Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

PA­LA­MUT BÜKÜ ADA­SI­NIN ÖY­KÜ­SÜ (3)

08 Haziran 2023, Perşembe 17:26
PA­LA­MUT BÜKÜ ADA­SI­NIN ÖY­KÜ­SÜ (3)

Pa­la­mut bükü ada­sı­nın öy­kü­sü­nü an­la­tır­ken bi­raz­da ya­şa­dı­ğı­mız bu mu­ci­ze­vi gü­zel­lik­le­re özel­lik­le­re sahip Datça ya­rı­ma­da­sı ile il­gi­li dekor bil­gi­ler de ve­re­lim..
Lüt­fen bil­giç­lik, ego tat­mi­ni falan gibi al­gı­lan­ma­sın..?Ru­hu­muz, ego­muz ve kar­nı­mız ço­cuk­luk­tan tok..
Hep merak et­mi­şim­dir..? Araştır­dı­ğım Ta­ri­hi kayıt ve bel­ge­ler­de bu ada­mı­zın adı acaba niçin "B a b a -a d a s ı ola­rak ge­çi­yor..?
Ne­de­ni belli.. Ha­ri­ta­ya bir göz atın, an­lar­sı­nız.
Daha ön­ce­ki ha­ri­ta­lar­da ada­nın adı "B a r b a - N i k o l a " bu ha­ri­ta­da "B a b a -N i k o l o " ola­rak ge­çi­yor. Zaman içeri­sin­de olmuş sana "B a b a - a d a s ı "..
Aynen Eski Datça ma­hal­le­sin­de­ki "Baba yanı " mev­kii gibi. Ora­nın geç­miş­te­ki adı da "B a r b a - Y a n n i s "
Aman bu yaz­dık­la­rı­mız helen hay­ran­lı­ğı, Batı ezik­li­ği ola­rak falan al­gı­lan­ma­sın..
Hiç in­ka­ra yel­ten­me­ye­lim.. Geç­miş­te bu­ra­lar­da Rum­lar­la Türk­ler iç içe, koyun ko­yu­na, kucak ku­ca­ğa ya­şa­mış­lar..
Kaldı ki.. Datça as­lın­da bir ada. ?Daha doğ­ru­su zo­run­lu ola­rak bu­ra­ya ada kül­tü­rü hakim olmuş..
Geç­miş­te Datça coğ­ra­fi ko­nu­mu iti­ba­riy­le zo­run­lu ola­rak Ana­do­lu'dan zi­ya­de civar ada­lar­la eko­no­mik, sos­yal , kül­tü­rel iliş­ki­le­re gir­miş... Bu günkü sos­yal, kül­tü­rel doku da geç­mi­şin ya­di­ga­rı..
Bu de­re­ce derin bağ­la­rı olan iki top­lum ara­sın­da ile­ti­şim, et­ki­le­ni­şim ka­çı­nıl­maz...?Daha düne kadar ni­ne­le­ri­miz yemek ye­di­ği­miz ça­ta­la "P i r o n " di­yor­du..
On­la­ra da bin­ler­ce Türk­çe, arap­ça ke­li­me he­di­ye et­mi­şik.  On­lar­da bun­la­rı ayık­la­ma­ya ça­lı­şı­yor..
"B a r b a " Rum­ca­da ih­ti­yar, sa­kal­lı, ulu, an­la­mı­na mı ne ge­li­yor­muş.. "N i k o l a " da malum.. Rum ismi..
Belki de bu ada Dat­ça­lı "B a r b a - N i k o l a " nın mül­küy­dü..?Veya aynı adlı bir ulu ki­şi­nin ,azi­zin me­za­rı vardı bu­ra­da..
K i m - b i l i r ..?
Neyse.. Derin ve halen daha ne­ta­me­li ko­nu­lar bun­lar..
Ko­nu­yu de­ğiş­ti­re­lim..?Biraz da Ev­li­ye Çe­le­bi­mi­ze kulak ve­re­lim..
Neler an­la­tı­yor neler...
O yıl­lar­da G i r i t sa­va­şı devam edi­yor..(1655-1670 ) , Gi­ri­t'e yar­dım mal­ze­me­si gö­tü­ren Os­man­lı ge­mi­le­ri­ne at­la­yan Ev­li­ya­mız so­lu­ğu Pa­la­mut bükü adası açık­la­rın­da alı­yor..
Datça ya­rı­ma­da­sı­nı do­la­nır­ken Ak­de­niz kor­san­la­rı­nın sal­dı­rı­sı­na uğ­ru­yor­lar..?Pa­la­mut bükü açık­la­rın­da öyle bir ka­pı­şı­yor­lar ki...
Hadi sözü Ev­li­ya Çe­le­bi­mi­ze bı­ra­ka­lım..*
"...?Rodos adası gö­rün­dü..?Tekir (Kni­dos) bur­nun­da üç adet zağra şay­ka­sı (Gemi)uça­rak bize doğru gel­mek­te idi...?Arkala­rın­da da sekiz parça K a f i r - g e m i s i...
Bizim şay­ka­la­ra yak­la­şıp, bir yay­lım top ateşi et­ti­ler..?Der­hal şay­ka­lar­dan bi­ri­ni ya­ka­la­dı­lar..?Diğer ikisi cenge baş­la­dı..?Biz de Dad­ye -Bed­ye kı­yı­la­rı­nı ta­ki­ben hemen S ö m b e k i li­ma­nı­na gir­dik..
"... Cengi uzak­tan sey­ret­tik..?Bizi ko­va­la­yan iki kal­yon da diğer altı kafir kal­yo­nu­na im­da­da(yar­dım) git­ti­ler.. Bizim iki şayka da Mısır as­ke­ri var­mış..
Kılıç şa­kır­tı­sı, barut du­ma­nı her ta­ra­fı sardı.." (sü­recek)
Kay­nak :
Se­ya­hat­na­me (8'ci cilt)
Ev­li­ya çe­le­bi..


Okunma Sayısı: 231

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.