SİYAH BEYAZ - MESLEKİ EĞİTİMİN İSTİHDAMA ETKİSİ
01 Ocak 1970, Perşembe 03:00
MESLEKİ EĞİTİMİN İSTİHDAMA ETKİSİ
Ülkemizde de artık istihdam çalışmaları torpil ve iltimas mekanizmaları, hatırlı aracı kullanılmadan gayet şeffaf bir biçimde uygulamaktadır. Avrupa birliğine ortaklık talep, heyecan ve hevesimiz ister istemez eskiden, alışkanlık haline getirdiğimiz o kötü durumdan bizi kurtarmıştır. Avrupa birliğine uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan, Sosyal Güvenlik ve çalışma hayatı ile ilgili değişiklikler bize bu imkanı sunmuştur. Kamuya alınacak personelin KPS. Sınavına girmeden iş taleplerinin kabul edilmemiş olması, torpilli iş arayışları için önemli bir caydırıcı unsurdur.
2014-2015 Yılı eğitim ve öğretim yılının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı milli eğitimde gelecekte ağırlıkta endüstri meslek okulları olmak üzere, daha çok mesleki eğitime önem verileceği, tornadan, oymacılıktan tutun, metal kaynakcılığına, marangozculuktan tutun, plastik kalıpçılığa, elektirikçilikten, elektronik gibi binlerce mesleğın eğitimini verecek mesleki eğitim okullarını açacaklarını söylemekte. Bu güne kadar çeşitli kurslarla geçici palyetip tedbirlerle, çözmeye çalıştıkları bu sorunu bundan böyle açılacak mesleki okullarla kalıcı çözüme kavuşturacaklarını söylemekte.
Yine Milli Eğitim Bakanlığında, Halk Eğitim Müdürlüklerinde ve Muğla Ticaret ve Sanayı Odasının ortaklaşa düzenledikleri bilgilendirme toplantısında İlimizin (UMEM) uzmanlaşmış meslek edindirme merkezlerince plot bölge olarak görevini sürdürmektedir. Çeşitli meslek dallarında, tarım ve hizmet sektörleri bakımından, Usta, Kalifiye, Beceri kazandırma kursların devam edeceğini, yetiştirilen uzman elemanlarının istihdam için önemli bir imkan olacağını belirtmişlerdir.
Bir süre önce il idare kurulunca konu ile ilgili yaptıkları açıklamaya göre de Halk Eğitim Merkezlerinde mesleklerine göre açılan kursları bitirenler, ustalık yetki belgesine sahip olacaklar ve bu kişiler iş imkanları bakımından öncelikleri bulunacak, diyerek mesleki eğitimin önemine vurgu yapmıştır. Yeni bir iş yeri açılırken iş yeri işletmecisinin yeterlilik diploma, sertifika, gibi bir belgenin mutlaka aranması kaçınılmaz bir gerçektir.
Artık iş ararken, kurarken kayrılmaya, torpile, tavasufa, hamili kartlara, ihtiyaç duymadan sadece kendi yetenek, beceri, konumumuza uygun davranarak, başkasının hak ve hukukuna saygı göstermeliyiz. Reel Ekonomide diğer gelişmiş ülkelere bakılınca bizdeki “işsizlik oranlarının” düşük olması ayrıca önemli bir güven kaynağıdır.
Okunma Sayısı: 669
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.