Muğla
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

NAMUSLU GAZETE VE GAZETECİLER- VATAN SATICI GAZETELER…(35)

10 Nisan 2023, Pazartesi 17:28

                          (Kastamonu'nun AÇIKSÖZ'ü)
    Hürriyet ve İtilaf Partisi(İngiliz destekçisi) tüm yurtta olduğu gibi Kastamonu'da da düşman kuvvetleri gibi çalışıyordu. 
    İtilafçıların Kastamonu'daki gazetesinin adı ZAFER'di. Bu bir Türk gazetesinden ziyade Ermeni ve Rum gazetesine benziyordu.
    Bu gazete, İstanbul'da Ali Kemal'in  yaptığının aynısını Kastamonu'da yapıyordu. Yani Türklerden çok Ermeni ve Rumların savunmasını yapmaktaydı.
    Bu gazetenin yaptıklarına  diş bileyen iki yedek subay yurtsever vardı. Hamdi Bey'le, Hüsnü bey…Askerlik nedeniyle yarım kalan eğitimlerini tamamlayıp,liseyi bitirdiler.   Hemen kolları sıvayıp, vatan savunmasına destek için bir gazete çıkardılar. Gazetenin adı: AÇIK SÖZ'dü. Bu gazetenin yönetim yeri Kuvayı Milliyecilerin buluşma yeriydi. 
    Kastamonu gençliğinin üstüne titriyorlardı. Gazete Sivas ve Erzurum Kongrelerinin kararlarını yayınlıyor, halka kurtuluş için bilgi veriyordu. 
    Açıksöz, sadece Kastamonu'da değil, Anadolu'nun her yerinde aranan bir gazete olmuştu. Anadolu'nun sesiydi.
    Haftada bir çıkan Açıksöz'ün 16 Haziran 1919 günü çıkan, Mustafa Kemal'den  gelen çok heyecan verici bir haber yayınlamıştı. Özet olarak şöyleydi:
    -Yunanlılar bu sabah İzmir'deki karakolları boşaltmışlar ve geceleyin kuvvetlerini bölük bölük gemiye bindirerek çekilme hazırlığı yapıyorlardı…
    Bu buram buram  propaganda kokan bir telgraftı. Propagandanın önemini Mustafa kemal'den daha iyi kim bilebilirdi ki!? 
    Bu telgrafın tamamı Açıksöz gazetesinde yayınlandı.
    Savaş biraz da strateji ve taktik değil miydi? Mustafa Kemal, o dehasıyla masa başında bile üstünlüğü ele geçirmesini, bıkmış, yılmış halkının moralini düzeltmesini biliyordu!


Okunma Sayısı: 332

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.