LAÇİNNN
kalp ucu datça
Muğla
02 Temmuz, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    39.87
  • EURO
    47.09
  • ALTIN
    4267.9
  • BIST
    9.949
  • BTC
    106981.92$

SİYAH BEYAZ - TARIMSAL ÜRÜNLERDEN DE SİZ SORUMLUSUNUZ

01 Ocak 1970, Perşembe 03:00

İlimizin “Büyük Şehir” kapsamına alınmış olmasıyla başlayan, belediyecilik hizmetlerinden yeni dönemin, bazı yeniliklerini de beraberinde getirmiş oldu. Eskinden de sorumlu oldukları “tarımsal ürünlerin pazarlanma tekniklerinden denetim ve alt yapı hizmetlerinin” kapsamı daha da genişletilerek, pazarlamada belediyeciliği reysen sorumlu ve görevli hale getirmiştir. 
Köylerin mahalle statüsüne kavuşturulmuş olan, köylü üreticilerinin ürünlerinin, üretim öncesi planlama ve yıllık ürün tespitinin kayıt altına alınması, talebe uygun arzın planlaması, gibi yatırım maliyetlerini gerektirmeyen çalışmalar çiftçinin bir çatı altında beraberliğini koruyacak ve örgütlü pazarlamada elini güçlendirecek önemli bir organizasyondur. 
 Eskiden de uygulanan “Kentsel Hal Merkezi” hizmetlerinin kapsamı doğal olarak daha da genişletilmiş, ürünlerin sadece sergilenmesi için tesis edilen alanlardan ziyade! Ürünlerin standardizasyonu, ambalajı, frigo-firik ve nakliye sistemlerinin yeni hal anlayışına göre dizayn edilmelidir. Belediyelerin öncülüğü ile üreticilerin katkıları ve örgütlenmeleri sonucu elde edilecek ortak güç! Üreticinin ürünlerinin parasal karşılığını daha rasyonel kılacaktır. Yine üreticinin birleşerek yaratıkları entegre tesis ortaklığı ile kendi kontrolünün sonucu malını arzu ettiği fiyata, istediği pazara,  ulaştırmayı sağlamış olacaktır.
 Tarımsal ürünlerin pazarlanma mekanizması sağlanırken, eldeki malın piyasadaki “talebe göre arzın” ayarlanması için, soğuk hava depoları, stokları biriktirmek için de silo depolarına ihtiyaç duyulacağı tabiidir. Maliyetin düşürülmesi ve amaca uygun “üst ve altyapı tesislerin” yer seçimi, zorunlu olmadıkça tek merkezde toplanması gerekmektedir.
 Her ne kadar ilçemizde mevcut soğuk hava deposu ilgisizlikten ve zamanında yapılması gereken bakımı yapılmayınca bu güzelim tesis harap olup elden çıkmışsa da, yenilerin korunması için ibret olmalı. Bu vurdumduymazlık büyük bir vebaldir! Tıpkı yirmi yıl önce kendi imkânlarımızla üretilen, sokak parke taşı üretimini sonlandırılarak, bu ihtiyacı bir yandaşından satın almakla! İşlenen vebal gibi günah işlenmiştir.
Datça gibi ürün çeşitliliği çok olan, ancak sınırlı kapasitesi bulunan genellikle gıda ürünlerinin uzun vadede saklanması ve dayandırılması için, ürünün mutlaka ziraat sanatları ve ev ekonomisi işlemine tabi tutmak gerekir. Bu işlemler için daha çok ilçe idare kurullarına iş düşmektedir. Her yıl dönemsel olarak, “Milli Eğitim, Halk Eğitimi, Tarım ilçe” Müdürlüklerinin ihtiyaç duydukları konularda üreticiyi bilgilendirmek, beceri kazandırmak, amaçlı kurslar tertiplemeleri bir ihtiyaç haline gelmiştir.
İlçemizin sınırlıda olsa tarımsal bir potansiyeli vardır. Önemli olan bu sınırlı üretimin değerince, işleyerek, dayandırılacak koşullara kavuşturarak, saklama ve muhafaza etme koşullarını iyileştirerek, çağdaş örgütlü bir organizasyonla! Eldeki ürünün değerinin üstünde pazarlamak, ürüne talep yaratmak, Turizme katkı sağlamasının yolunu açmaktır. Bu işlerde ancak çalışarak başarılacak sonuçlardır!. Öyle yan gelip yatmakla bu işlerde başarı sağlanamaz. 


Okunma Sayısı: 1026

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.