Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

PA­LA­MUT BÜKÜ ADA­SI­NIN ÖY­KÜ­SÜ..(2)

08 Haziran 2023, Perşembe 17:25
PA­LA­MUT BÜKÜ ADA­SI­NIN ÖY­KÜ­SÜ..(2)

Foto : Pa­la­mut bü­kü­nün sim­ge­si, sem­bo­lü ol­ma­sı ge­re­ken T r i o p i o n ka­lın­tı­la­rın­dan ,ka­hır­lı ada­mı­za uzak­tan şöyle bir bakış..
Yor­gun­du ada­mız..?Ar­gın­dı..?Kahır­lıy­dı..?Bi­raz­da biz­le­re dar­gın­dı..
Nasıl kah­ret­me­sin. .. Nasıl dar­gın ol­ma­sın­dı ki..
Bir za­man­lar or­man­lar­la kaplı ol­du­ğu hatta üze­rin­de ve­rem­li­ler için bir şifa mer­ke­zi bu­lun­du­ğu söy­le­nen ada­mı­zı cıs­cı­bıl­dak bı­rak­mış­tık.. Şim­di­ler­de üze­rin­de ne­re­dey­se ot dahi nazlı nazlı, sük­lüm pük­lüm bi­ti­yor­du..
Bit­kin­di Pa­la­mut bükü adası..
Ce­bel-i Tarık(Tarık da­ğı-Ta­rık bin Ziyad)) bo­ğa­zın­dan kopup gelen Ak­de­ni­z'in azgın dal­ga­la­rı bin­ler­ce yıl­dır gelip gelip bağ­rı­na vu­ru­yor, sır­tı­nı de­şi­yor­du..
Ak­de­ni­z'in az­gın - tez­gin kor­san­la­rı ora­lar­dan gelip ge­çer­ken s e f l i k (bet­çe­li­ce eğ­len­ce, şa­ma­ta) olsun diye te­pe­si­ne te­pe­si­ne ya­pış­tır­mış­lar­dı top gül­le­le­ri­ni..
Ne harp­ler gör­müş.. ne dar­be­ler almış,..?ne ka­çak­çı­lar­la ta­nış­mış­tı..
Ahh dili olsa da an­lat­say­dı..
Ha­ya­tı roman.. Görüp ge­çir­dik­le­ri ya­man­dı...
Çiz­di­ği dünya ha­ri­ta­sı ile dün­ya­nın gön­lün­de taht kuran, bizim muh­te­rem ve muh­te­şem pa­di­şa­hı­mız Ka­nu­ni Sul­tan Sü­ley­man'ımı­zın Mısır'da ipte sal­lan­ma­ya (idam) layık ör­dü­ğü Kap­ta­nı der­ya­mız P i r i -R e i s , Ki­tab-ı  bah­riy­ye isim­li ese­rin­de 500 yıl ön­ce­si­nin Dat­ça­sı­nı- Bet­çe­si­ni Pa­la­mut bü­kü­nü ve ada­cı­ğı­mı­zı ba­kı­nız ne güzel an­la­tı­yor­du..*
"...?Bu­ra­ya D a d y e- B e d y e kı­yı­la­rı denir..?Men­te­şe iline bağlı yer­ler­dir. D a d y e ve B e d y e iki büyük köy­dür. Bedye tekir bur­nu­na (kni­dos) yakın olan­dır."
"....?Tekir burnu sivri bir dağ­dır..... Gün do­ğu­su ta­ra­fın­da K A V İ S K A N D İ V A burnu var­dır. O bur­nun­da iki mil gün do­ğu­su ta­ra­fın­da bir küçük ada var­dır.
Adaya B ü k - a d a s ı ,kar­şı­sın­da­ki bu­ca­ğa da P a l a m u t - b ü k ü der­ler.."
"...Bük adası ile pa­la­mut bükü arası büyük ge­mi­ler için iyi bir demir ye­ri­dir... Bu­ra­lar­da sa­hi­lin ne­re­si­ni bir-iki karış kaz­san tatlı su çıkar.
Sonra ince bu­ru­nu do­la­şıp ,d e ğ i r m e n - d e r e y e (kar­gı-ko­yu) va­rı­lır..."
Kap­ta­nı der­ya­mız Piri Reis ne güzel an­lat­mış..
Pa­la­mut bükü ve ada­mı­zın adı.. 500 yıl­dır de­ğiş­me­miş..
Yaaa.. İşte böy­lee...(sü­recek)
K a y n a k :
Ki­tab -ı B a h r i y y e -Piri Reis


Okunma Sayısı: 288

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.