Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

ADIM ADIM.. D A T Ç A .. KNİDOS AS­LA­NI'NIN FER­YA­DI..(3)

02 Mart 2023, Perşembe 17:10
ADIM ADIM.. D A T Ç A .. KNİDOS AS­LA­NI'NIN FER­YA­DI..(3)


Foto : Bir za­man­lar, Kni­do­su­mu­zun sem­bo­lü ha­li­ne gel­miş, Kap­tan Sin­yor Günay, Kni­dos As­la­nı ka­ide­si önün­de, as­la­nın bu­lun­du­ğu yeri gös­te­ri­yor..
Ve Sin­yor Günay dert­li dert­li an­la­tı­yor­du..
".. Bü­yük­le­ri­miz­den duy­du­ğu­muz ka­da­rıy­la bir za­man­lar ge­mi­ci­le­re yol gös­te­ren aslan hey­ke­li bu yı­kıl­ma­ya yüz tut­muş anı­tın üze­rin­dey­miş..? Sonra Kni­dos'un be­li­ni büken çok büyük bir dep­rem­de sırt üstü yere yu­var­lan­mış..? Za­man­la top­ra­ğa gö­mül­müş..? Sa­de­ce sırtı top­ra­ğın üze­rin­dey­miş.."
"Ata­la­rı­mız hep bu­ra­la­rı iş­le­miş­ler.. Arpa, buğ­day, bur­çak, mür­dü­mük ek­miş­ler.. Bü­yü­cek bir tar­la­nın or­ta­sın­da kalan aslan hey­ke­li­nin top­ra­ğın üze­rin­de kalan sırtı za­man­la aşın­mış, doğal bir kaya ha­li­ni almış.. Ata­la­rı­mız bunu doğal bir kaya zan­net­miş­ler..
Takii 150 yıl kadar önce İngi­liz bir cavur ge­le­ne kadar.. "
"..?Bu cavur yaman bir ca­vur­muş.. Çok pa­ra­sı var­mış. Ata­la­rı­mı­zı (100 kişi kadar) pa­ray­la bu­ra­la­rı kaz­mak için ça­lış­tır­mış.."
"..?As­la­nın ka­ide­si dahi çök­mek üzere..?Yazık .. Çok yazık.. İyi ki as­la­nı gö­tür­müş­ler..?Yoksa kireç ocak­la­rın­da yakıp kireç ya­par­dık.. Ben 82 ya­şın­da­yım.. Ço­cuk­lu­ğum­da hey­kel­le­rin dahi Kni­dos yolu üze­rin­de­ki kireç çu­kur­la­rı­na atı­lıp ya­kıl­dı­ğı­nı ha­tır­lı­yo­rum.."
Ve de...
Bu cavur Char­les Ne­w­ton, 1863 yı­lın­da ka­le­me al­dı­ğı ha­tı­ra­la­rın­da Kni­dos'a ge­li­şi­ni şöyle an­la­ta­cak­tır..*.
"...?Kni­dos ha­ra­be­le­ri  26 Ara­lık 1857
...?Yanım­da­ki yar­dım­cı he­ye­tim­le bir­lik­te ara­lık ayı­nın onun­da, de­niz­den bir ku­man­ya ge­mi­siy­le Kni­dos'a ge­ti­ril­dim..
He­yet­te Mimar Mr.R.P. Pul­lan, bir­kaç ma­ran­goz, ko­ru­ma gö­rev­li­si ola­rak bir çavuş ve altı de­niz­ci asker, iki is­tih­kam­cı, bir fo­toğ­raf­çı ve bir du­var­cı vardı..?Kni­dos li­ma­nı pek emin de­ğil­di.. Çok sığ olup ya­na­şa­cak rıh­tım yoktu.." (sü­recek)
* K a y n a k
His­tory of dis­co­ve­ri­es at Ha­li­car­na­sus , C n i d u s . ect..1863-Sir Char­les Ne­w­ton


Okunma Sayısı: 220

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.