se­çe­nek ola­rak;ye­ni­den kul­la­nı­la­bi­lir/dol­du­ru­la­bi­lir,sağ­lık­lı am­ba­laj se­çe­nek­le­ri üre­ti­mi doğru ve ka­lı­cı bir çö­züm­dür.
Tü­ken­me­den Tü­ket­me­niz ve Daha Temiz Bir Çev­re­de
Ya­şa­ma­nız Di­le­ğiy­le

Orhan KESKİNSOY -THD Datça Şube Baş­ka­nı


Okunma Sayısı: 6936

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.