Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET T R İ O P İ O N (9)

24 Nisan 2023, Pazartesi 17:29

Foto : Tri­opi­on' dan ge­ri­ye ka­lan­lar
Ta­ri­hi bo­yun­ca başta şid­det­li dep­rem­ler olmak üzere bir­çok doğal afet­le­re maruz kal­mış, , coğ­ra­fi ko­nu­mu iti­ba­riy­le in­san­lar ta­ra­fın­dan bunca talan edil­miş ,yağ­ma­lan­mış, tah­rip edil­miş bir uy­gar­lık­tan ge­ri­ye ka­lan­lar bile bir mu­ci­ze..
Antik kay­nak­lar­dan öğ­ren­di­ği­mi­ze göre Kni­dos M.Ö 340.lı yıl­lar­da Bur­gaz'dan Te­kir­de­ki şim­di­ki ye­ri­ne ta­şı­nı­yor.. Yine tüm antik kay­nak­lar ,T r i o p i o n uy­gar­lı­ğı­nın, Kni­dos­tan eski ol­du­ğu ko­nu­sun­da bir­le­şi­yor­lar..
Bu ko­nu­da öyle zen­gin an­tik-çağ­daş kay­nak­lar ve de­tay­lı bil­gi­ler var ki..
T r i o p i o n , antik ef­sa­ne­le­re bile konu olmuş... yeri gel­dik­çe bun­la­rı ak­tar­ma­ya devam ede­ce­ğiz..
Biz şim­di­lik , 60-70 yıl önce Dat­ça­mı­zı bir­çok de­fa­lar zi­ya­ret edip, Tri­opi­on me­de­ni­ye­ti hak­kın­da çok de­tay­lı bil­gi­ler veren Ge­or­ge E.?Bean'ı din­le­me­ye devam ede­lim..*
"...?Datça ya­rı­ma­da­sı üze­rin­de yal­nız­ca B e t ç e ya­kın­la­rın­da Apol­lon şen­lik­le­ri­nin dü­zen­len­me­si­ne el­ve­riş­li bir yer var.. Şen­lik­te ola­ğan at­le­tik ve müzik ya­rış­ma­la­rı dı­şın­da at ya­rış­la­rı da dü­zen­le­ni­yor­du..
Tekir Kni­dos'un­da­ki y e r - b i ç i m ko­şul­la­rı bir stad­yum yada hi­pod­rum ya­pıl­ma­sı­na uygun de­ğil­dir.."
"...?Buna kar­şın B e t ç e ' de geniş bir sulak alan (Pa­la­mut­bü­kü - ma­rin) ve daha önem­li­si ,bü­yük­çe bir antik ka­sa­ba­nın öreni, ha­ra­be­le­ri var.
K u m y e r kö­yü­nün yu­ka­rı­sın­da­ki sarp te­pe­nin üze­rin­de ,eski dönem sur­la­rıy­la ber­ki­til­miş bir a k r o p o l gö­rü­lür. Ak­ro­pol'un hemen gü­ne­yin­de de gür bir kay­nak göze çar­pı­yor..?Bu­ra­da ar­ka­ik ve Roma dö­nem­le­ri ara­sın­dan kalma çöm­lek par­ça­la­rı ve Ar­ka­ik Kni­dos ya­zı­la­rıy­la ya­zıl­mış bir y a z ı t or­ta­ya çı­ka­rıl­dı...?Bir başka ya­zıt­ta da A k s l e p i o s (Tıp tan­rı­sı) böl­ge­sin­den söz edi­lir.."
Elin ca­vu­ru an­la­tı­yor bun­la­rı..
Ne di­ye­lim..
S u - a k a r ../T ü r k - b a k a r .. (sü­recek)
*Kay­nak :
K a r i a - Ge­or­ge E. Bean..


Okunma Sayısı: 189

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.