Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET ; T R İ O P İ O N (4)

30 Mart 2023, Perşembe 17:44

Datça gir­da­bın­da kay­bo­lup git­miş, muaz­zam ve muh­te­şem bir me­de­ni­ye­tin iz­le­ri­ni sü­rü­yor, pusuk ve susuk ka­lın­tı­la­rı­nı hay­ran­lık­la te­ma­şa edi­yor­duk..
Emi­nim ki bu­ra­sı'(Fo­toğ­raf ) He­ro­dot , Thuky­di­des dahil bir­çok antik ya­za­rın ta­rih­çi­nin di­li­ne do­la­dı­ğı , Apol­lon için ayin­ler, tö­ren­ler, spor mü­sa­ba­ka­la­rı dü­zen­le­nen Tri­opi­on yer­le­şi­mi­ne ait A p o l l o n - t a p ı n a ğ ı y d ı ..
Hadi canım sende..?Bu ko­nu­da ahkam kes­mek senin gibi bir soy­ta­rı­ya mı kaldı.. ? di­ye­cek­si­niz..
M a a l e s e f - b a n a - k a l d ı ..
Bu ül­ke­nin seç­kin okul­lar­da oku­muş, ko­ca­man - ko­ca­man laf­lar eden, bü­yük- büyük, ciddi -cid­di tez­ler ha­zır­la­yan ama rahat kol­tu­ğun­dan kı­çı­nı kal­dır­ma­ya, et­ra­fı­nı kol­çan et­me­ye te­nez­zül et­me­yen bilim adam­la­rı, ar­ke­olog­la­rı mes­lek er­ba­bı var­ken..
Datça ya­rı­ma­da­sı­nın kal­bin­de ye­şer­miş, antik ve çağ­daş ya­ban­cı (!) ya­zar­la­rın dil­le­ri­ne do­la­dı­ğı ,hay­ran­lık­la an­lat­tı­ğı T r i o p i o n me­de­ni­ye­ti hak­kın­da ahkam kes­mek.. Ma­ale­sef ve ma­ale­sef ben hakir ve fakir soy­ta­rı­ya kaldı..
N e - k a d a r - h a z i n ...
Bu ül­ke­nin ve Datça'nın ye­tiş­tir­di­ği büyük büyük okul­lar­da oku­yan ka­sı­lıp duran ar­ke­olog­la­rı utan­sın­lar..
Ne demiş Ziya Paşa .. Ter­kib -i bend' inde..?
Yıl­dız ara­yıp gökte nice turfa mü­nec­cim .
Gaf­let ile gör­mez ku­yu­yu reh- gü­ze­rin­de..
Hadi daha fazla üze­ri­mi­ze çamur sıç­rat­ma­dan, ona buna çat­ma­dan, zülfü yare do­kun­ma­dan, sözü ve sazı M.Ö. 460-400 yıl­la­rın­da ya­şa­mış, tarih ilmi ko­nu­sun­da biraz akıl­cı ,kuş­ku­cu ve ger­çek­çi bir tutum ser­gi­le­yen Antik ta­rih­çi ve fi­lo­zof T h u k y d i d e s 'e bı­ra­ka­lım..
Ba­ka­lım 2500 yıl ön­ce­si­nin Dat­ça'­sı ve Tri­opi­on yer­le­şi­mi hak­kın­da neler yu­murt­lu­yor..
"....M.Ö.412 yı­lın­da Pers (iran) sat­ra­bı T i s s a p h e r m e s, Spar­ta­lı­lar­la iş­bir­li­ği ede­rek K n i d o s 'lu­la­rı  At­ti­ka - De­los kon­fe­de­ras­yo­nu ge­re­ğin­ce Atina'ya ve­ri­len iki ila beş ta­tent­lik * öden­ti­yi öde­me­me­ye ikna eder.."
"...?Bu sı­ra­lar­da Ar­şi­pel' de(Ege ) dev­ri­ye gezen Atina fi­lo­su K n i d o s 'a karşı hü­cu­ma geçer..
K n i d o s 'u ko­ru­mak için bek­le­yen ge­mi­ler­de M ı s ı r 'dan ge­lecek tahıl yüklü ge­mi­le­ri kar­şı­la­mak üzere T r i o p i o n (Pa­la­mut­bü­kü ci­va­rı) de­ni­len yere gi­der­ler"..(sü­recek)
* T a l e n t : He­le­nis­tik dönem para bi­ri­mi..?Altın veya gümüş para cinsi..
Not : Kay­nak­lar yazı di­zi­si so­nun­da bil­di­ri­le­cek­tir.?Kay­nak bulma ko­nu­sun­da bana son­suz yar­dım­la­rı do­ku­nan Datça aşığı Gök­çer Ka­ra­ağaç kar­de­şi­me hu­zu­ru­nuz­da te­şek­kü­rü borç bi­li­rim..?Sağol­sun.. Va­rol­sun..


Okunma Sayısı: 146

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.