Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BÖ­LÜK PÖR­ÇÜK D A T Ç A (6

17 Aralık 2021, Cuma 11:55

Datça ağası Meh­met Ali , oğul­la­rı Fehmi ve Halil bey­ler..
Datça der­ya­sı­nın ta­ri­hi­ne dalıp ba­tar­ken di­li­miz ister is­te­mez Kur­tu­luş sa­va­şı yıl­la­rı­nın Dat­ça ­sına kaydı.. Çünkü eli­miz­de bu ko­nu­da Muğla'nın hiç bir ye­rin­de bu­lun­ma­yan "Datça Ku­vayi Mil­li­ye" bel­ge­le­ri var..
Datça ku­va­yi mil­li­ye bel­ge­le­ri­ne ba­lık­la­ma dal­ma­dan önce o yıl­la­rın Datça'sının eko­no­mik- sos­yal du­ru­mu­na ya­zı­lı kay­nak­lar­dan fay­da­la­na­rak şöyle bir göz at­mak­ta fayda var..
"...​Daha önce na­hi­ye mer­ke­zi olan Dadya ve çev­re­sin­de­ki on köyün 1890 lar­da­ki top­lam nü­fu­su 4894 kişi ci­va­rın­da­dır.
Böl­ge­de­ki Rum azın­lık 1'nci dünya sa­va­şı son­ra­sı azal­mış­tır. Böl­ge­nin İtal­yan­lar ta­ra­fın­dan işgal edil­me­si Yu­nan-İtal­yan , Yu­nan-Türk ça­tış­ma­la­rı ne­de­niy­le Yunan iş­bir­lik­çi­si yerli rum­lar Datça'dan kaç­mak zo­run­da kal­mış­lar­dır.."
"...​Kur­tu­luş sa­va­şı yıl­la­rın­da Na­zil­li Ku­vayi Mil­li­ye baş­ka­nı De­mir­ci Meh­met efe­nin emri ile Datça'daki gayrı Müs­lim nüfus muh­tar­lar ta­ra­fın­dan tes­pit edil­miş­tir..
Bu tes­pit­le­re göre Kız­lan kö­yün­de (63), Hı­zır­şah kö­yün­de (34) Dadya kö­yün­de (37) top­lam bu üç köyde 134 rum bu­lun­mak­ta­dır..​Diğer köy­ler­de­ki rum­lar tes­pit dı­şı­dır.."
"...Bölge eko­no­mi­si tarım ve hay­van­cı­lı­ğın ya­nın­da ada­lar­la ya­pı­lan ti­ca­re­te da­yan­mak­ta­dır.."(sü­recek)
Kay­nak­lar :
1-Dat­ça Ku­vayi Mil­li­ye bel­ge­le­ri
2-Ay­dın vi­la­yet sal­na­me­le­ri(yıl­lık­lar)
3-Dat­ça Ku­vayı Mil­li­ye­si - Ünal Tü­keş - Meh­met Çanlı


Okunma Sayısı: 421

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.