Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

İNANÇ YER­LERİ

14 Aralık 2020, Pazartesi 16:21

Ül­ke­mi­zin pek çok ye­rin­de ol­du­ğu gibi, yarım ada­mı­zın bazı yer­le­rin­de ,inanç­la­rı­mız­la iliş­ki­len­di­ri­len ve çok eski yıl­la­ra da­ya­nan dav­ra­nış­la­rın bu­lun­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz.
Şim­di­ki İslami an­la­yı­şı­mız­la pek bağ­daş­ma­yan ancak, biz­ler­den ön­ce­ki ku­şak­la­rın ya­şat­tık­la­rı ,yerel veya taa Orta As­ya­ ya kadar uza­nan bu inanç mer­kez­le­ri­nin /yer­le­ri­nin yer­le­rin­de yel­ler esi­yor.
Her kö­yü­mü­zün/yer­le­şim ye­ri­mi­zin yıl­lar­ca ya­şat­tı­ğı bu yer­ler için üre­til­miş pek ­çok hi­ka­ye­yi pek ­ço­ğu­muz duy­mu­şuz­dur.
HACET EVİ;
 Hı­zır­şah kö­yü­nün ku­rul­du­ğu ya­ma­cın en yük­sek ye­rin­de ,son yıl­lar­da da epey po­pü­ler olan bu ben­ze­ri yere ben­ze­yen TAŞ/Kaya yı­ğı­nı­na ,do­ğa­nın ya­nın­da insan eli­nin ­de do­kun­du­ğu belli. Ben­zer an­la­yı­şın halen MOĞOLİSTAN­DA ; 
Ya­şa­tıl­dı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Yer­le­şim ye­ri­ne biraz uzak ol­ma­sı, onu biz in­san­la­rın hış­mın­dan kur­tar­mış. Dilek ve te­men­ni­le­rin zik­re­dil­di­ği bu yerde ,kısa bir süre uy­ku­ya dal­dı­ğın­da in­sa­nın ,rü­ya­sın­da konu hak­kın­da bilgi al­dı­ğı­na ina­nı­lır. Ha­len­de buna ina­nan­la­rın ,bu­ra­sı­nı zi­ya­ret et­tik­le­ri­ni gö­rü­yo­ruz.
YAĞ TAŞI:
Zey­tin ve ya­ğı­nın be­re­ket­li ol­ma­sı için zi­ya­ret edi­len ,üze­ri­ne bir mik­tar zey­tin­ya­ğı dö­kü­le­rek di­lek­te bu­lu­nu­lan yer, Baba yanı mev­ki­in­den İskele ma­hal­le­mi­ze gi­di­len pa­ti­ka yol ke­na­rın­da ,de­lik­li bir Falez ta­şın­dan iba­ret­ti. Çok da büyük ol­ma­yan bu kaya üze­ri­ne Rah­met­li Ana­mın­ da yağ dök­tü­ğü­nü du­yar­dım. Şimdi açı­lan yol haf­ri­ya­tı­nın al­tın­da ne­re­le­re sav­rul­du­ğu­nu bilen var mı acaba.!
TAŞ ATA­CAK:/ÇİÇEK SO­KA­CAK
Kargı de­re­si mev­ki­in­de ,her iki­si ­de dilek ve te­men­ni­le­rin ger­çek­leş­me­si için küçük taş­la­rın atıl­dı­ğı ,yine de­lik­li taş/kaya olan yere top­la­nan çi­çek­le­rin kon­du­ğu yer­ler, artık birer anı ola­rak kaldı bel­le­ği­miz­de. Kim ­bi­lir hangi dilek ve te­men­ni­ler zik­re­dil­di.​Biz­ler­den ön­ce­ki ku­şak­la­rın ,ya­şa­dık­la­rı yıl­lar­da acaba.?
HI­ZIR­ŞAH CAMİ
Halen bel­le­ğim­de, Rah­met­li Amcam Ali KOLCU (Ali Çavuş) un yö­ne­ti­min­de ger­çek­leş­ti­ri­len yağ­mur du­ala­rı­nın okun­du­ğu bu Cami, aynı za­man­da dilek Cami si ola­rak ­da anı­lır­dı. Asker uğur­la­ma ve dö­nüş­ler­de, şükür na­maz­la­rı­nın kı­lın­dı­ğı bu yer, ya­pı­lan res­to­ras­yon­la kay­bo­lup git­mek­ten kur­tul­du.​Bu me­kan­da bir CUMA na­ma­zı­nın eda edil­me­si­nin ,ina­nan bi­ri­si­ne ver­di­ği hazzı ,başka bir yerde ya­şa­ya­maz­sı­nız der­ler.
Tüm ola­rak ev­le­ri­mi­ze ka­pan­dı­ğı­mız bu Pazar gü­nün­de ,(13.12.2020) her­ke­se sağ­lık­lı bir yaşam di­le­rim


Okunma Sayısı: 2619

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.