Muğla
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

MANDACILIĞA KARŞI YÜREKLİ BİRİ TIBBİYELİ HİKMET (34)

06 Nisan 2023, Perşembe 17:08

Askeri Tıbbiye öğrencisi ve Sivas Kongresi'nin askeri tıp öğrenci temsilcisi olarak katılmıştı. O'nun için arkadaşları" Onun kadar vatansever, milliyetçilikte rehber, milli heyecanın sahibi biridir…" diyordu.
    Kongre başlamadan önce, Paşa'nın odası tıklım tıklım doluydu. Çünkü iki görüş çarpışıyordu.Mandacılar ve manda karşıtları…Genç de oradaydı.O sırada söz aldı. Çok heyecanlı biçimde şunları söyledi:
    -Paşam, temsilcisi bulunduğum tıbbiyeliler beni buraya kurtuluş davamızı başarmak yolundaki çalışmaya katılmak üzere gönderdiler. Mandayı kabul edemem.Eğer kabul edecek olanlar varsa, bunlar her kim olursa olsun şiddetle karşı çıkarım ve asla beğenmem. Hiç düşünmüyorum, ancak kabul edelim ki, mandayı siz kabul buyurdunuz, sizi de reddeder, Mustafa kemal'i vatan kurtarıcısı değil, vatan batırıcısı olarak adlandırır ve lanetleriz."diye bağırdı.
    Bu gencin yürekten kopup gelen bu sözleri karşısında, orada bulunanların birçoğunun gözleri yaşarmıştı. Mustafa Kemal de çok duygulanmıştı. Heyecanlı bir sesle:
    -Arkadaşlar, gençliğe bakın. Türk Milli vücudundaki asil kanın ifadesine dikkat edin!dedi ve gence dönerek:
    -Evlat, rahat ol, gençlikle gurur duyuyorum ve sizin gibi gençlere güveniyorum. Biz azınlıkta kalsak bile mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez " Ya İstiklal Ya Ölüm!"
    Tıbbiyeli genç hemen yerinden fırladı:
    -Varol, Paşam! Diyerek Mustafa Kemal'in elini öptü.
    Her zaman ilerici elemanlar yetiştirmiş olan Tıbbiyenin bu genç ve ateşli temsilcisinin sırtında da askeri üniforması vardı. Mustafa Kemal, gençlik günlerinin ateşli ve devrimci ruhunu bu genç adamda yaşar gibi oldu. Kalkıp onu alnından öptü:
    -Gençler, vatanın bütün ümit ve geleceği size ve sizin gibi nesillerin enerjisine bağlanmıştır.
    Toplantıda bulunanlar hep bir ağızdan şöyle bağırdılar:
    -Paşam, siz rahat olunuz. Başka türlüsü olamaz.Yarın kongrede kesin sonucu alacağız. Mandayı reddedeceğiz
    Kimdi bu Tıbbiyeli Genç?
    Bu genç Tıbbiyeli Hikmet…Çoğu yazılarda rahmetli Hikmet Kıvılcımlı ile karıştırılır. Doğrudur. Kıvılcımlı'da onun gibi Tıbbiyelidir. Aynı yaşta sayılırlar. Kıvılcımlı Yörük Ali Efe ile Kurtuluş Savaşı'nda bizzat bulunmuştur.
    Bu Hikmet, başkadır. Dr. Hikmet Boran'dır. Rahmetli Orhan Boran'ın babasıdır…
    Bunlar için hangi güzel sözü yazsam öteki alınır. İyi ki var olmuşlar..


Okunma Sayısı: 448

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.