Muğla
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BÖLÜK -PÖR­ÇÜK- D A T Ç A ......BALIKAŞIRAN-KAYIKAŞIRAN (5)

17 Şubat 2022, Perşembe 16:22

Madem balık-aşıran, aklı-kaçıran denilen, Datça'mızın incisi bu güzel koyumuza burnumuzu soktuk..
   Seferberlik , (1'ci  dünya savaşı ) yıllarında, Adalı korsan rumların baskınlarında buralarda neler olup bitmiş .. büyüklerimizden duyduklarımızı, yazılı kaynaklardan da faydalanarak anlatmaya devam edelim bari..
    Emecik baskınında hedef tüm Datça yarımadasını bir uçtan bir uca yağmalamaktır. Aynı anda Han beleni- balıkaşıran taraflarına da çıkartma yapılması Marmaris'ten gelecek takviye askeri yardımları engellemek içindir..Çıkartmanın arka planında  İngiliz, İtalyan,Fransız  savaş gemileri vardır... Amaç biraz da psikolojik harptir. Yıldırma,dehşet saçma, panik yaratma, halkın moralini bozmadır. Bu çıkartma esnasında olan Emecik dağımıza olmuş, dağımızın güney yamaçları iki insanımızla birlikte cayır-cuyur yanmıştır.
 Savaş gemileri burada yangın çıkarıp panik yaratmak için gazlı bezlere sarılı bombalar atmışlardır. Bütün bunlar tüm detaylarıyla "Emecik baskını" yazı dizimizde anlatılmıştır,
Sağolsun. varolsun.. Sömbeki' den  küçük bir kayıkla gelen insaniyetli bir Rum papaz'ın önceden baskını  haber vermesi nedeniyle gerekli tedbirler önceden alınmıştır.
    Din büyüklerimiz müslümanlardan gayrısının Cehennemlik olduğunu söylüyorlarsa da .. Biz yinede ..bu rum papazın mekanı cennet olsun diyoruz..
  Rum Papaz'ın anlattıkları şöyledir..
"...İngilizler,İtalyanlar civar adalardan  bin kadar Rum gencini Sömbeki adasında topladı. Emecik güllük koyuna 18 Ağustosta baskın yapılacak. Emecik köyünden başlayarak bütün köylerdeki canlı hayvan, kıymetli eşya .. ne varsa talan edecekler. 15 gün her yeri yağmaladıktan sonra ,Palamutbüküne yanaşan savaş gemileriyle Datça'yı terk edecekler.
     “... Ben aslen Milas'ın Mandalyat köyündenim.(artık neresi ise).Türk müslüman düşmanı değilim. Onları severim. Savaşa karşıyım. Siz beni lütfen köyüme gönderin.. Başka bir şey istemem.."
    Allah bin kere razı olsun..Bu haber üzerine Emecik - Güllük koyu (Perili köşk) ve Balıkaşıran mıntıkasında gerekli tedbirler alınır. Buralara nöbetçiler bırakılır. Savaş gemilerinden açılacak top ateşine  ve baskıncılara karşı gerekli siperler kazılır. Özellikle Balıkaşıranda Marmaris' ten gelen askeri takviyelerle birlikte  yoğun tedbirler alınır..Siperlere nöbetçiler yerleştirilir. 
Not : Sıkılmadınızsa  devamı  var..
Kaynak :
1-Geçmişte yaşlılarla yapılan sohbetler.
2-Datçaya ait bildiklerim- M. Fethi Meltem.
3-Datça -Reşadiye Kuvayı Milliyesi -Ü. Türkeş ,M. Çanlı
4-Kurtuluş savaşında Muğla- Ünal Türke


Okunma Sayısı: 1479

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.