Muğla
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DAMDA DUR­MA­SIN

17 Ağustos 2023, Perşembe 11:29

Datça Mıza ait Et­nog­ra­fik ob­je­le­rin ko­run­ma­sı ve ge­rek­li ona­rım iş­lem­le­ri­nin ta­mam­la­na­rak ,gü­ven­li bir or­tam­da ser­gi­len­me­si­nin, ge­rek­li­li­ği­ni ve öne­mi­ni ,de­fa­lar­ca bu kö­şe­den yazar du­ru­rum. Bir ­kaç cılız ça­ba­nın dı­şın­da yıl­lar­dır bek­li­yo­rum.
Ki­şi­sel çaba ve öz­ve­ri ile or­ta­ya kon­muş olan Eski DATÇA ma­hal­le­mi­zin du­ru­mu or­ta­da. Ha­ta­la­rı/yan­lış­la­rı ve se­vap­la­rı ile artık orası, bir açık­ ha­va mü­ze­si ha­li­ne geldi. Ya­tı­rım­cı­la­rı­nın gücü ve so­rum­lu­lu­ğu­nu aşan kamu hiz­met­le­rin­de­ki ge­cik­me­ler, bir bık­kın­lık ya­rat­mış ol­sa­da, diğer iki ma­hal­le­mi­zin ço­o­o­ok önün­de bir yaşam alanı oluş­tu­rul­du .

Rah­met­li CAN YÜCEL'in ,öm­rü­nün son yıl­la­rı­nı bu­ra­da ge­çir­miş ol­ma­sı, bu ma­hal­le­nin bir çekim or­ta­mı ya­rat­mış ol­sa ­da, onun dı­şın­da da bazı mekan ve ob­je­ler ,hatta bazı port­re­ler, unu­tul­ma­ma­lı. Hemen ak­lı­ma gelen ;Mi­na­re­si son­ra­dan ek­le­nen Camii, Konak di­ye­bi­le­ce­ği­miz Alın­lık­lı evler (me­ga­ron tarzı) ,me­ka­na ismi nak­şe­dil­miş olan Men­gen­ler (yağ­ha­ne),gi­riş­te­ki Kazı evi-İlko­kul kar­şı­sın­da­ki ,Papaz Bah­çe­sin­de bu­lu­nun (ye­ren­de ka­la­bil­diy­se ) DOLAP KUYU, nefes alı­na­bi­len bu yamaç yer­leş­ke­mi­zin tipik yaşam ob­je­le­ri. Yılın her günü ,ya­ma­ca otur­tul­muş, nak­şe­dil­miş bu yaşam yer­leş­ke­si, karşı ya­ma­ca (Çanlı belen) inat­la, yer­le­şi­min doğa ile nasıl uyum­lu bir bi­çim­de ya­maç­la­rın ya­pı­la­bil­di­ği­nin tipik ör­ne­ği. Çan­lı­ be­len ör­ne­ği, doğa ile ya­pı­laş­ma­nın çe­liş­ti­ği, çir­kin­leş­ti­ği, hatta kat­le­dil­di­ği en tipik ör­ne­ği­dir. Buna Hı­zır­şah Ma­hal­le­mi­zin gi­ri­şin­de­ki ör­ne­ği ek­le­ye­bi­lir­si­niz.

Hı­zır­şah Kül­tür Mer­ke­zi bah­çe­si­nin, Ar­ke­olo­jik/Et­nog­ra­fik ob­je­le­rin ser­gi­len­di­ği bir alan ha­li­ne ge­ti­ri­le­rek, yerel bir mü­ze­ye dö­nüş­tü­rül­me­si­nin ilk adım­la­rı olsun di­ye­rek, gi­ri­şi­ne konan Yağ küpü (CERE) ilk adım ol­muş­tur in­şal­lah. Bu ko­nu­da Sev­gi­li Nuri KAYA kar­de­şi­mi­ze tek­rar te­şek­kür etmek is­te­rim.?Her Bi­ri­mi­zin ev­le­rin­de /hatta dam­la­rın­da bu­lu­nan çiçek sak­sı­sı­na dö­nüş­tür­dü­ğü­müz bu Ce­re­le­rin ,hatta diğer ob­je­le­rin, Dat­ça­mı­zın kül­tür ob­je­le­ri ol­du­ğu , bu ne­den­le he­pi­mi­ze ait ol­du­ğu­na ina­nı­yor­sak, tek elde top­la­na­rak ser­gi­len­me­si ge­rek­ti­ği­ne ina­nı­yo­rum.
Hı­zır­şah Ma­hal­le­miz­de bu­lu­nan, bi­ri­si­nin halen YALAK gö­re­vi­ni yap­tı­ğı iki LAHİT ile sağa sola sav­rul­muş ob­je­le­rin ob­je­ler­le bu me­kan­da ser­gi­len­me­sin­de engel olan engel olan nedir. Bi­ri­le­ri­nin üze­ri­ne va­zi­fe olsun artık.
Başta KENT KON­SEYİ MİZ olmak üzere, bu ko­nu­yu ses­len­di­recek /takip edecek olan­lar ol­ma­lı. İnsana say­gı­yı önem­se­yen , ge­rek­li­li­ği­ne ina­nan o sivil top­lum KU­RU­LUŞ­LA­RI­MIZ ,çevre ve can­lı­la­rın gös­ter­dik­le­ri du­yar­lı­lı­ğın bi­ra­zı­nı, bu ya­rı­ma­da­da ya­şa­mış­la­ra gös­ter­se­ler. !!!!!!!

Bu arada ha­tır­la­ma­dan ede­me­ye­ce­ğim, Re­şa­di­ye Ma­hal­le­miz­de her Ra­ma­zan­da İFTAR ın ha­ber­ci­si olan Ra­ma­zan To­pu­muz ne­re­ler­de ACABA....?????

Benim olsun ,bende kal­sın /Damda dur­sun ta­pu­su­nu artık bir kal­dı­rı­ve­re­lim gari.. Her­ke­sin des­tek ve yar­dı­mı­na ih­ti­yaç var.

YEREL TARİH GRU­BU­MU­ZUN geç­miş yıl­lar­da yak­tı­ğı ışık söndü, baş­lat­tı­ğı çaba bit­ti­ mi.?
SAĞ­LI­CAK­LA.....


Okunma Sayısı: 398

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.