Muğla
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BE­TO­NA TU­TUK­LU OLMA

12 Kasım 2021, Cuma 11:05

Geçen hafta için­de ,sev­gi­li il­ko­kul ar­ka­da­şım Zeki (Ural) a zey­tin top­la­ma­da tüm ace­mi­lik­le yar­dım et­me­ye ça­lı­şı­yo­rum. İlko­kul dö­ne­mi­mi­ze ait anı­la­rı­mı­zın dep­reş­ti­ği gün­le­ri tek­rar an­ma­nın keyfi başka olu­yor.

Kargı de­re­sin­de, beton sant­ral­le­ri ve taş oca­ğı­nın bu­lun­du­ğu va­di­ye son za­man­lar­da birde ,in­şa­at atık­la­rı­nın de­po­lan­ma­sı-atıl­ma­sı ek­le­nin­ce, kam­yon­la­rın çı­kar­dı­ğı toz­lar al­tın­da do­ğa­nın çek­ti­ği ız­dı­ra­bı birde bana sorun. Bil­has­sa zey­tin ağaç­la­rı üze­ri­ne yük­le­nen toz bu­lu­tu, son yağan yağ­mur­la biraz kalk­mış­sa bile, biz in­san­la­rın beton ve in­şa­ata olan tut­ku­muz ne­de­ni ile ya­şa­ma­la­rı bile bir mucize.​Yetersiz yağ­mur­da buna ek­le­nin­ce, bu va­di­de bu­lu­nan YEŞİL FLORA artık GRİ renge dö­nüş­müş.
De­fa­lar­ca il­gi­li Ma­kam­la­rın dik­ka­ti­ne di­ye­rek ,Beton sant­ral­le­rin­den sav­ru­lan toz bu­lu­tu­nun, Poy­raz rüz­ga­rı es­ti­ği zaman İskele Mer­kez Ma­hal­le­mi­ze sav­rul­ma­sı­na ne za­ma­na kadar ta­ham­mül ede­ce­ğiz. Taş ocak­la­rın­dan ve artan kam­yon tra­fi­ği­nin kal­dır­dı­ğı toz ve gü­rül­tü, işin ca­ba­sı. Geçen ay­lar­da ,bu mev­ki­in­den çıkan yan­gı­na za­ma­nın­da mü­da­ha­le edil­me­sey­di, ha­li­miz nice olurdu.​ Ayrıca, beton atık­la­rı­nın dol­dur­du­ğu kargı de­re­si (artık yok gibi),kuv­vet­li bir sel ha­lin­de, Ba­ba­ya­nı köp­rü­sü de ye­ter­siz ol­du­ğun­dan, ya­ra­ta­ca­ğı fe­la­ke­ti LÜT­FEN BİR DAHA DÜ­ŞÜ­NÜ­NÜZ.

Ay­rı­ca bu va­di­de bu­lu­nan TAŞ oca­ğı­nın çev­re­ye olan olum­suz et­ki­si, sanki terk edil­miş bir GE­ZE­GEN gibi. ​Sayın ocak iş­let­me­ci­le­ri­nin, dağda aç­tık­la­rı ya­ra­yı tamir/res­to­re etmek gibi bir yü­küm­lü­lük­le­ri YOKMU.
Bu beton hır­sı­mız ,çıl­gın­lı­ğı­mız ,do­yum­suz­lu­ğun sonu ne­re­ye va­ra­cak ,bil­mi­yo­rum.

Bir başka so­ru­nu­muz ise, ağaç­lan­dır­ma amacı ile ,orman vas­fı­nı kay­bet­miş olan ara­zi­le­rin 49/50 yıl­lık ki­ra­la­ma­lar­la bazı şa­hıs­la­rın kul­la­nı­mı­na tah­sis edilmesi.​Bilinçli veya bi­linç­siz ola­rak, bil­has­sa :BA­DEM-ZEYTİN ye­tiş­tir­mek için ,MAKİLİK do­ku­nun or­ta­dan kal­dı­rı­la­rak  set­len­dir­me ya­pıl­ma­dan fidan dik­me­nin yan­lış­lı­ğı­nı, mev­cut top­ra­ğın akıp git­ti­ği­ni gör­mü­yor muyuz.? Bir diğer husus ise, böyle bir uy­gu­la­ma­da, Bal Arı­la­rı­nın yay­lım ala­nı­nı or­ta­dan kal­dır­mı­yor muyuz.? Yap­tı­ğı­mız ilaç­la­ma ile de, artık KUŞ po­pü­las­yo­nu­nu yok ettik. Buna el­bet­te sebze üre­ti­mi için kul­lan­dı­ğı­mız tarım ilaç­la­rı­nı da ek­le­me­li­yiz.
Yaban do­muz­la­rı­nın yeni di­ki­len fi­dan­la­ra ver­dik­le­ri zarar ayrı bir konu. İlçe Teş­ki­la­tı­nın du­yar­lı­lı­ğı ne­re­de acaba.?
Aynı teş­ki­la­tın, ge­çi­mi­ni ta­rım­dan kar­şı­la­yan va­tan­daş­la­rı­mı­za fark­lı (suya fazla ge­rek­si­nim duy­ma­yan), eko­no­mik ge­ti­ri­si olan bitki üre­ti­min­de ön­der­lik yap­ma­sı ge­rek­mez mi.? Yıl­lar­dır so­ru­yo­rum :Datçamıza en uygun üzüm cinsi ko­nu­sun­da öne­ri­niz nedir ACABA.?
Be­to­nun , bu kadar rant sağ­la­dı­ğı bu or­tam­da, ta­rı­mı dü­şün­me­nin ne ge­re­ği var di­yen­ler­de ala­cak el­bet­te.
Unut­ma­yı­nız, BETON YEN­MEZ İÇİLMEZ...
Sağ­lı­cak­la


Okunma Sayısı: 1564

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.