Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KAYIT VE BELGELERDE DATÇA.. YAKA KÖYLÜ YORGİ'nin KATIRI (3)

29 Eylül 2023, Cuma 13:17
KAYIT VE BELGELERDE DATÇA.. YAKA KÖYLÜ YORGİ'nin KATIRI (3)

Fotoğraf: Yorgi'nin katırının Datçalı torunlarından biri..(temsili)   
  Mahkeme kayıtlarının aslına sadık kalarak Yorgi'nin katırının başına gelenleri izlemeye devam edelim.  
      “....Esterimi(katırımı) Dadya  karyesi sakinlerinden merkum Molla mehmed yedinde bulmamla  her takdiri talep eyledim ise de vermekten imtina eylediğinden...”
 Yorgi  katırını  Eski Datça mahallesinden  Molla Mehmed elinde olduğunu öğreniyor ve  geri istiyor...
  Molla mehmed  katırı iade etmiyor...Bakalım  ne diyor..
“...Molla Mehmed cevabında ester'in (katırın) her kimin malı olduğunu bilmediğini, Dadya müdürü (nahiye müdürü) tarafından ve Belediye marifetiyle bi'l müzayede  sim-mecidi  on dokuz kuruş hesabıyla  bin üç yüz  sümünü merfu ve makbuz ve iştira ve kabz ve kabul edip  şer' an  malım mülkümdür..”
 Uzun lafın kısası.. Molla Memed  bu katırı   Datça Nahiye müdürünün   Datça belediyesi kanalıyla düzenlediği açık arttırmadan  bin üç yüz kuruşa satın aldığını  söylüyor ve satın aldığına dair evrakları  makbuzları  mahkemeye sunuyor..
Yine mahkeme kayıtlarından olayın ayrıntılarını izlemeye devam edelim..Yorgi' nin tanık listesini görelim..Hepsi de karpatos adası  Aratos  köyünden..
“....Müdde-i merkumdan (davacı Yorgiden) talik iddiasına  mutabık  beyyine talep olundukta Karput ceziresinde(Karpatos adasında ) Aratos kariyesi muhtarı (Aratos köyü muhtarı)  Anasto veledi(oğlu) Kosbatus, Harlabitos veledi Anrire, Yorki veledi kaim  (evlatlık) Yatos - namun... Aratos karyesi sakinlerinden  teb'a -ı  devlet-i aliyenin Rum milletinden Yorki  Kovaridis veledi  N a k o s a  ve Vasil kovaris veledi Estamadi   li-ecli'ş şehade  meclis-i şer'de  hazıran olulp,  münferiden  istişhad olunduklarında...”
  Özet yayın yapalım... Karpatos adası  Aratos köyünde oturan  yukarıda adı geçen şahıslar  şahit olarak gösteriliyorlar ve mahkeme günü  mahkeme heyeti önünde hazır vaziyetteler.. Yemin ettirilerek tek tek  heyet huzuruna çıkartılıyorlar, olay hakkında bilgi ve görgülerine  başvuruluyor..
    Bakalım daha neler neler oluyor..?  Mahkeme kimi haklı buluyor..
Not : Bu mahkeme kaydından 1905 yılında Marmaris'in Dadya nahiyesinde  bir Belediye teşkilatının bulunduğunu öğreniyoruz...(sürecek)
*Kaynak: Marmaris Şer'iye sicil defteri 1321 (1905) tarih, Orijinal sayfa no :251, 
numara  :46 sayılı dava dosyası..


Okunma Sayısı: 970

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.