Muğla
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KENT BEL­LEĞİ

25 Nisan 2024, Perşembe 16:19

İlçe­mi­zin ta­ri­hi ko­nu­sun­da ,antik dö­nem­den iti­ba­ren , çe­şit­li ka­yıt­la­ra rast­lı­yo­ruz. Coğ­ra­fi ko­nu­mu iti­ba­ri ile, pek çok kav­min uğrak veya geçiş nok­ta­sı olmuş, yer­le­şip ka­lan­lar ol­du­ğu gibi, Ak­de­niz hav­za­sın­da bil­has­sa antik dö­nem­de ko­lo­ni kur­ma­ya kadar varan ge­niş­le­me­nin var­lı­ğı­nı bi­li­yo­ruz.
Bazı kay­nak­lar­ca Deniz ka­vim­le­ri diye anı­lan DOR ların MÖ 1200 yıl­la­rın­dan iti­ba­ren Karia böl­ge­si do­la­yı­sı ile Datça ya­rı­ma­da­sın­da yoğun ola­rak ya­şa­dık­la­rı­nı, Ku­zey­de İONYA dan fark­lı ola­rak kur­duk­la­rı şehir dev­let­le­ri­ni bir çatı al­tın­da bir­leş­ti­re­rek önce altı son­ra­da beş şehir bir­li­ği­nin mer­ke­zi ol­ma­yı KNİDOS şehri be­cer­miş­tir. Antik Kni­dos şeh­ri­nin MÖ 4.5. YY da ya­rı­ma­da­nın batı ucuna ta­şın­ma­sı ile ge­li­şen deniz ti­ca­re­ti­nin ni­met­le­rin­den de ya­rar­la­na­rak zen­gin­leş­miş, tıp ve de­niz­ci­lik ala­nın­da tüm Ak­de­ni­z'e namı ya­yıl­mış­tır.

Kni­dos ta­ri­hi­ni ko­nu­nun uz­man­la­rı­na bı­ra­ka­rak gü­nü­mü­ze dö­ne­lim.

Ana­do­lu ve Truva ko­nu­sun­da çe­şit­li te­ori­ler or­ta­ya atıl­mış ve atıl­ma­ya devam edi­yor­sa­da, biz Türk­ler orak Datça Mızda hangi ta­rih­ten iti­ba­ren gö­rül­me­ye baş­lan­dı acaba?  Do­ğu­dan ba­tı­ya doğru akan insan se­li­nin MS bin yı­lın­dan iti­ba­ren yo­ğun­laş­tı­ğı­nı, gelen OĞUZ boy­la­rın­dan İsken­de­roğ­lu Yö­rük­le­ri­nin bil­has­sa YİVA bo­yu­nun, Ana­do­lu bir­lik ve ha­ki­mi­ye­ti­nin tesis edil­me­sin­den iti­ba­ren bir plan da­hi­lin­de Dat­ça­mı­za da yer­leş­ti­ril­di­ği­ni öğ­re­ni­yo­ruz. (Prof. Y. Ha­la­çoğ­lu)
Bir diğer kanal ise, deniz ula­şı­mı­nın tek yol ol­du­ğu Dat­ça­mı­zı Os­man­lı dö­ne­min­de pek çok Ak­de­ni­z'e kıyı olan ül­ke­ler­den ça­lış­tı­rıl­mak üzere ge­ti­ri­len­le­rin oluş­tur­du­ğu bir mo­za­ik olduk çık­tık. Yerel halk­la olan kay­naş­ma ,apay­rı bir araş­tır­ma ko­nu­su ol­ma­lı.
Cum­hu­ri­yet dö­ne­min­de Der­sim kal­kış­ma­sı so­nun­da zo­run­lu iskan uy­gu­la­ma­sın­dan ne­ti­ce alı­na­bil­di­ği söy­le­ne­mez.

Gü­nü­müz­de ise, Ana­do­lu­ mu­zun her yö­re­sin­den gelen va­tan­daş­la­rı­mı­zın ya­rı­nı­nı ya­şa­mak için ter­cih et­ti­ği ,ba­zı­la­rı­nın ise, ha­ya­tı­nı ka­zan­dı­ğı bir KENT olduk çık­tık.

İşte tüm bu ger­çek­lik için­de KENT Kon­se­yi­miz­de oluş­tu­ru­la­cak bir ça­lış­ma ku­ru­lu­nun ,Kent bel­le­ği­nin kayda ge­çi­ril­me­si iyi ol­maz ­mı ? Bu ko­nu­da Sev­gi­li Dos­tum Av.?Yusuf Ziya ÖZALP ve Araş­tır­ma­cı Gök­çer Ka­ra­ağaç' ın ça­lış­ma­la­rı ve ya­yın­la­rı ol­duk­ça ilgi çe­ki­ci. Öne­ri­rim.
Ka­mu­nun bu araş­tır­ma ve ça­lış­ma­la­ra des­tek ola­rak bir KENT ar­şi­vi­nin oluş­tu­rul­ma­sı geç­mi­şi­mi­ze bir say­gı­nın ge­re­ği de­ğil­ mi.?
Unut­ma­yı­nız, DATÇA İlçe­miz bu isim adı al­tın­da 1933 yı­lın­dan iti­ba­ren kayda alın­ma­yan baş­lan­dı.

Elin adamı ta­ri­hi se­nar­yo ya­za­rak ya­şat­ma­ya -ka­zan­ma­ya ça­lı­şır­ken biz­ler eli­mi­zin al­tın­da­ki te­pi­yo­ruz,
Kni­dos ka­zı­sı ha­fi­ri sev­gi­li dos­tu­muz Prof.?Dr. Er­te­kin Dok­sa­nal­tı ve Sev­gi­li Prof. Numan TUNA hadi ba­ka­lım siz­le­ri­ de gö­re­lim.
Ömür kısa yo­lu­muz uzun. Sev­gi­li Ağa­be­yi­miz Nİhat AK­KA­RA­CA yı rah­met ve öz­lem­le anı­yo­rum.    SAĞ­LI­CAK­LA...


Okunma Sayısı: 62

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.