Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET T R İ O P İ O N (son)

18 Mayıs 2023, Perşembe 15:54
DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET T R İ O P İ O N (son)

Foto : Triopion Limanı ve denizden çekilen setle karaya bağlanan Palamut bükü adası ve de son mohikanlarımızdan Triopionlu -Yaka köylü -ihtiyar delikanlımız Sosyalist memed (Canözü) amcamız.
İşi tadında ve zamanında bırakmak lazım.. Haddimizi aşarak bu topraklarda yeşermiş ve derin izler bırakmış T r i o p i o n medeniyeti hakkında dağarcığımızda biriktirdiklerimizi saydık, döktük..
T r i o p i on medeniyeti hakkında söylenecek elbette daha çok sözümüz var. Ama işi ehline, uzmanlarına bırakalım.. Bizimkisi laf olsun, torba dolsun kabilinden..
Uygarlıklar insanlığın ortak mirasıdır. dini, dili, milliyeti ırkı ,cinsi ,cibilliyeti yoktur.. Dünya küresi üzerinde yeşeren her uygarlık daha öncekilerin katmanları üzerine kurulmuştur.
Bu nedenle hiçbir ayırım yapmaksızın bu topraklar üzerinde yeşermiş tüm uygarlıkları ve bunların kalıntılarını sahiplenmemiz lazım.,.
Ne mutlu bize ki... Dünya gezegenine damgasını vurmuş , hatta insanlık alemine şekil , şemal vermiş medeniyetlerin katmanları üzerinde yaşıyoruz..
İslamiyet'in Tanrı evi camilerimizin minarelerinin baş mimarı Datçalı S o s t r a t u s 'tur. Kutsal kentimiz M ek k e 'deki camilerin minareleri dahi Datçalı S o s t r a t u s 'un baş mimarı olduğu İ s k e n d e r i y e fenerinden esinlenerek inşa edilmiştir..
Camilerimizin ortasından kesilip ,ikiye bölünmüş sovandan esinlenerek inşa edilen kubbeleri de bu topraklar üzerinde yeşermiş daha önceki uygarlıkların ürünüdür..
Ve bu gerçek İslamiyet'i asla alçaltmaz.. Bilakis yüceltir...
Ne mutlu biz Datçalılara ki...
Limandaki camimizin minaresi de Datçalı Sostratus' un baş mimarı olduğu İskenderiye feneri benzeridir..
Ne mutlu biz Datçalılara ki..
Hastalığı değil, hastayı, insanı esas alarak tedavi yöntemini benimseyen ve bugün en iyi tedavi yöntemi olarak kabul gören Knidos tıp ekolünün temelleri bu topraklar üzerinde atılmıştır. 
Ne mutlu biz Datçalılara ki..
Uzaya, bu gün dahi sırrına erişemediğimiz sonsuzluk alemine gözlerini çeviren atalarımız en önemli uzay gözlem evini binlerce yıl önce Knidos'ta inşa etmişlerdir..
Ne mutlu biz Datçalılara ki..
Dünyayı kendisine hayran bırakan ,insanlığın görmek için yığınlar halinde bu topraklara akın ettiği K n i d o s A f r o d i t i ,Datçalıdır.. Hatta bu nedenle "turizmin ilk temelleri bu topraklar üzerinde atılmıştır." dahi denilebilir..
Bu mutluluk ve övünç kaynaklarımızı uzata uzata bitiremeyiz..
Hiç gocunmadan...Üzülerek itiraf edelim ki..
Tarihsel, geleneksel , doğal, kültürel değerlerimizi acımasızca yok etme yarışına girmiş bulunmaktayız..
Yerine yenilerini koyamıyoruz..
Doğunun orta çağ bağnazlığı ile Batının dünyayı yok etmek yarışında olan teknolojik medeniyeti arasında sıkışıp kaldık...
Ne diyelim..
H e r - k o y u n ..
k e n d i - b a c a ğ ı n d a n - a s ı l ı r .(son)
09-04-2023-Y.Ziya Özalp
Not : Gelecek sefere resimde görülen, Triopion medeniyetinin ayrılmaz bir parçası olan Palamut bükü(Baba) adasının uzunca öyküsünü ballandıra ballandıra anlatacağım.. Bekleyin...


Okunma Sayısı: 164

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.