Muğla
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

İSTE­ME­ZÜK DİYEN KİMLERDİR?

07 Ocak 2020, Salı 12:16

-Ka­nal İstan­bul üze­ri­ne ya­pı­lan tar­tış­ma­lar üze­ri­ne, yan­daş ve ya­la­ka medya,hep bir ağız­dan “Zaten bunu is­te­me­yen­ler İste­me­zük­çü­dür,es­ki­den de boğaz köp­rü­le­ri­ne de karşı çık­mış­lar­dı” gibi tez­ler ileri sü­rü­yor­lar…
Kimin is­te­me­zük deyip,ül­ke­yi yüz­yıl­lar­ca geri git­me­si­ne neden ol­du­ğu­nu an­la­ta­ca­ğım. Ancak ondan önce, boğaz köp­rü­le­ri­ne kim, neden karşı çık­mış­tır? Bu doğru mudur?
Ben de genç­li­ğim­de boğaz köp­rü­sü­nün hemen ya­pıl­ma­sı­na karşı idim. Çünkü ül­ke­nin mü­hen­dis­le­ri,mi­mar­la­rı,bilim adam­la­rı,şe­hir­ci­le­ri” Eğer bu köprü tam alt yapı sağ­lan­ma­dan ya­pı­lır­sa, İstan­bul'ranta kur­ban edi­lir. Bunun dı­şın­da, bir ya­ka­dan öteki ya­ka­ya araç­la­rın,in­san­la­rın geç­me­si yet­mez,tra­fik orada da sı­kı­şır kalır. Bu rant ve sı­kı­şık­lı­ğın ge­tir­di­ği so­run­lar büyür. Bir iki üç köprü daha ya­pıl­mak zo­run­da ka­lı­nır…” de­miş­ler­di. Ben de on­la­ra inan­dım. Ne kadar hak­lı­lar­mış. Şimdi köp­rü­ler İstan­bul tra­fi­ği­ni çö­zü­yor mu?
Ge­le­lim ta­rih­te­ki is­te­me­zük­çü­le­re;
Bu ül­ke­de, iler­le­me­den,ay­dın­lık­tan yana ne kadar çağ­dı­şı şey varsa onu is­te­yip,in­san­lı­ğın ay­dın­lan­ma­sı,ge­liş­me­si için ne kadar ye­ni­lik varsa ona karşı çı­kan­lar,ken­di­ne ulema iyen,softa,yobaz da­ha­sı sığ ve sağ­cı­lar­dır. İşte ta­rih­ten ör­nek­ler:
-Mat­ba­anın ül­ke­ye so­kul­ma­sı­na is­te­me­zük diye karşı çı­kan­lar on­lar­dır. Mat­baa bu güruh ne­de­niy­le ül­ke­mi­ze 277 yıl sonra gir­miş­tir..
-Re­sim,hey­kel ve güzel sa­nat­la­rın her tür­lü­sü­ne is­te­me­zük di­yen­ler bun­lar­dır;
-Rad­yo ve TV lere karşı çıkıp,is­te­me­zük di­yen­ler bun­lar­dır.
-Bağ­la­ma­ya için­de şey­tan var diye is­te­me­zük diyen bun­lar­dır
-Bi­sik­le­te şey­tan ara­ba­sı di­ye­rek zin­har gü­nah­tır di­yen­ler bun­lar­dır.
-Ka­dı­nın top­lum­da yer al­ma­sı­nı is­te­me­zük diye karşı çı­kan­lar bun­lar­dır.
-Yeni al­fa­be,yeni harf­le­re is­te­me­zük di­yen­ler bun­lar­dır.
Lis­te­yi daha da uza­ta­bi­li­riz. İki küçük anek­dot­la bi­tir­mek is­ti­yo­rum:
Fatih Sul­tan Meh­met, bağ­naz ol­ma­yan,hatta ça­ğı­na göre aydın bir pa­di­şah­tı. Fatih'in İstan­bul'u fet­hi­ne Çan­dar­lı Halil karşı çı­kan­lar­dan bi­riy­di.(Daha sonra idam edil­miş­tir) Yani ken­di­si ve tay­fa­sı(ule­ma­sı) is­te­me­zük­çüy­dü!
Fatih Sul­tan Meh­met İstan­bul'u fet­het­tik­ten sonra; Çan­dar­lı yan­daş­la­rın­dan biri Fatih'e ya­na­şa­rak;
“Çok şükür alim­le­rin du­ala­rıy­la büyük hi­sa­rı al­dı­nız. İsla­mın ko­ru­yu­cu­su pa­di­şa­hı­mız ka­fir­ler or­du­su­na karşı zafer ka­zan­dı­nız…
Fatih buna çok öf­ke­le­nir. Ve bu ya­la­ka­ya dö­ne­rek:
“Molla iki yüz­lü­lük yapma. Kendi kı­lı­cım­la aldım. Öyle ulema du­asıy­la falan değil….”
Buna ben­zer bir olay da Mus­ta­fa Kemal ile il­gi­li­dir.
M.?Kemal Sa­kar­ya ut­ku­sun­dan yeni dön­mek­te­dir. Her zaman,her yerde M.?Kemal ve ar­ka­daş­la­rı­na karşı çıkan bir molla ,An­ka­ra ya­kın­la­rın­da şöyle der:
“ Muh­te­rem paşam, Hı­ris­ti­yan ale­mi­nin hay­ret­li ba­kış­la­rı al­tın­da elde et­ti­ği­niz büyük gaza Hacı Bay­ram Veli'nin ke­ra­met ve hi­ma­ye­sin­den kay­nak­lan­mış­tır. O ne­den­le mer­hu­mun mü­ba­rek me­za­rı­nı zi­ya­ret edip, şük­ran­da bu­lun­ma­nız icap eder…”
Mus­ta­fa Kemal, orada bu­lu­nan ka­la­ba­lı­ğın da an­la­ya­ca­ğı bir ses to­nuy­la şöyle der:
“Hayır,efen­di haz­ret­le­ri. Olay sizin an­lat­tı­ğı­nız gibi de­ğil­dir. Türk su­ba­yı ku­man­da et­me­si­ni, Türk as­ke­ri de öl­me­si­ni bildi. Za­fe­ri ka­zan­ma­nın sırrı bu­ra­da­dır.
Evet,kim­miş is­te­mü­zük­çü gör­dü­nüz mü?
Şim­di­ler­de Mehdi bek­le­yen­ler var ya, yarın ki bir ik­ti­dar­da aynı dön­me­yi ya­pa­cak­lar­dır.


Okunma Sayısı: 4140

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.