Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

PA­LA­MUT BÜKÜ ADA­SI­NIN ÖY­KÜ­SÜ (11)

22 Haziran 2023, Perşembe 17:09


Yahu... Şu bizim Ev­li­ya Çe­le­bi­mi­zin Girit sa­va­şı (1655-1670) es­na­sın­da ,Dat­ça-Bet­çe açık­la­rın­da ce­re­yan eden Os­man­lı- kor­san ka­pış­ma­sı­nı an­la­tı­mı çok ho­şu­ma gitti..
Mü­sa­ade edin de.. Ada­mı­zı ba­ha­ne ede­rek bu ka­pış­ma­nın so­nu­nu ge­ti­re­lim.. Çok yaman bu Ev­li­ya çe­le­bi­miz.. El al­tın­dan ne ga­ni­met­ler ka­pı­yor .. ne ga­ni­met­ler...
Vayyy... Uya­nık vayyy..
En son, iki küf­far kan­yo­nu­nu ele ge­çi­re­rek ,Dadya kı­yı­la­rı­nı ta­ki­ben kom­şu­muz S ö m b e k i ada­sı­na sı­ğın­mış­lar­dı..
Hadi artık Ev­li­ya çe­le­bi­miz an­lat­sın ...(Se­ya­hat­na­me Cilt :8)
"...Küf­fa­rın altı ge­mi­si bizi top­la­ya top­la­ya .. Al­la­ha şükür. S ö m b e k i li­ma­nı­na gir­dik.?Sec­de­ye ka­pa­nıp bir ağız­dan g ü l b a n k * çek­tik. Bir­bi­ri­miz­le öpüş­tük. İki Os­man­lı şay­ka­sı­nın(savaş ge­mi­si) y e t m i ş şe­hi­di­nin na­ma­zı­nı kıl­dık. Düş­man ge­mi­le­ri kaç­tı­lar..
"... Bu sı­ra­da kafir kan­yon­la­rı­nın bi­rin­den bir ateş fış­kır­dı. Bizim bir yiğit kafir kan­yo­nu­na ga­ni­me­te girip ,biz ora­dan ay­rı­lın­ca an­bar­da kal­mış, kafir ge­mi­si­ni ateşe ver­miş. Diğer altı küf­far kan­yo­nu S ö m b e k i ada­sı­na yakın ge­le­rek ,beyaz bay­rak çekip "Kap­ta­nı­mı­zı bize verin, On bin kuruş ve­re­lim kra­lı­mı­zın ak­ra­ba­sı­dır " de­di­ler..?Der­hal red­det­tik.? Bir yay­lım top ateşi edip ce­hen­ne­me git­ti­ler.."
"...?Er­te­si sabah gaza mal­la­rı ga­zi­ler ara­sın­da kar­deş gibi tak­sim olun­du..?Bizim fır­ke­te­miz­de olan yet­miş ba­ha­dı­rı­mı­za 25 yol­cu­ya ve ben ha­ki­re beş g u l a m ve yüzer sulye riyal kuruş ver­di­ler.
Ve bizim fır­ke­te­ye üç adet frenk de­li­kan­lı­sı g u l a m ver­di­ler
Ama.. Ben ha­ki­re e l - a l t ı n d a n ,elli altın, iki saat, bir altın kadeh ver­di­ler (sü­recek)
*Gül­bank çek­mek : Es­ki­den hep bir ağız­dan ve ma­kam­la ya­pı­lan dua, alkış ...
K a y n a k :
S e y a h a t n a m e ,Cilt ;8
Ev­li­ya Çe­le­bi..


Okunma Sayısı: 452

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.