Muğla
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

PA­BU­CU DAMA ATIL­MAK NEDİR?*TÜKETİCİ KO­RU­NU­YOR MU?*KO­RU­NU­YOR­SA NE KADAR KO­RU­NU­YOR?

10 Nisan 2020, Cuma 14:18

 

İnsan­lar, bir arada ya­şa­ma­ya baş­la­dık­tan sonra, ko­lek­tif tü­ke­tim de baş­la­mış. Bu arada Tü­ke­ti­ci ko­nu­mun­da bu­lu­nan­lar,her zaman,her ko­şul­da kan­dı­rıl­mış, is­tis­mar edil­miş­ler­dir.
Gü­nü­müz­den yüz yıl­lar­ca önce Ham­mu­ra­bi dö­ne­min­de,bunu ön­le­mek için Ham­mu­ra­bi Ka­nun­la­rı­nın bir bö­lü­mü buna ay­rıl­mış­tır.
Sel­çuk­lu­lar'da ve Os­man­lı­lar­da da, buna ben­zer yap­tı­rım­lar uy­gu­lan­mış­tır.
Ama ka­nun­lar­la bunun ön­le­ne­me­ye­ce­ği­ni gören es­naf­lar kendi oto kont­rol­le­ri­ni ya­pa­rak bunu ön­le­me­ye ça­lış­mış­lar­dır.
Bu top­rak­lar­da,belki de dün­ya­nın en güzel oto­kont­ro­lü­nü, bizim es­na­fı­mız yap­mış­tır. Hem de öyle üç beş ku­ru­şa değil, sah­te­kar­lık yapan es­na­fı insan içine çı­ka­maz hale ge­ti­re­rek…
Bil­di­ği­niz gibi Ahi­lik Ör­gü­tü bir esnaf ör­güt­len­me­si­dir. Es­na­fın kendi için­de de­net­len­me­si için koy­du­ğu ku­ral­lar var­dır. Bun­lar­dan sa­de­ce bi­ri­ni an­lat­mak is­ti­yo­rum.
Ayak­ka­bı(pabuç) yapan es­na­fın gü­nü­dür. O gün onun yap­tı­ğı ürün veya ürün­ler ser­gi­le­necek/kont­rol edi­le­cek­tir. Pa­buç­çu,pa­bu­cu­nu ahi­ler­den ku­ru­lan ko­mis­yo­na ge­ti­rir. Pa­bu­ca ba­kar­lar. İşte di­kiş­le­ri­ne, kö­se­le­si­ne, de­ri­si­ne vs. Eğer is­te­ni­len özel­lik­le­ri ta­şı­mı­yor­sa, ve­ri­len ceza şudur” –Bunun PA­BU­CU­NU DAMA ATIN!
O za­man­dan gü­nü­mü­ze gelen Pa­bu­cu dama atıl­mak budur.
Gü­nü­mü­ze gel­di­ği­miz­de, Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı­na bağlı Tü­ke­ti­ci­nin Ko­run­ma­sı,Pi­ya­sa De­ne­ti­mi ve Gö­ze­ti­mi Genel Mü­dür­lü­ğü var. Zaman zaman basın da,diğer medya or­gan­la­rın­da”..?Bakanlık şu kadar, şu fir­ma­la­ra ceza yağ­dır­dı…” diye ha­ber­ler ve­ri­lir. Ama bu sah­te­kar­lık­lar yine de bit­mez. Niye?
Yap­tı­rım­lar ye­ter­siz­dir. Cay­dı­rı­cı de­ğil­dir. Örnek ver­mek is­ti­yo­rum. Di­ye­lim ki bir bal tüc­ca­rı sahte üre­tim ya­par­ken ya­ka­lan­dı, ona ve­ri­lecek ceza en çok bir ton bal ede­ri­dir(daha azdır ya,bal fi­ya­tı­na göre de­ği­şir) Adam pa­ra­yı öder, bu kez yüz ton bal sürer pi­ya­sa­ya. Ge­liş­miş ül­ke­ler­de, ada­mın ti­ca­ri ha­ya­tı biter. Başka adlar al­tın­da bile, bir daha ti­ca­ret ya­pa­maz…
Biz de şu anda en fazla ceza 15 bin TL dir. Bu da yok peşin ödedi,yok bil­mem ne üç beş öder kur­tu­lur. Tağ­şi­şe (ka­rış­tır­ma, saf­lı­ğı­na zarar verme)devam eder


Okunma Sayısı: 3323

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.