Muğla
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DERT­SE SA­NA - DERTTİR BANA

24 Ağustos 2023, Perşembe 18:07


Yıl­lar­dır bu kö­şe­den yazar du­ru­rum. Bir ko­nu­ya an­ga­je ol­ma­dan, bi­ri­le­ri­ne diyet bor­cu­mun­da ol­ma­ma­sı ne­de­ni ile ak­lı­ma gelen pek çok ko­nu­da görüş , dü­şün­ce ve öne­ri­le­ri­mi, bazen abuk sa­buk­ça­ da olsa yazar du­ru­rum. Beni din­le­mek ve oku­mak zah­me­tin­de bu­lu­nan her­ke­se te­şek­kür ede­rim. Ga­ze­te sa­hip­le­ri­nin ve sev­gi­li edi­tö­rü­mü­zün hoş­gö­rü­lü tavır ve dav­ra­nış­la­rı­na da te­şek­kür et­me­yi bir borç bi­li­rim.

Bu se­ne­nin en sıcak gün­le­ri­ni ya­şı­yo­ruz. Su tü­ke­ti­mi­nin en fazla ol­du­ğu bu ay­lar­da, son gün­ler­de buna su sı­kın­tı­sı­ da ek­le­nin­ce, buna du­yar­sız kal­mak müm­kün mü.?
İnter­net­te de­di­ko­du yap­mak­tan ken­di­mi­zi so­yut­la­yıp, bu ko­nu­da ül­ke­miz­de ne olu­yor der­se­niz;

Elin bilim adamı: Ha­va­da­ki nemi, gü­neş­ten elde et­ti­ği elekt­rik ener­ji­si ile bağ­lan­tı­sı­nı ku­ra­rak, ha­va­dan içme su­yu­nu üret­miş. Çıkan ener­ji ile ISI POM­PA­SI ça­lış­tı­ra­rak, me­kan­la­rın so­ğu­tul­ma­sı­nı ve ısı­tıl­ma­sı­nı hal­let­miş. Isı pom­pa­sı­nın ener­ji­si­ni top­rak ısı­sın­dan sağ­la­ma yo­lu­nu bul­muş. Ha­va­dan elde et­ti­ği su ile, ağaç ve sera su­la­ma yön­te­mi­ni de­ni­yor. Bu ko­nu­da­ da epey me­sa­fe al­mış­lar.
Gü­neş­ten ve Rüz­gar­dan elekt­rik üret­me­nin artık uç nok­ta­la­rın­da. Pet­ro­le ve Doğal gaza bu kadar ba­ğım­lı ol­ma­nın ce­re­me­si­ni çe­ki­yo­ruz. Pek çok Av­ru­pa ül­ke­sin­de artık doğal gazla ça­lı­şan KOMBİ den vaz­geç­ti. Üzü­le­rek ifade ede­yim ül­ke­miz halen bu ürü­nün pa­za­rı. Isıt­ma­da Isı pom­pa­sı artık gün­dem­le­ri­nin ko­nu­su olmuş.

Ak­lı­mı­zı ça­lış­tı­rır­sak, Datça'nın coğ­ra­fi ko­nu­mu ; elekt­rik üre­ti­min­de kendi ken­di­ne ye­te­bi­lecek bir ko­num­da. Hatta buna su so­ru­nu­nu da ek­le­ye­bi­lir­si­niz. Sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı­nın da katkı des­tek ve ka­tı­lım­la­rı ile, yerel oluş­tu­ru­la­cak bir ARGE grubu, buna kulak ve­recek bir Yerel Yö­ne­tim ilçe so­run­la­rı­nın çö­zü­mün­de epey me­sa­fe ala­bi­lir. YE­TERKİ İMAR RAN­TI­NIN ESİRİ OL­MA­SIN...

Pek ço­ğu­nu­zun söy­le­di­ği­ni (sana ne de­di­ği­ni) duyar gi­bi­yim. Datça Mızın ve ül­ke­min derdi dert­tir bana. Bir ki­şi­yi bile ya­nım­da ola­bi­lir­se, sesim daha uzak yer­le­re ula­şa­bi­lir. Yıl­lar önce su ko­nu­su­nu gün­de­me ge­tir­di­ği de, ona öyle der­ler­di. Sonuç or­ta­da...

Çok geç ol­ma­dan , bazı şey­le­rin üze­ri­ni­ze va­zi­fe ol­du­ğu­nu LUT­FEN ,,,
Sağ­lı­cak­la..


Okunma Sayısı: 518

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.