Muğla
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DOK­SAN YIL DİLE KOLAY

03 Kasım 2022, Perşembe 17:43

Bu gün siz­le­re Dat­ça­'mı­zı yaz­ma­ya ça­lı­şa­ca­ğım. Ne­re­den çıktı bu konu de­me­yi­niz.

Datça ne zaman ilçe ol­muş­tur diye hiç dü­şün­dü­nüz mü? Yani kı­sa­ca il­çe­mi­zin doğum günü ne za­man­dır der­se­niz, 04.12.1933 ta­rih­li Ba­kan­lar Ku­ru­lu Ka­ra­rı (Baş Ve­ka­let Ka­rar­na­me­si) ne ulaş­ma­nız ge­rek­li. Dile kolay ,Rah­met­li Ata­türk Cum­hur­baş­ka­nı , Baş­ba­kan İsmet İnönü ve diğer Ba­kan­la­rın im­za­la­rı­nın bu­lun­du­ğu bir Ka­rar­na­me ile DATÇA ismi ile taç­lan­dı­rıl­mış olan il­çe­miz 04.12.2022 ta­ri­hin­de 89 yı­lı­nı dol­du­rup 90'cı yı­lı­na gi­recek. Dile kolay öm­rü­müz ye­ter­se 10 yıl sonra yü­zün­cü yı­lı­na gi­recek bir ilçe .Be­le­di­ye teş­ki­la­tı­nın hangi ta­rih­ten iti­ba­ren hiz­met ver­me­ye baş­la­dı­ğı­nı bil­mi­yo­rum. İlçe­miz­de doğ­muş dok­san ya­şın­da kaç kişi var acaba. En­te­re­san de­ğil­ mi, kim­ler geldi, kim­ler geçti. Bu arada ikin­ci dünya sa­va­şın­da bom­ba­la­nan bir ilçe. (Bu ko­nu­da­ki bilgi ve bel­ge­ler Sev­gi­li dos­tum Av. Yusuf Ziya ÖZALP' de) Bölük pör­çük de olsa, bu sü­re­nin anı­la­rı ka­yıt­la­ra geçti.

İlçe mer­ke­zi­nin Re­şa­di­ye Ma­hal­le­miz­de 1950'li yıl­la­ra kadar bu­lun­muş ol­ma­sı­nın iz­le­ri­ni halen göz­lem­li­yo­ruz. Bir küs­kün­lük kır­gın­lık var gibi sanki. Bu
durum, son yıl­lar­da biraz de­ğiş­me­ye baş­la­mış ise de bu sanki il­çe­mi­zin bir va­ro­şu gibi. İskele ma­hal­le­si­ne ta­şın­mış olan bazı kamu bi­rim­le­ri­nin bu ma­hal­le­mi­ze ta­şın­ma­sı ha­lin­de, bu­ra­sı can­la­na­bi­lir belki.​Zaten bu ya­pı­laş­ma çıl­gın­lı­ğı­nın devam et­me­si ha­lin­de, her üç ma­hal­le bir­leş­me ha­lin­de.

Ben ,ül­ke­miz­de pek çok yer­le­şim ye­ri­nin bir özel gü­nü­nün bu­lun­du­ğu dü­şün­ce­si ile, bu ta­ri­hin ( 04.12.1933) anma günü ola­rak ha­tır­lan­ma­sı­nı çe­şit­li za­man­lar­da yaz­dım söy­le­dim. Hatta Be­le­di­ye Baş­kan­la­rı­nın ha­yat­ta olan­la­rı­nın da ka­tı­la­bi­le­ce­ği bir top­lan­tı dü­zen­len­me­si­nin, ha­yat­ta ol­ma­yan­la­rı­nın en yakın va­ris­le­rin­de iş­ti­rak­le­ri­nin sağ­lan­ma­sı­nın bir vefa ör­ne­ği ola­bi­le­ce­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum. Bu ko­nu­ya Baş­kan Sayın Gür­sel Uçar' ın sıcak ba­ka­ca­ğı­nı ümit edi­yo­rum. Bu ta­ri­hin kış mev­si­mi­ne denk gel­me­si se­be­bi ile bir AĞAÇ­LAN­DIR­MA BAY­RA­MI şek­lin­de zen­gin­leş­ti­ril­me­si GÜZEL OLMAZ MI? Böyle bir et­kin­li­ğin yanan or­man­la­rı­mı­zın tek­rar ka­za­nıl­ma­sı­na ve­si­le ol­maz ­mı.?

Güzel Dat­ça­'mı­zın so­rum­suz ko­nuk­la­rı ola­rak he­pi­ni­ze ses­le­ni­yo­rum: Yanan or­man­lar, açı­lan ma­ki­lik ara­zi­ler BAL ARI­LA­RI­NIN doğal bes­len­me alan­la­rı . Buna son yıl­lar­da BETON DİKME sev­da­mı­zı da ek­ler­sek, sanki tüm Dat­ça­'mı­zın ta­pu­su bizim. Diğer can­lı­la­ra yaşam hakkı yok, her­  şey bizim olsun. Bu do­yum­suz­luk ne­re­ye kadar.

LÜT­FEN:
Bu yıl bari il­çe­mi­zin orman alan­la­rı­nın ge­niş­le­me­si­ne somut gay­ret ve­re­lim. Hani ne­re­de­si­niz Dat­ça­'mı­zın se­ven­le­ri , güç bir­lik­ci­le­ri, so­rum­lu­la­rı.
Sağ­lı­cak­la...


Okunma Sayısı: 482

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.