s
Muğla
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

Datça Turizm Müdürü'nden Anılar (7)

30 Mayıs 2024, Perşembe 19:33
Datça Turizm Müdürü'nden Anılar (7)

Datça'da sezonun kısa oluşunu öğrenmiştim. Tanıtım çalışması yaparak, az sayıdaki ilgiyi artırmak  yatırımcıyı Datça'ya çekmek, 1,5-2 aylık sezonu uzatmak mümkün olabilirdi. Apart otellerin ve pansiyonların dışında,200 yataklı Öğretmenevi,600 yataklı Öğretmen Kampı sosyal tesis olarak sezonda dolduğunu, Turizm Bakanlığından belgeli tesis sayısı azdı. Ama  binlerce yazlık olarak kullanılan konut vardı.   Bodrum ve Marmaris'ten mavi turlarına çıkanların Datça yarımadasını dolaştıklarını, Çiftlik koyu, Datça Limanı, Hayt Bükü, Palamutbükü ve Knidos Örenyeri başta olmak üzere irili ufaklı  52 koya  sahip Datça'nın Yat Turizmi için çok önemli olduğunu öğrenmiştim.

Datça'nın, İstanbul'da 1997 Emitt fuarına, Datça Kaymakamlığı, Datça Belediyesi, turizmcileri temsilen zamanın Otelciler Derneği Datça Belediyesinin kiraladığı küçük bir stantla katılma kararı alınmıştı. Geçmişte Belediyenin hazırlattığı kalın broşürün maliyetinin fazla olacağı düşüncesiyle tek yaprak katlamalı bir broşür hazırlamak için çalışmalara başladık. Türkçe broşürde yer alacak metini Turizm Danışma Müdürlüğü olarak hazırladık, ama  İngilizce ve Almanca metinlerin bir İngiliz ve bir Almanın gözüyle Datça'nın anlatılmasının daha etkili olacağı düşündük. Datça'da yaşayan İngiliz Margaret Jacobs ve Alman Sabina Jarosch metinleri yazdılar. Sıra Datça'yı yansıtan fotoğrafların slaytlarını bulmaya gelmişti. Belediyenin broşüründeki slaytlar Denizli'de bir matbaada olduğunu öğrenince  Denizli'ye doğru gitmeye karar verdim.
Denizli'ye beraber gitmek için Serdar Uslu'yu ' Pamukkale'yi de görürüz' diyerek, razı edince  yola çıktık. Matbaada var olan slaytları seçmek, broşür için  Datça yarımadası haritasının kroki halinde çizimi çalışması sırasında, Pamukkale'yi unutmuştuk. Slayt seçimi ve Datça haritasının krokisinin hazırlanması bittiğinde, biz 2 Günlük matbaadaki çalışmayı bitirip Datça'ya dönüyorduk. Yolda,  Serdar, 'Pamukkale'yi de iyi gezdik' diyordu.

Datça Kaymakamlığı tarafından broşür bastırılınca, Kaymakam Hüseyin Ergi, Belediye Başkanı Mustafa Soytok ve Turizm Danışma Müdürü Adil Çulhaoğlu, İstanbul'a  Emitt 97 Turizm Fuarı için yola çıkıyorduk. Fuar çalışmalarına  katılmak üzere Otelciler Derneği Başkanının dışında, Seher Tour  sahibi Serdar Uslu ve Otel sahiplerinden gelenlerle ekibimiz güçlenmişti. Fuar boyunca her gün yaptığımız Datça'da tatil çekilişi için Fuar girişindeki gişelere bıraktığımız çekilişe katılma formunu Datça standındaki kutuya atmalarını istemiş, günün sonunda sahnede yaptığımız çekilişle şansılara ağırlamayı yapan otelin davet mektubunu veriyorduk.  Datça Standı 8 metrelik alan ile küçüktü, ama ekibiyle güçlüydü. Yaptığımız çalışmalar Fuar idaresince ' En iyi Çalışan Stant' plaketiyle ödüllendiriliyordu, fuarın bitimine saatler kala.
Basın kuruluşları ve sektör temsilcileri nezdinde yaptığımız çalışmalarda, medya mensuplarıyla tanışmış, bizlerle röportajlar yapılmış, basın mensuplarını Datça'yı tanımaları için Datça'ya davet etmiştik. Sabancı Holding tarafından fuara katılan turizmcilere verilen kokteylde merhum Sakıp Sabancı ile sohbet etme imkanı bulmuş, Datça'da yatırım yapmaya  davet ettiğimizde, unutulmaz aksanıyla, 'Ağam Datça uzak…Yolu da çok kötü diyorlar, çok virajlıymış..' şeklinde cevap verdiğini unutmuyorum.
Sezon başlamış, Datça kalabalıklaşmıştı. Kaymakam Hüseyin Ergi ile, bir akşam Club Datça'da kalan fuar sırasında davet ettiğimiz  gazetecilerle buluşmuştuk. Yemek sonrası dönüşte  bir araç bizi durdurmuş, 'Datça'ya geldik, her yer dolu yer bulamıyoruz' diyerek yardım istemişti.
(SÜRECEK)


Okunma Sayısı: 211

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.