Muğla
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

RUTİN TOP­LAN­TI !!!!

25 Ekim 2021, Pazartesi 17:05

Muğla Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası'nın , üç ayda bir dü­zen­le­nen mutad /rutin top­lan­tı­sı , 15 Ekim Cuma günü il­çe­miz­de ger­çek­leş­ti­ril­di.
Söz ­ko­nu­su top­lan­tı hak­kın­da , ön­ce­den bil­gim ol­say­dı , bu gibi et­kin­lik­ler­den bir sonuç çık­ma­ya­ca­ğı­nı bil­di­ğim halde , ka­tıl­ma­ya gay­ret eder­dim. Neyse,
Edi­ne­bil­di­ğim bil­gi­le­re göre, kamu oto­ri­te­sin­den çözüm bek­len­ti­si­nin hakim ol­du­ğu top­lan­tı adı üs­tün­de, top­lan­tı­nın ya­pıl­mış ol­ma­sın­dan öte bir iz bı­rak­ma­ya­cak bana göre.
Şöy­le­ ki,
Top­lan­tı­nın odak nok­ta­sın­da Datça dü­şü­nül­dü­ğün­de, il­çe­miz­de ti­ca­ret ve sa­na­yi odak­lı, in­şa­at ve emlak dı­şın­da ne­yi­miz var. Söz Ko­nu­su iki alan­dan ran­ti­ye ka­za­nan­lar kim­ler ..​Kaybeden­le­ri hiç sor­mu­yo­rum. Bu çark /sa­adet zin­ci­ri ne za­ma­na kadar sürüp gi­decek.? İlçe­mi­ze yani ya­rı­ma­da­mı­za ka­zan­dır­dı­ğı ne.? Bu iki alan, ge­çi­ci bir can­lı­lık dı­şın­da, üre­ti­me dönük ka­lı­cı bir is­tih­dam sağ­lı­yor mu ?.
Yerel hal­kın ta­rım­dan uzak­la­şa­rak, be­ton­laş­ma ran­tın­dan medet um­ma­sı, top­ra­ğı­nı sa­ta­rak tu­riz­me yö­ne­lik ya­pı­laş­ma­ya yö­nel­me­si­nin önü­müz­de­ki yıl­lar­da so­nuç­la­rı neler ola­bi­lir.? Bu konu tar­tı­şı­lır mı acaba.?
MUTSO' nun ön­der­li­ğin­de , bir süre önce RODOS' a ya­pı­lan zi­ya­ret unu­tul­du gitti.​ Siyasi rüz­gar­la­rın et­ki­si el­bet­te çok. ​Hele son iki yıl­dan beri sü­re­ge­len bu sal­gın, her ­şe­yi al­tüst etti.​ Ancak her ­şe­ye rağ­men hayat devam ediyor. ​Adalarla ya­pı­lan küçük çaplı ti­ca­ret, bil­has­sa Datçamız için ,Rodos ve Söm­be­ki den (SYMİ) ge­len­ler­le ayrı bir ivme ka­zan­ma­ya baş­la­mış­tı.
Antik dö­nem­de de KNİ­DOS KNİDOS ol­muş­sa, deniz yolu ile yap­tı­ğı ti­ca­re­tin ka­za­nım­la­rıy­la dır. Ül­ke­mi­zin Güm­rük bir­li­ği­ne gir­me­den önce , il­çe­mi­zin SER­BEST TİCARET LİMANI ya­pı­la­bil­me­si gay­ret­le­ri gün­dem­den düş­müş ol­sa­ da, sahil ka­sa­ba­la­rı­mız­dan ada­la­ra ti­ca­ret ya­pı­la­bil­me­si için, karşı ta­raf­la iliş­ki­ler sür­dü­rül­me­li­dir. Bazı tabu ve ku­ral­la­rı kal­dır­mak zor ol­sa­ da, işin içine ortak yarar/men­fa­at gi­rin­ce , pek­ çok kapı açı­lır. Biz in­san­la­rın koy­du­ğu ku­ral­la­rı ,yine biz­ler kal­dı­ra­bi­li­riz. El­bet­te biz­le­rin­de ,Liman/Ma­ri­na ve ba­rı­nak­lar gibi alt­ya­pı ya­tı­rım­la­rı­mı­zı ön­ce­likle ta­mam­la­ma­mız şart.
Gö­rüş­tü­ğüm ka­da­rı ile, iki ta­ra­fın hal­kı­nın kar­şı­lık­lı ki­şi­sel mü­na­se­bet­le­rin­de hiç­bir sorun yok. İyi ve hak­ka­ni­ye­te da­ya­lı mü­na­se­bet­ler her­ke­sin ya­ra­rı­na­dır. Bir kut­la­ma ma­sa­sın­da bı­ra­kıl­ma­yan iliş­ki­le­rin ,ta­ki­bi arada bir çı­ka­bi­lecek en­gel­ler ne­de­niy­le ke­sil­me­me­li.
İlimiz ve bil­has­sa il­çe­le­ri­miz­den DATÇA mız , An­ka­ra, İstan­bul, İzmir gibi büyük şe­hir­le­ri­miz ile Orta /Doğu/Gü­ney­do­ğu Ana­do­lu­muz­dan gelip yer­le­şen­ler de kucak aç­mak­ta ancak, genel büt­çe­den ye­ter­li des­te­ği ala­ma­mak­ta­dır. Bazı ay­lar­da ilçe yer­le­şik nü­fu­su üç /dört ka­tı­na çık­mak­ta­dır. Bu ne­den­le kamu/yerel hiz­met­le­rin ve­ril­me­sin­de ak­sak­lık­lar ol­mak­ta­dır. So­ru­nu tes­pit ve il­gi­li ma­kam­la­ra ak­ta­rır­ken ,çözüm öne­ri­le­ri­miz ne ol­ma­lı­dır.?
Ma­ğa­za­lar zin­cir­le­ri­nin ,tarım ürün­le­ri­ne Dat­ça­mıza des­te­ği hiç yok.​Bu ko­nu­da MUTSO tüm üye­le­ri­nin tem­sil­ci­si ola­rak bir adım önde yü­rü­me­si ge­rek­mez mi.? Alım ga­ran­ti­li üre­tim ta­le­bi /si­pa­ri­şi gibi ..

Top­lan­tı­lar , MUTAD/RUTİN ol­sa­ da, so­nun­da bazı so­run­lar yük­sek sesle dile ge­ti­ril­me­li.
Şim­di­lik ,kalın sağ­lı­cak­la..


Okunma Sayısı: 2025

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.