LAÇİNNN
kalp ucu datça
Muğla
01 Temmuz, 2025, Salı
  • DOLAR
    39.87
  • EURO
    47.09
  • ALTIN
    4267.9
  • BIST
    9.949
  • BTC
    106981.92$

SİYAH BEYAZ - EĞİTİMDE BAŞAĞRISINA DEVAM

01 Ocak 1970, Perşembe 03:00

                        EĞİTİMDE BAŞAĞRISINA DEVAM

Yeni bir eğitim ve öğretimin başladığı bu günlerde, yine bir kargaşa var, yine bir acemilik kokan organizasyon var, yine ailelere haksız ve yersiz yaşatılan bir stres var. Aileler çocuklarını istedikleri okula yerleştirme çabasında. Okullar kontenjanlarını hak sahiplerinin haklarını koruma, öğrencilerini yerleştirmede adil davranma çabasındalar. Yine de çocuklarımız istediğimiz okulda alınmadı feryatlarına, Milli eğitim Bakanının her çocuğa mutlaka bir sandalye buluruz taahüdünü vermektedir.

Ne zaman biter bu telaş bilmem ama, İlçemizde ki eğitim sisteminin başarı endeksi, yükseköğrenime geçiş yapan öğrenci sayısına bakılırsa pek parlak bir durumda değil diyebilirim. Hayır sever bir yurttasımızın ilçemizde inşa ettiği bunca okula rağmen hala başarısızlık söz konusu ise nedenlerini iyice irdelememiz gerekir.

Bence birinci sorumlu gurup öğrencilerin velileridir, özelikle anneler bu sorumsuzluğun başını çekmektedir. İlçemizde eğitim hizmeti veren okullarımızın sınıflarındaki öğrenci sayısı Türkiye ortalamasının hayli altındadır. Çoğu sınıflardaki öğrenci sayısı 30 civarında olması, ilçemizin eğitim standardı için son derece lüks bir durumdur.

Böyle olumlu bir ortamın verimli hale getirmek için velilerin öğretmenlerle sıkı bir işbirliği içine girip, çözüm yolları aramaları gerekirken, kimi öğrenci anneleri, çocuğunun sadece sokak riskinden korumak veya kendisine ayak bağı olmasın diye bir şey öğrenmesede gitsin okulda güven içinde olsun diye, kimi anneler çocuklarını alıp başka bir kasabada eğitimlerini devamını sağlayarak en kolay yolu seçmektedirler.

Öğretmenlerin de söz konusu başarısızlıkta elbette payları vardır. Onların da eksik ve aksayan görev sorumluluklarını sorgulayıp, gerekirse velilerle diyalog yollarını aramalıdırlar. Çocukları sosyal faaliyet alanları genişletmeleri gerekir. Bilgi ve yetenek yarışmaları özendirilip, velilerin paylaşımına sunulmalıki veli çocuğunun başarısı karşısında gururlanıp, okul ile sıkı bir işbirliği içine girmeli.

Ülkemizde Milli Eğitim Sisteminin çarpıklıklarını, başarısızlıklarını, handikaplarını, sorunlarını, Öğretmenlerimizi mesleki dernek veya sendikalarının dışında hemen hemen, her kurum tarafında dile getirmektedir. Elbette Öğretmenlerimizin mesleki kuruluşları üyelerinin özlük hakları için çalışacaklardır, ancak ülkemizdeki eğitim sisteminin ülke ihtiyaç ve yararına göre dizayn etme önerilerin de bu mesleki örgütlerden beklenen haklı bir beklentidir.

İlçemize özgü bir olumsuzluk olan sorumsuz ebebeyinlerin mutlaka çocuk yetiştirme ve eğitimi konularında, bir kurs, bilgilendirme veya eğitime tabi tutulması gerekmektedir. Eğitim sisteminde yapılacak sistem değişikliği daha çok öğretmenler arasındaki rekabete dayalı başarılı eğitimciyi ödüllendirme imkânı, başarılı eğitimin çıtasını yükseltecektir. Öğrenciler arası sağlanacak, bilgi, beceri, spor, sanat, yarışmalar, sağlık, gibi etkinlikler çercevesine yaratılacak rekabetin, toplumun yaşamında da yer bulacağı açıktır.


Okunma Sayısı: 608

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.