Muğla
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

ATATÜRK'ÜN BÜYÜK AŞKI ; Dimitrina Kovacheva (10)

03 Mart 2022, Perşembe 18:13

..​Sen benim için Bal­kan­la­rın gü­lü­sün Di­mit­ri­na.."
M.​Kemal Ata­türk
M.​Kemal İle Di­mit­ri­na' nın duy­gu­sal iliş­ki­le­ri­nin, derin aşk­la­rı­nın önün­de aşıl­ma­sı çok zor en­gel­ler var­dır.
Bir defa M.​Kemal Di­mit­ri­na' dan on bir yaş bü­yük­tür. Din­le­ri fark­lı­dır. Bul­ga­ris­tan yeni ba­ğım­sız­lık ka­zan­mış olup, Os­man­lı­ya karşı du­yu­lan ta­ri­hi kin hat saf­ha­da­dır.
Üs­te­lik M.​Kemal'in o yıl­lar­da 1913-14) men­su­bu bu­lun­du­ğu "Genç Türk­ler" ,aşırı mil­li­yet­çi ol­ma­la­rı ne­de­niy­le Bul­ga­ris­tan'da pek se­vil­me­mek­te­dir.
Bütün bu en­gel­le­re rağ­men M.​Kemal, Di­mit­ri­na' yı ba­ba­sı Bul­ga­ris­tan sa­vun­ma ba­ka­nı Sty­li­an Ko­vac­hev' den is­te­me ce­sa­re­ti­ni gös­te­rir..
Ba­ba­nın ce­va­bı red­ dir ve ke­sin­dir.
--Kı­zım di­ni­ni­zin doğ­ma­la­rı­nı kabul ede­mez.
.Şimdi bu derin ve umut­suz aşkın öy­kü­sü­nü yine Bul­gar yazar Li­li­ana Se­ra­fi­mo­va' nın ka­le­min­den din­le­me­ye devam ede­lim.
"...​Baba ko­vac­hev , ev­le­ri­ni zi­ya­re­te gelen M.​Kemal'e şöyle der ;
--Hay­di Türk­çe ko­nu­şa­lım. Bu benim Türk­çe mi iler­let­mem için çok büyük bir fır­sat..
Bun­dan son­ra­ki soh­bet Türk­çe devam eder. Bu sa­mi­mi ve yap­ma­cık­sız ge­ne­ral ilk Türk­çe so­ru­su­nu pat­la­tır.
--Ba­ğış­la­yın ..​Sofya'ya ataşe ola­rak gel­mez­den ön­ce­ki gö­re­vi­niz neydi..?
M.​Kemal'in kıv­rak ze­ka­sı en et­ki­le­yi­ci ce­va­bı bul­mak­ta ge­cik­mez.
--Bal­kan har­bin­de size karşı sa­vaş­tım Ge­ne­ral..​Ge­li­bo­lu cep­he­sin­de ka­rar­gah ha­re­kat kur­may su­ba­yıy­dım.
--De­mek bir­bi­ri­mi­ze karşı sa­vaş­mı­şız...
diyen Ge­ne­ral'in as­ker­lik duy­gu­la­rı ka­ba­rır. Hemen dı­şa­rı­ya çıkar ve be­ra­be­rin­de ge­tir­di­ği bir takım ha­ri­ta­la­ra ma­sa­ya yayar."
"...​Karşı kar­şı­ya sa­vaş­mış iki asker ha­ri­ta üze­rin­de savaş anı­la­rı­na da­lar­lar. İkisi de sa­va­şı ye­ni­den ya­şa­mak­ta ,iki­si ­de yak­la­şan büyük savaş (1.dünya sa­va­şı) teh­li­ke­si­ni gör­mek­te ül­ke­le­ri­ni bu sa­vaş­tan ko­ru­mak için ça­re­ler ara­mak­ta­dır­lar..(sü­recek)
Kay­nak :
M.​Kemal ve Miti Ko­vac­he­va
"Umu­tuz bir aşkın öy­kü­sü"
Li­li­ana Se­ra­fi­mo­va

 


Okunma Sayısı: 1671

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.